A 4 leggyakoribb ok, amiért szünet nélkül sírhat a baba

Nem minden csöppség mosolygós és nyugodt, de a rendszeres hisztinek is oka van. Mi áll a háttérben?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Idővel minden nőben felébred a rejtett anyai ösztön a tündéri, ölelni és puszilgatni való babák láttán. A reklámok kacagó lurkói nyomán könnyű azt érezni, hogy te is azonnal szeretnél egy ilyet, azonban sok anyuka a kilenc hónap után nem azzal szembesül, hogy milyen édes, ahogy a pici etetés közben elszundít a mellén, hanem egy éjjel-nappal fájdalmasan síró, vörösen dühöngő, riasztó kis lénnyel találja szemben magát.

Amikor pedig egész nap bömböl a baba, és nem érted, miért, de szép szavakkal, simogatással sem tudod megnyugtatni, nem csoda, ha neked is elfogy a türelmed, és egyre feszültebb vagy.

Nem kell azonban beletörődnöd a helyzetbe, mert - bár vannak alapvetően sírósabb babák - sokszor egészen egyszerű ok is lehet, amiért a pici szünet nélkül hisztizik. Tudd meg, mi állhat a háttérben, hogy a te babád is mosolygós legyen!

Frusztráció

Nincs annál rosszabb, mint amikor valakibe egy Duracell-nyuszi energiája szorul, mert fizikai korlátai miatt képtelen azt levezetni. Az izomerő és a koordináció még kevés ahhoz, hogy lehetővé tegye a helyváltoztató mozgást, vagy, hogy a baba megragadhassa kedvenc csörgőjét. Ha jól megfigyeled a picit, te is láthatod, mely korlátok okozzák neki a legtöbb frusztrációt.

Egy pici baba ugyanis mindig akar valamit látni, hallani, megérinteni vagy megízlelni, azonban az ő szemszögéből nézve folyton elérhetetlen célokért küzd, ha pedig nem vagy mellette, hogy segíts neki, csalódnia kell. Ezért bömböl tehát, amikor neked éppen mosogatnod kellene, vagy pihennél és olvasnál, mert csak a te segítségeddel juthat el egyik pontból a másikba, szavakkal pedig még nem képes a tudtodra adni, hogy mit szeretne.

Tapasztalat

Sok anya panaszkodik arra, hogy első gyermeke sokkal sírósabb volt, mint a második. Ennek hátterében az állhat, hogy újdonsült kismamaként még minden nő tapasztalatlanabb, ezért nehezebben jön rá, hogy mi baja a picinek, míg a kistestvérnél már az első pillanatban érti a legapróbb szusszanást is. Első gyermekednél tehát, amikor minden apró gőgicsélés mögött a baj forrását keresed, még sokkal többször foghatsz mellé.

Ne feledd azonban, hogy kudarc esetén azzal biztosan nem segítesz a helyzeten, ha ideges leszel, és kapkodni kezdesz: ha szeretnéd megnyugtatni a picit, higgadtan gondold végig, mi lehet a baja, és próbáld megnyugtatni ringatással vagy mesével. Bármilyen praktikát is válassz azonban, a legfontosabb, hogy csináld végig, amit elkezdtél, ha ugyanis te higgadt maradsz, idővel megtalálod a kulcsot a pici vágyaihoz, és ő is megnyugszik.

Idővel azonban, ahogy egyre inkább ráhangolódsz a baba gesztusaira, a sírás értelmes beszéd lehet számodra, és már nem is leszel annyira feszült tőle, sőt, tudni fogod, mikor tehetsz valamit annak érdekében, hogy a pici megnyugodjon.

Tudtad?
A tévhitekkel ellentétben a fiúk nem sírnak többet, mint a lányok. Az, hogy a fiúk alapvetően zűrösebbek, szófogadatlanabbak, erőszakosabbak, mint a lányok, csupán egy téves társadalmi sztereotípia. Csecsemőkorban még semmi jelentősége nincs a nemek közötti különbségnek.

Ételallergia

A csecsemő a szoptatás ideje alatt tulajdonképpen azt eszi, amit te. A leggyakoribb problémák a tehéntejjel kapcsolatban szoktak fellépni, ennek egyes összetevőit ugyanis sok baba képtelen megemészteni. Ilyenkor a pici egyfolytában sír, pocakja felpuffad és fáj, emellett pedig a korához képest ideális súlygyarapodás is elmaradhat.

Ha azt veszed észre, hogy a tünetek megszűnnek, amikor nem iszol tehéntejet, akkor jobb, ha kiiktatod azt étrendedből. Azonban nem csak a tejre lehet allergiás a pici. Előfordulhat, hogy nem szereti, ha kávét iszol, csípőset eszel, vagy egyéb, karakteres ízű ételekre is rosszul reagálhat. Ha babád mindig nyűgös, nyöszörög, vagy szünet nélkül sír, ha egy bizonyos étel fogyasztása után pár órával szoptatod, akkor a jövőben azt a fogást húzd ki napi menüdről.

Fertőzések

Mivel egy kisbaba még nem tudja jelezni, ha fáj valamije, gyakran csak akkor veheted észre, hogy beteg, ha felszökik a láza. Az induló fertőzéseket azonban az is jelzi, ha gyermeked nyűgös, és állandóan sírdogál, mert fáj a pocakja, a torka, vagy egyszerűen csak érzi, hogy nincs minden rendben aprócska testében.

Ha tehát a picinél szokatlan nyűgösséget tapasztalsz, mindenképpen próbáld meg kideríteni, hogy mi állhat a hátterében: ha nem kemény a hasa, és nyomásra sem érzékeny, ugyanakkor a szokásoshoz képest fáradékonyabb, és egyáltalán nincs kalandozó kedvében, akkor érdemes betegségre gyanakodnod. Ebben az esetben vidd orvoshoz a csöppséget, hiszen csak szakember tudja pontosan megállapítani, hogy a füle vagy éppen a torka fáj, vagy esetleg valamilyen kellemetlen viszkető-fájdalmas szájüregi fertőzést kapott el, ami a piciknél igen gyakori.

Cikkünk Sheila Kitzinger Miért sír a baba? című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük