Mihez van jogod a tanárral szemben?
A kritikus iskolai helyzetekben sok szülő nem tudja, hogy meddig mehet el. Hogy ne legyen hasonló problémád, most eláruljuk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság egyre gyakoribb, hogy iskolai botrányoktól hangos a média, melyekben azt hallani, hogy tanár pofoz gyereket, gyerek tanárt, netán még a szülők is csúnyán belekeverednek a helyzetbe. Eközben pedig a tanárok és a diákok is arról panaszkodnak, hogy egyre kevesebb joguk van, ám ahhoz, hogy ne mérgesedjen el a helyzet, nem lenne szükség többre, mint arra, hogy a meglévőkkel tisztában legyenek mindkét oldalon.

Ha szeretnéd, hogy csemetédnek a lehető legjobb legyen az iskolában, fontos, hogy mindenben megadd neki a szülői támogatást, ugyanakkor pontosan tudd, hogy mihez van joga, és mihez nincs.

Egy kényes helyzetben ugyanis meglehet, hogy nem a te gyereked a hülye, azonban ahhoz, hogy sikeresen és kulturáltan kiállhass mellette, egész iskolai pályafutása alatt érdemes élned a jogaiddal.

Alapvető jog: légy tájékozott!

A szülő-tanár viszonyt illetően a legjobb, ha nem kerül sor problémára, hiszen sokszor még csírájában el lehet fojtani a konfliktust. Ennek az alapvető feltétele, hogy mindig tudd, mi folyik a suliban, hiszen, ha az osztályfőnök látja, hogy aktívan figyelemmel kíséred a kicsi sorsát, kevésbé eshet áldozatául a tanárok esetleges ellenszenvének. Ha minden esetben szeretnéd objektívan megítélni, mi is történik a gyerekeddel, elengedhetetlen az állandó kapcsolattartás az iskolával.

Ha csemetéd elsős, a legjobb, ha napi szinten megpróbálsz tájékozódni arról a tanárnéninél, hogyan halad, netán milyen segítségre lehet szüksége otthon, az iskolai foglalkozásokon kívül, hogy még eredményesebb legyen. Később sem árt azonban, ha nemcsak az épület előtt várod meg a kicsit, amikor érte mész, hanem az osztályteremben keresed fel. Bár van, ahol nem szeretik, ha a szülő bemegy a gyerekért, kisebb korában ehhez ragaszkodhatsz: nem tilthatnak ki az iskola épületéből. Így a tanár is látja, hogy nyomon követed gyermeked sorsát, de te is közvetlenül megtapasztalhatod, milyen a légkör odabent.

Az üzenő füzet és az ellenőrző hasznos lehet később, ha csemetéd már nagyobbacska, és számára is terhes lenne, ha mindig érte mennél a suliba, de ebben az esetben is ügyelj arra, hogy rendszeres személyes tájékoztatást kapj a tanártól. Ezt a célt szolgálják a szülői értekezletek, melyek időpontjáról az ellenőrzőn vagy az üzenő füzeten keresztül köteles tájékoztatni az osztályfőnök.

Éles helyzetben: ha a tanár utazik a gyerekedre

A törvény értelmében szülőként köteles vagy gyermekednek segítséget nyújtani, hogy jogait gyakorolhassa, illetve a jogérvényesítés terén is intézkedhetsz. Ha tehát úgy érzed, hogy egy tanár kifejezetten utazik csemetédre, és osztályfőnöki szinten nem kap védelmet a kicsi, rajtad a sor, hogy cselekedj. Mielőtt a tettekre kerülne a sor, tájékozódj alaposan, hogy miről is van szó valójában, hiszen ne feledd, ha csemetéd nem teljesen vétlen a dologban, a tanárnak ugyanúgy joga van a gyereket szóban vagy írásban megróni.

Amennyiben testi sértésről nincs szó, de lelkileg sakkban tartja a tanári kar egyik tagja csemetédet, először az osztályfőnökkel érdemes beszélned, hiszen ő az, aki javaslatokat tehet a kicsi jogainak megóvására. Amennyiben úgy érzed, ezen a szinten is ellenséges erőkbe ütközöl, még felsőbb szinteken, vagyis az igazgató ajtaján is kopogtathatsz, vagy akár azon is elgondolkodhatsz, hogy másik iskolába add a gyereket.

Ha elcsattan egy pofon

A testi fenyítés természetesen nem tartozik a megengedett nevelési eszközök közé, azonban nem is egyértelmű, hogy bűncselekménynek minősül-e. Ha ugyanis a tanár kezet emel a gyerekre, az csak akkor jár büntetőjogi következményekkel, ha a kicsi maradandó sérüléseket szenved, egy pofon azonban ritkán jár tartós testi jelekkel, sokkal inkább a lélekben hagyja ott nyomait.

Bár bíróság elé nem viheted az ügyet, ha csemetédet bántották az iskolában, mivel a tanár részéről ez igen súlyos vétek, jogodban áll megvédeni a gyermekedet. Hasonló helyzetben az igazgatónál fegyelmi eljárást kérvényezhetsz, mivel a pedagógus kötelezettségét, vagyis a kiskorúak védelmét megszegte.

Ha bebizonyosodik, hogy a tanár valóban bántotta a gyermekedet, akkor a legsúlyosabb fegyelmi büntetésben részesülhet, vagyis elbocsátják az intézményből. A fegyelmi eljárásra akkor is van lehetőség, ha ugyan pofon még nem csattant, de a tanár rendszeresen átgázol a gyerekek önérzetén, és már többen is tapasztalták ezt.

Mit mérlegelj, mielőtt cselekszel?

A szakemberek véleménye szerint az iskola körül még ma sem teljesen tisztázottak a jogi körülmények. A szülők és a gyerekek mostanában kezdenek ráébredni arra, hogy vannak bizonyos jogaik, melyeket védelmezhetnek, azonban sajnos még ez is csak az elméleti sík. A valóságban ugyanis minden helyzetet alaposan át kell gondolnod a gyerek szemszögéből, mielőtt cselekszel, vagyis érdemes fontolóra venned, hogy, ha egy tanár pikkel rá, mert extrém stílusban öltözködik, megéri-e kiharcolni, hogy hordhasson szegecses karkötőt, olyan áron, hogy ezután esetleg még több tanár néz rá ferde szemmel.

Az írásba foglalt jogok mellett tehát nem árt, ha figyelembe veszed az iskola erkölcsi kódexét is, és gyermekedtől szintén elvárod, hogy amellett, hogy az alapvető személyiségi jogaihoz ragaszkodik, az iskola közösségi szabályait ő is betartsa.

Az esetleges iskolaváltást pedig minden esetben alaposan vedd fontolóra, mert az új közeg ugyanolyan frusztráló lehet a gyerek számára, mint egy pikkelő tanár, ráadásul, ha csemetéd sem teljesen ártatlan a dologban, akkor az új iskolában is belekeveredhet hasonló összetűzésekbe.

Ezt is szeretjük