Mit tehetsz, ha a férjed nem fizeti a tartásdíjat?

A jogász válaszol

Az apa válás után is köteles anyagilag támogatni gyermekét. Tudd meg, mit tehetsz, ha ez nem történik meg!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyakori probléma, hogy a szülők válását követően a tartásdíj megfizetésére kötelezett fél nem tesz eleget a bírósági ítéletnek, tehát nem fizeti ki a gyermekek után járó tartásdíjat. Pedig ez az összeg komoly segítséget jelenthet, de bizonyos helyzetekben akár a megélhetés is múlhat rajta.

Ha te is hasonló helyzetbe kerültél, nem a tanácstalan várakozás az egyetlen lehetőség. Tudd meg, kihez fordulhatsz, ha nem érkezik pénz gyermeked apjától, és mit tehetsz, hogy mégis megkapjátok a jogos segítséget!

Mennyi lehet a tartásdíj?

A gyerkőcök után fizetendő tartásdíjat általában a bíróság határozza meg. Bár a törvény értelmében a felek megegyezésén is múlhat a támogatás összege, alapjául többnyire a tartásdíjra kötelezett fél fizetése szolgál, melynek a bíró bizonyos százalékát ítéli havonta az anyának.

Abban az esetben azonban, ha az érintettnek nincs munkából származó jövedelme, akkor az egyéb bevételeit veszi alapul a járandóság kiszámításakor. Ennek megfelelően fix keresettel rendelkező szülő esetén a jövedelem 20-25, vagy akár 50%-a is levonható tartásdíjként, míg a hosszú távon táppénzen lévő szülőtől csak az így szerzett jövedelem 33%-a vonható.

Mit tehetsz, ha volt férjed nem fizet?

Ha a bíróság jogerős döntést hozott a tartásdíj megfizetésére vonatkozóan, ám volt férjed mégsem utalja a nektek megítélt járandóságot, akkor újra a törvényhozó szervhez kell fordulnod.

Mielőtt azt számolgatnád, hogy milyen borsos összegbe kerülhet, hogy ehhez ügyvédet fogadj, próbálj meg egy egyszerűbb, és nem utolsósorban olcsóbb módszert. Ha a panasznapon fordulsz a bírósághoz, az ottani szakemberek ingyen a segítségedre lesznek, és eligazítanak, hogy milyen módszerrel juthatsz hozzá a téged megillető összeghez.

Segítség az államtól

Az első lépés huzamosabb nem fizetés esetén, hogy jelzed a bíróság felé volt párod mulasztását, és kéred a gyermektartási díj végrehajtását. Szerencsére eközben sem maradsz pénz nélkül, hiszen az állam hasonló helyzetben a segítségedre lehet oly módon, hogy kifizeti a nektek járó összeget, majd ezt peres úton behajtja a fizetésre kötelezett személyen.

Érdemes azonban körültekintőnek lenned a kérelem benyújtása előtt, hiszen dr. Harangi Gabriella jogász szakértőnk arra is felhívta a figyelmet, hogy a tartásdíj pótlásának ezen módja csak akkor lehetséges, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum összegének kétszeresét, vagyis az 57 ezer forintot.

Ha az apa nem tud fizetni

Abban az esetben, ha volt férjed valóban nem tud eleget tenni kötelezettségének, vagyis az állam részéről a végrehajtás sikertelen volt, és papíron nincs jövedelme, akkor az állam a fizetésképtelenség fennállásáig, de legfeljebb három évig biztosítja számotokra a tartásdíj összegét.

Ehhez rendelkezned kell a foglalási jegyzőkönyv hat hónapnál nem régebbi példányával, ami igazolja, hogy az állam nem tudta az összeget párodtól behajtani. Ha a dokumentumot benyújtod a gyámhivatalnál, megkaphatod az előleget, melyet később adók formájában hajtanak be az apán. Ez azonban kizárólag a jövőben fizetendő tartásdíjra vonatkozik: amit az apa visszamenőleg nem adott meg nektek, azt az állam nem pótolja, hanem legfeljebb behajtja, ha újra fizetőképes lesz volt férjed.

Ha nem akar fizetni

Amennyiben azonban azért nem fizetett, mert nem tartotta jogosnak a megítélt összeget, vagy csupán nem szeretne gondoskodni gyermekéről, úgy újabb peres eljárás keretében kérheted, hogy hivatalos úton vonják tőle a nektek járó összeget.

Külföldön él

Kényes helyzet lehet, ha volt párod külföldre költözött a válást követően, és úgy érzi, ha már országok választanak el benneteket egymástól, akkor a pénzt sem kell utalnia.

Ebben az esetben sem kell azonban kétségbeesed, hiszen van megoldás. Dr. Harangi Gabriella elmondása szerint hasonló helyzetben a magyar bíróság által hozott ítélet alapján kérvényezned kell az európai végrehajtó okiratának kiállítását, amivel aztán külföldön megindíthatsz egy újabb eljárást az elmaradt járandóságok behajtása végett.

Ezt is szeretjük