Milyen színeket használ a gyerek a rajzon? A lelki egyensúlyáról árulkodik
A gyerekek által használt színek sok mindent elárulnak érzéseikkel kapcsolatban.

GettyImages-656795517
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekrajzok nem csupán szemet gyönyörködtető színes alkotások, amelyeket a szülők előszeretettel nézegetnek, de általuk sok minden megtudható a kicsik és nagyok személyiségéről, lelkiállapotáról.

A színpreferencia, az alakok, a formák, az ábrák, az elhelyezkedés, a személyek mérete vagy a satírozás módja mind-mind a kicsik gondolatvilágát tükrözik, ezekből lehet megtudni, hogyan érzi magát a gyerek, esetleg mi aggasztja, milyen érzései vannak.

Így értelmezd a rajzokat színviláguk alapján

A gyerekrajzokon használt színek jelentéstartalmára érdemes odafigyelni, ugyanakkor a sötét szín használata nem mindig jelent rosszat. Mutatjuk, hogyan értelmezd a csemetéd rajzát a színvilága alapján.

GettyImages-173743598

Fekete és lila

Míg a lányok a világosabb színeket részesítik előnyben, addig a fiúk sokszor használnak sötétebb, fiúsabb árnyalatokat. Ha a rajzon túlnyomó többségben van ebből a színből, akkor a te gyermeked egy határozott, domináns személyiség, akinek már kicsi korától van elképzelése mindenről. A lila - mivel a kék és piros keverékéből jön létre - nagyfokú kreativitásra és átlagon felüli intelligenciára utal.

2-3 éves korban természetes, ha a kicsi sötétebb árnyalatokat használ, iskoláskorban azonban, ha a gyermeki rajz szinte csak feketéből áll, hozzá pedig szomorú személyek, komor hangulat társul, akkor gyanítható, hogy gyermeket valamilyen trauma érte - például szülők válása, vagy valaki megbántotta, és haragszik rá. A gyerkőc ezzel a színnel „kirajzolja” magából a feszültséget, később pedig beszélni is tud majd róla, így érdemes hagyni, hogy ezzel a színnel fessen.

Piros

A piros a legnépszerűbb szín a gyermeki rajzokon, ezzel fejezi ki a szeretetet, de kutatások azt is bizonyították, hogy ez a szín jobban stimulálja az idegrendszer működését, így ha nagyon erőteljesen nyomja meg a ceruzát, feszültnek és indulatosnak érezheti magát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Kék

A kék színt a nyugalom és a harmónia, az elégedettség megtestesítőjeként szokták emlegetni. Aki kéket használ, nemcsak elégedett jelenlegi életével, de társaságkedvelő és vidám is egyben.

Zöld

A zöld a természet színe, ami a harmóniát, a nyugalmat, a meggondoltságot és a türelmet szimbolizálja. Ugyanakkor azok a gyerekek, akik sok zöldet használnak, sokkal érettebbek kortársaiknál.

Sárga

A sárga a melegség színe, ami derűs és intelligens személyiséget feltételez.

Rózsaszín

Ez a szín az érzékenységet és a szeretetet mutatja. Ha túl gyakran használja a gyerkőc ezt a színt, ugyanakkor sebezhetőségre, lelki sérülékenységre utalhat.

Barna

A barna a családhoz való kötődést, a gyökerekhez való ragaszkodást jelenti.

Pasztellszínek

A pasztellszínek használata visszafogottságra, érzékeny lélekre utal.

GettyImages-145073669

Milyen a vonalvezetés, és hogyan satíroz?

A színezési módszer sok mindenre utalhat: ha a kicsi kimegy a vonalból, akkor nem bírja a kötöttségeket, ellenben a szépen, precízen vezetett vonalak szabálytisztelő egyénre utalnak. Ha a gyerkőc a rajzolt formákat, alakokat hanyagul satírozza, azaz a körvonalakat átlépi, az türelmetlenségre, a határok feszegetésére utalhat, ugyanakkor a precíz satírozás a szabályok követését és betartását sejteti. Amíg a hiperaktív gyerekek vonalai szétesettek és egyenlőtlen erősségűek, addig a depressziós gyerekek apró, pici formákat és végtag nélküli embereket rajzolnak, valamint nem töltik ki alakjaikkal a rendelkezésre álló helyet.

Zavarba ejtő gyerekrajzok

Számos szülő osztja meg másokkal gyermeke véletlenül igen pikánsra sikerült alkotásait. Ilyenekből válogattunk.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük