Milyen színeket használ a gyerek a rajzon? A lelki egyensúlyáról árulkodik

A gyerekek által használt színek sok mindent elárulnak érzéseikkel kapcsolatban.

Milyen színeket használ a gyerek a rajzon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekrajzok nem csupán szemet gyönyörködtető színes alkotások, amelyeket a szülők előszeretettel nézegetnek, de általuk sok minden megtudható a kicsik és nagyok személyiségéről, lelkiállapotáról.

A színpreferencia, az alakok, a formák, az ábrák, az elhelyezkedés, a személyek mérete vagy a satírozás módja mind-mind a kicsik gondolatvilágát tükrözik, ezekből lehet megtudni, hogyan érzi magát a gyerek, esetleg mi aggasztja, milyen érzései vannak.

Így értelmezd a rajzokat színviláguk alapján

A gyerekrajzokon használt színek jelentéstartalmára érdemes odafigyelni, ugyanakkor a sötét szín használata nem mindig jelent rosszat. Mutatjuk, hogyan értelmezd a csemetéd rajzát a színvilága alapján.

GettyImages-173743598

Fekete és lila

Míg a lányok a világosabb színeket részesítik előnyben, addig a fiúk sokszor használnak sötétebb, fiúsabb árnyalatokat. Ha a rajzon túlnyomó többségben van ebből a színből, akkor a te gyermeked egy határozott, domináns személyiség, akinek már kicsi korától van elképzelése mindenről. A lila - mivel a kék és piros keverékéből jön létre - nagyfokú kreativitásra és átlagon felüli intelligenciára utal.

2-3 éves korban természetes, ha a kicsi sötétebb árnyalatokat használ, iskoláskorban azonban, ha a gyermeki rajz szinte csak feketéből áll, hozzá pedig szomorú személyek, komor hangulat társul, akkor gyanítható, hogy gyermeket valamilyen trauma érte - például szülők válása, vagy valaki megbántotta, és haragszik rá. A gyerkőc ezzel a színnel „kirajzolja” magából a feszültséget, később pedig beszélni is tud majd róla, így érdemes hagyni, hogy ezzel a színnel fessen.

Piros

A piros a legnépszerűbb szín a gyermeki rajzokon, ezzel fejezi ki a szeretetet, de kutatások azt is bizonyították, hogy ez a szín jobban stimulálja az idegrendszer működését, így ha nagyon erőteljesen nyomja meg a ceruzát, feszültnek és indulatosnak érezheti magát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kék

A kék színt a nyugalom és a harmónia, az elégedettség megtestesítőjeként szokták emlegetni. Aki kéket használ, nemcsak elégedett jelenlegi életével, de társaságkedvelő és vidám is egyben.

Zöld

A zöld a természet színe, ami a harmóniát, a nyugalmat, a meggondoltságot és a türelmet szimbolizálja. Ugyanakkor azok a gyerekek, akik sok zöldet használnak, sokkal érettebbek kortársaiknál.

Sárga

A sárga a melegség színe, ami derűs és intelligens személyiséget feltételez.

Rózsaszín

Ez a szín az érzékenységet és a szeretetet mutatja. Ha túl gyakran használja a gyerkőc ezt a színt, ugyanakkor sebezhetőségre, lelki sérülékenységre utalhat.

Barna

A barna a családhoz való kötődést, a gyökerekhez való ragaszkodást jelenti.

Pasztellszínek

A pasztellszínek használata visszafogottságra, érzékeny lélekre utal.

GettyImages-145073669

Milyen a vonalvezetés, és hogyan satíroz?

A színezési módszer sok mindenre utalhat: ha a kicsi kimegy a vonalból, akkor nem bírja a kötöttségeket, ellenben a szépen, precízen vezetett vonalak szabálytisztelő egyénre utalnak. Ha a gyerkőc a rajzolt formákat, alakokat hanyagul satírozza, azaz a körvonalakat átlépi, az türelmetlenségre, a határok feszegetésére utalhat, ugyanakkor a precíz satírozás a szabályok követését és betartását sejteti. Amíg a hiperaktív gyerekek vonalai szétesettek és egyenlőtlen erősségűek, addig a depressziós gyerekek apró, pici formákat és végtag nélküli embereket rajzolnak, valamint nem töltik ki alakjaikkal a rendelkezésre álló helyet.

Zavarba ejtő gyerekrajzok

Számos szülő osztja meg másokkal gyermeke véletlenül igen pikánsra sikerült alkotásait. Ilyenekből válogattunk.

Ártatlan gyerekrajznak készült, de arcpirító lett a végeredmény: a szülők is zavarba jöttek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük