Milyen laptoppal induljon neki a gyerek a tanévkezdésnek? Elmondjuk, hogyan válassz!

Egy jó laptop nem csupán egy számítógép, hanem egy eszköz, amely segítségével a gyerekünk sikeresebb lehet a tanulásban is.

Milyen laptoppal induljon neki a gyerek a tanévkezdésnek? Elmondjuk, hogyan válassz!
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A digitalizáció és az informatika életünk minden területén egyre markánsabban jelen van, így talán az sem számít igazán meglepő fejleménynek, hogy már az iskolakezdéskor sem feltétlenül a hagyományos tanszerek beszerzése okozza a legtöbb fejtörést, hanem az, hogy gyerekünk milyen számítógéppel induljon neki az új tanévnek. A pandémia évei alatt ráadásul azt is kénytelenek voltunk megtanulni, hogy egy jó számítógép a távoktatás szempontjából is elengedhetetlen eszköz, amely nemcsak könnyebbé teszi a tanulást, hanem egyenesen elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerek részt tudjon venni a tanórákon. 

A jó laptop a gyerekek számára ideális esetben egyszerre lehet kommunikációs és tanulást segítő eszköz, amely nem csupán hozzáférést biztosít a tudáshoz, hanem lehetőséget ad arra, hogy azt mélyebben, élményszerűbben sajátítsák el. Ha körülnézünk a számítógépek piacán, ez a csomag már önmagában kellő nehézséget okozhat a megfelelő készülék kiválasztásához, és akkor még nem is beszéltünk a gyerek életkoráról és érettségéről, előzetes ismereteiről vagy arról, hogy mennyire fontos, hogy a megvásárolandó számítógépen játszani is lehessen. Mindezek mellett persze az sem utolsó szempont, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben racionális és pénztárcabarát döntést hozzunk, amely hosszú távon is jónak minősül.

Hogy egy kicsit megkönnyítsük a választást, összeállítottunk négy igen eltérő tanulói helyzetet és igényspecifikációt, amely eligazíthatja a szülőket a laptopválasztásban. Mindegyik kategóriához kiválasztottunk egy kiváló ár-érték arányú készüléket, illetve készültünk extra megoldással is azok számára, akik már rendelkeznek számítógéppel, de még nem tudják, hogyan tehetik azt gyermekük számára alkalmassá a tanuláshoz. 

Első lépések az informatika világában

Első kategóriánkban olyan számítógépekben gondolkodunk, amelyek elsősorban azon gyerekek számára lehet kiváló választás, akik a tanulmányaik elején járnak, illetve ahol fontos, hogy távoktatásra is alkalmas legyen a számítógép. Egy belépő kategóriás számítógép pedig tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy az iskolai kihívás mellett a gyermek a számítógép-használatban is elmerüljön. Fontos, hogy a gép legyen könnyű, kompakt, és rendelkezzen kellő memóriával, emellett egy stabil, kiszámítható processzor működtesse a készüléket. Az Asus E410MA, avagy a Vivobook Go 4 pontosan ilyen igények szerint lett szerelve Intel Celeron processzorával, 4 gigabájtos DDR4 memóriájával. Szintén a csomag részét képezi az SSD, amely biztosítja a sebességet, illetve a ventilátor nélküli kialakítás, amely olyan csendes működést tesz lehetővé, hogy a gyerek akár a tanórákon is használhatja a laptopot jegyzetelésre. 

Ezeket is nézd meg:

A cikk az ajánló után folytatódik

Indítsd velünk a sulit!

Szerezz be minden elektronikai eszközt a MediaMarkt-nál, ami szükséges lehet iskolás gyermekednek! Még csak általános iskolás vagy már egyetemi hallgató? Otthon lakik vagy albérletben, esetleg koleszben, amit fel kell szerelnetek? Nálunk minden szükséges műszaki cikket megtaláltok, és még fizetni is ráértek később!

Promóció

   

A digitális nebuló számítógépe

Ha gyermekünk már rendelkezik kellő digitális és informatikai ismeretekkel, elkezdhetünk olyan számítógépek között válogatni, amelyek bár hasonlítanak az előző kategóriában ismertetett gépekre, teljesítményük tekintetében komolyabb erőt képviselnek. Az erősebb processzor, bővebb memória és a komolyabb videókártya anyagi szempontból nagyobb hozzájárulást igényel, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek a gépek már sokkal inkább alkalmasak arra is, hogy a tanulás mellett akár szórakozásra, médiafogyasztásra és streamingre is használja a gyerekünk, amely ugyan szülőként további kérdéseket vet fel, ugyanakkor érdemes gyermekünket fokozatosan hozzászoktatni a megváltozott médiafogyasztási szokásokhoz is. Az Acer Aspire 3 például már az Intel legújabb, 12. generációs Intel Core processzorokkal és Iris Xe grafikus kártyákkal van szerelve, így a tanulás mellett már némi játék is beleférhet a repertoárba. Itt fontos megjegyezni, hogy gyermekünk leendő számítógépének kiválasztásánál figyeljünk a csatlakoztathatóságra is; az Aspire péládul USB-C, Wi-Fi 6e és és HDMI 2.1 portokkal járul hozzá ahhoz, hogy a gép minden körülmény között segítse használóját a mindennapokban. 

Ezeket is nézd meg:

Az ember játszva tanul igazán

Amikor számítógép-vásárlásról van szó, óhatatlanul felmerül az is, hogy a számítógépen milyen játékok futnak el, és ne legyünk naivak, a gyerekünk számára talán ez a legizgalmasabb aspektusa egy új laptopnak. Ne legyünk azonban szűk látókörűek sem: a játékok nem csak unaloműzők, hiszen segíthetik a gyerekeket a tanulásban is. Az idegennyelv-tanulás mellett a játékok fejleszthetik a gyerekek logikai és stratégiai érzéket. Egy szó mint száz: a játék nem ördögtől való hobbi, és könnyen elképzelhető, hogy gyerekünk is elsősorban olyan számítógépet szeretne, amelyen nem a pasziánsz jelenti a játékélmény csúcsát. Ebben a kategóriában a versenyzőnk a Fujitsu Lifebook A3510-es, amely mind a processzor (Intel Core i5 1035G1), mind a videókártya (teljesítményében jelentős előrelépésnek számít az előző kategóriákban ismertetett készülékekhez képest, ugyanakkor ezért a laptopért mélyebben is kell nyúlnunk a zsebünkbe. Cserébe persze sokat is kapunk: a komolyabb videókártya alkalmassá teszi a gépet a komolyabb játékprogramok futtattatására, de ez a konfiguráció már a felhőalapú játékra is alkalmas, amely segítségével korunk csúcsjátékai is játszhatók. 

Ezeket is nézd meg:

GettyImages-1183307370

A legjobb tanulók kedvenc masinája 

Utolsó kategóriánk már átmenet a tanulói és a professzionális felhasználás között. Ebben a kategóriában már olyan számítógépekben gondolkodunk, amelyek alkalmasak komolyabb tervezési, képszerkesztési és adott esetben mérnöki feladatok ellátására is. Ennek megfelelően itt is elsődleges szempont a kiváló processzorral való szerelés, valamint a nagyobb memória, amelyet egy nagyobb, akár 512 gigabájtos SSD-háttértárral tehetünk igazán komoly versenyzővé. A teljesítménynek persze komolyabb ára is van, ám egy ilyen készülék hosszú évekig hű társa lehet a használójának. A mi javaslatunk ebben a kategóriában a HP 255 G8 Ryzen öt processzorral, 8 gigabájt memóriával és a teljes élményért 256 gigabájt SSD-vel, amellyel már a komolyabb rendszerigényű programokat is működésre lehet bírni.

Ezeket is nézd meg:

GettyImages-1011455802

Csak gazdaságosan, okosan!

Fontos megjegyezni, hogy az új tanév nem feltétlenül jelenti azt, hogy új számítógépet kell vásárolnunk. A Media Markt Okospult szolgáltatása segítségével például régebbi készülékeink beszámítása is szóba kerülhet, de arra is van lehetőség, hogy a meglévő számítógépünk teljesítményén javítsunk. Egy szoftverfrissítés vagy memóriabővítés is segíthet, ahogy egy nagyobb SSD is teljesítményjavuláshoz vezethet. Érdemes konzultálni az Okospult szakembereivel, hogy pontos képet kapjunk feljavítandó számítógépünk lehetőségeiről. 

Amennyiben nem régi számítógépünket szeretnénk némileg felgyorsítani, de anyagi körülményeink nem engedik meg egy új számítógép egyösszegű kifizetését, úgy is van némi mozgásterünk. Érdemes megnézni a műszaki áruház outletkínálatát, amely jellemzően bontott csomagolású, kipróbált, sérült vagy adott esetben felújított termékekből áll. Ezek között a készülékek között is igazi kincsekre lelhetünk, ráadásul 15-40%-os kedvezményt kaphatunk értük. Mindezek mellett a Media Marktban most szeptember elejéig részletre, halasztott fizetéssel is vásárolhatunk, így számunkra kedvező havi törlesztés mellett is hozzájuthatunk ahhoz a számítógéphez, amelyet kinéztünk gyermekünknek.   

 A cikket a Media Markt Magyarország Kft. támogatta.

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük