Mit tegyél, ha csúnyán beszél a gyerek?

A gyerekek sokszor felettébb izgalmasnak találják a csúnya szavakat. Tudd meg, hogyan szoktathatod le porontyodat!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Kevés szívet melengetőbb élmény ér egy anyát annál, mint amikor csemetéje beszélni kezd. Később, ahogy a kicsi okosodik, egyre választékosabban fejezi ki magát, ám előbb-utóbb szinte törvényszerűen felbukkannak aktív szókincsében bizonyos trágárságok is, a szülői büszkeséget pedig felváltja a szégyen és a szörnyülködés. Tudd meg, hogy szoktathatod le gyermekedet a csúnya beszédről.
 

Hol tanulta ezt a gyerek?

Mint a legtöbb szülőnek, valószínűleg neked is az lesz az első gondolatod, hogy porontyod nyilván a bölcsiből, az oviból vagy a játszótérről hozta haza az ominózus kifejezést - ám a tapasztalatok szerint ez a ritkábbik eset. Lehetséges persze, hogy csemetéd hall időnként a társaitól valamilyen csúnya szót.
A kicsik azonban még nem igazán vannak tisztában ennek jelentésével, így nem visznek bele különösebb érzelmi töltést, és hosszabb távon nem is köti le őket.
 
Ezért inkább csak időszakosan vesznek át egymástól egy-egy trágárságot. A szakemberek egybehangzóan állítják, hogy a gyerekek elsősorban otthon tanulják a csúnya beszédet. Ez még akkor is így van, ha a szülő igyekszik megválogatni szavait a kicsi előtt - hiszen aligha akad ember, akinek bosszantó helyzetekben ne csúszna ki a száján egy-egy káromkodás.
 
A gond csak az, hogy a feszültséglevezető szavak a felnőttek szájából erős érzelmi töltettel bírnak, és hangsúlyosan kiemelkednek szövegkörnyezetükből. Így pedig jóval könnyebben megragadnak a gyerekben, mint a hétköznapi szituációkban használatos szavak. Ha szeretnéd megelőzni a balesetet, próbáld a korábbinál is nagyobb mértékben kontrollálni szóhasználatodat.
 

Ha mégis elhagyná a szádat valamilyen csúnyaság a kicsi jelenlétében, azonnal javítsd ki magad, esetleg engedd meg csemetédnek, hogy ilyenkor rád szóljon. Még jobb, ha a felnőtt családtagok egymást is figyelmeztetik, ha valamelyikük megfeledkezne magáról.

 
A médiumok hatása
Köztudott, hogy egyes médiumok szókincsformáló hatása nem nevezhető éppen áldásosnak. Érdemes tehát alaposan megszűrnöd, mit láthat és hallhat a kicsi - ám önmagában ez nem elég. Ügyelj arra is, hogy a háttérben ne menjen nem neki való műsor, illetve a tévé vagy a DVD-lejátszó hangja ne szűrődhessen be a szobájába.

Mit ne tegyél, ha a gyerek káromkodik?

Bármennyire visszatetsző is, amikor egy csúnya szó hagyja el az angyalarcú kisded száját, ne reagáld túl a dolgot. Ezzel ugyanis éppen ellentétes hatást váltasz ki belőle, mint szeretnéd, ha ugyanis látja, hogy a csúnya szóval figyelmet csikarhat ki magának, a káromkodást egyfajta eszközként használja majd arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljön.

Az sem célravezető, ha megpróbálod humorosan felfogni a helyzetet, hiszen a kicsi számára sikerélményt jelenthet, ha a felnőttek jól mulatnak trágár szavain, ami még inkább motiválja a csúnya beszédre. Ráadásul a későbbiek során nem hallgat majd rád, ha más körülmények között, például rokonlátogatás alkalmával vagy egy zsúfolt bevásárlóközpont kellős közepén ugyanezért rászólsz.
 

Természetesen a szidás vagy pláne a büntetés sem megfelelő ellenszer. Ezzel ugyanis csak felesleges bűntudatot keltenél a gyerekben, aki valójában nem is tudja, hogy mit beszél, így értelemszerűen szavai súlyát sem érezheti.

Három bevált módszer

Az alábbi módszerek hatékonysága sokszorosan beigazolódott a gyakorlatban - válaszd azt, ami érzésed szerint leginkább megfelel gyermeked habitusának.

Kategorikus tiltás

Még a megengedőbb nevelési elveket valló szakemberek nagy része is azt tartja, hogy hasonló esetben a kategorikus tiltás a legjobb módszer. Egy-egy trágárság hallatán határozottan közöld a gyerekkel, hogy nem beszélhet így, esetleg beküldheted a szobájába, illetve kimehetsz az adott helyiségből, mintegy nyomatékot adva mondandódnak.
 

Ily módon tudatosíthatod gyermekedben, hogy ez a fajta viselkedés a legkevésbé sem helyénvaló. Indoklásként elegendő annyit mondani, hogy az adott szó csúnya, ezáltal bántó mások számára. Ezzel még nem tekintheted lezártnak az ügyet, nagy a valószínűsége ugyanis annak, hogy csemetéd még néhányszor megpróbálkozik a nagy felháborodást keltő szóval. Fontos tehát, hogy következetes legyél: ha egyszer megtiltottad az adott káromkodást, később se engedj ebből a szabályból, függetlenül attól, hogy otthon vagy vendégségben vagytok.

Magyarázd meg a szót!

Lehetséges, hogy a kicsi nem éri be érvekkel és indoklással, és az adott szó jelentésére is rákérdez. Ez esetben minél semlegesebb hangnemet megütve, a gyerek korának és értelmi szintjének megfelelően, de lényegre törően válaszolj. Részletes magyarázatra az egészen kicsi gyereknek még nincs szüksége.

Ami a csövön kifér

Ha nem vagy híve a tiltásnak, adhatsz időnként némi időt - mondjuk egy negyedórát - porontyodnak, amikor mindent lehet, legalábbis verbálisan. Mivel az, amit szabad, könnyen elveszíti vonzerejét a gyerek szemében, a csúnya beszédről is gyorsan leszokik, vagy legalábbis ezekre a szűk intervallumokra korlátozza azt. Bár a szakemberek nem feltétlenül javasolják ezt módszert, sok szülő - közöttük a szerző - a gyakorlatban bizonyosodott meg hatékonyságáról.

Ha jelentésük szerint használ trágár szavakat

Más a helyzet, ha gyermeked egyértelműen a jelentésük szerint használ trágár szavakat. A jelenség hátterében az állhat, hogy csemetéd nem tudja kinyilvánítani érzelmeit, vagy azt tapasztalja, hogy nem érted őt meg, és ebből adódó frusztrációjától próbál megszabadulni a csúnya beszéd révén.

Az érzelemkifejezés képessége többféleképpen is fejleszthető. Mivel a gyerek nagyrészt a szülői viselkedést imitálva, utánzás révén tanul, a legfontosabb, hogy te magad mindig a lehető legtermészetesebb módon nyilvánítsd ki felé érzelmeidet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Emellett időről időre tegyél fel neki olyan kérdéseket, melyek segítségével körül tudja határolni, illetve meg tudja fogalmazni, mi játszódik le benne. Például: mérges vagy? Szomorú vagy? Miért? Mitől éreznéd jobban magad?

Különböző mintákat is kidolgozhattok arra, hogy miként adja a gyerek környezete tudtára, mi az, amit elvár, és mi az, ami kellemetlen vagy nemkívánatos a számára. Ily módon fokozatosan megtanul kiállni magáért úgy, hogy ezzel másokat ne bántson.

Ezt is szeretjük