Házasságon kívül születhet a gyermekek többsége 2016-ban
Legalábbis Angliában és Walesben, de nálunk is hasonló tendencia figyelhető meg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Házasságon kívül születik három éven belül az angol és walesi csecsemők többsége a hivatalos statisztikai előrejelzések szerint.

A hajadon nőktől született angol és walesi gyermekek aránya tavaly elérte a 47,5%-os csúcsot, ez összesen 346 595 csecsemőt jelent. Magyarországon nem egyelőre ismert ilyen felmérés, a tendencia mindenesetre hasonló.

A többség nem házasságba születik

A ráta 25%-kal emelkedett 1988 óta - idézte a brit Országos Statisztikai Hivatal - ONS - adatait a The Daily Telegraph online kiadása. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2016-ban a babák többsége nem házaspárok gyermekeként jön világra.

Tim Loughton, a család- és gyermekügyek korábbi államtitkára arra szólította fel a kormányt, hogy csökkentse a családok adóterheit, hogy megállítsa a visszaesést. A házasok aránya, mely Angliában és Walesben egy évtizeddel korábban még meghaladta az 50%-ot, 45%-ra esett vissza. A legelső, 1800-es népszámlálás óta ez az első év, hogy a házasok kisebbségbe kerültek. Több mint 11 millióan egyedülállóak, ötmillióan pedig élettársi kapcsolatban élnek.

- A házasság nem egy jobboldali mánia. Világosan bebizonyosodott, a családban, szüleikkel felnövő gyerekek általában jobb esélyekkel indulnak az életben - hangoztatta Christian Guy, az egykori konzervatív pártvezér Ian Duncan Smith által alapított Társadalmi Igazság Központ igazgatója.

Később kezdenek szülni a nők

A hivatalos adatok szerint 2012-ben 729 674 baba született, egy anyának átlagosan két gyermeke van, ez a legmagasabb termékenységi ráta az 1970-es évek óta.
Az anyai életkor átlaga 29,8-ra emelkedett az 1982-es 27-ről.

A folyamat azt tükrözi, hogy egyre több nő halasztja későbbre a gyermekvállalást. Ennek több oka lehet: több lány tanul tovább, nagyobb számban dolgoznak, növekszik a karrier jelentősége a nők életében, egyre magasabbak a gyermeknevelés költségei, nehezedett az álláskeresés, a lakhatás, labilisabbak a párkapcsolatok - magyarázta az ONS szakértője.

A bevándorlók szívesebben szülnek

A számok azt is mutatják, az első gyermekes anyák közül minden negyedik Nagy-Britannián kívül született, ez pedig 17,7%-kal több, mint tíz évvel korábban. Az ONS szerint a külföldön világra jött anyák termékenységi mutatói magasabbak, fogamzási esélyeik pedig azért jobbak, mert korábban kezdenek szülni. A születések emelkedő száma a 2004-es uniós csatlakozás óta az egyre erősebb közép- és kelet-európai bevándorlásnak is köszönhető.

A 40 év fölött először szülő nők száma 2012-ben 29 994 volt, ami szintén az eddigi legmagasabb, 2002-ben mindössze 6 519-et jegyeztek fel.

Ezt is szeretjük