Lassabban tanul meg beszélni, ha telefont adsz a kezébe: figyelmeztet a kutatás

Rohamosan nő az okoseszközök használata a kicsi gyerekek körében.

mobil gyereknek
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak egyre több, hanem egyre fiatalabb gyerek használ mobiltelefont, tabletet . Ezzel együtt rengeteg tanulmány foglalkozik azzal, hogy károsak-e ezek az eszközök a gyermekek kommunikációs képességére, vagy éppen ellenkezőleg, fejlesztik-e a kreativitásukat és segítenek lépést tartani az új generációs technológiákkal.

Ezeknek a mobileszközöknek az interaktivitását fel lehet használni az oktatásban, de verbális készségek tekintetében hátrányt jelenthetnek a gyerekek számára. Többek között erről is beszámol egy friss ausztrál tanulmány.

Az érintőképernyő hátráltatja a beszédet

Viselkedéskutatók és nyelvészek állapították meg, hogy az egész kicsi gyerekeknél, tehát az egy év körülieknél és a csecsemőknél kimondottan kártékonyan hat a mobiltelefon és a tablet a beszédkészség kialakulására. Egy San Franciscó-i gyermekgyógyászati konferencián kanadai kutatók empirikus bizonyítékokat mutattak be arra vonatkozóan, hogy a kisgyerekek kézhasználata az érintőképernyős készülékeken hátráltatja a nyelvi fejlődésüket.

mobiltelefon

Késik a nyelvi kompetencia kialakulása

A kutatások során több mint ezer, hat hónap és két év közötti gyermeket vizsgáltak. A felmérés 18. hónapjában a totyogókorú gyerekek egyötöde már napi fél órát foglalkozott a készülékekkel. Egy speciális nyelvi elemzés kimutatta, hogy a készülékekkel való foglalkozás 49%-kal növelte az önkifejezés és beszédkészség késlekedését.

Mindezt a másik kontrollcsoporthoz mérték, akik nem foglalkoztak az okostelefonokkal, tabletekkel és más elektronikus játékokkal. Minden további fél órás foglalkozás ezekkel az eszközökkel megduplázza a nyelvi kompetencia késői kialakulásának esélyét.

A mai modern online játékokkal szemben a régi, csoportban játszott játékok fejlesztették a szocializációt, beilleszkedést és kommunikációs képességeket is. 

10 játék, amit te is imádtál gyerekkorodban - Hány volt meg belőlük?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Neurológus szakemberek foglaltak állást

A kutatói csapat utalt arra, hogy az már régen bebizonyosodott, hogy a mértéktelen televíziózás lassítja a gyerekeknél a nyelvi fejlődést. Dr. Catherine Birken, a pediátria professzora szerint rohamosan nő a bölcsődéskorú gyerekek tablet- és mobiltelefon-használata.

A negatív hatásokat egyelőre csak a szóbeli készségekben vizsgálták, a tanulmány nem talált összefüggést a más típusú kommunikáció, vagyis a gesztusok és testbeszéd fejlődésében. A neurológus szakemberek úgy vélik, hogy az okoseszközök használata a fejlődő agy struktúráját változtatja meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Más kutatók viszont azon a véleményen vannak, hogy az aggodalmak túlzottak, és az érintőképernyős vezérlés pont az interaktív jelleg miatt - és szemben az olyan passzív eszközökkel, mint például a televízió - fokozhatja a gyerekek mindennemű kommunikációs képességét. Szociológusok általános véleménye az, hogy a társas interakció minősége csökken ezekkel a készülékekkel szülő és gyerek között.

Egy 2016-os, brit általános iskolákban történt felmérés azt mutatta ki, hogy a gyerekek jelentős része nem képes elkezdeni a napot az online eszközök használata nélkül, illetve hagyományos, szóbeli kommunikációt folytatni társaival. Az ausztráliai Family Studies felmérése pedig arról számol be, hogy a négy-öt évesek minden egyes hétköznapon 2,2 órát töltenek bármilyen típusú képernyő előtt. Mindez nyomós érv arra, hogy ne adj a kisgyerek kezébe mobiltelefont vagy tabletet, mert az késlelteti a fejlődését. 

Ezt is szeretjük