Mi lesz, ha a gyerek 4 hónapos korától már nyelvet tanul?
A szakértő elárulja
Érdemes már egészen fiatal korban idegen nyelvet tanítani a babának.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több nyelvoktató ajánlja, hogy a gyerekeket már egészen korán, akár négy-öt hónapos korban el lehet kezdeni egy idegen nyelvre tanítani.

A kicsik ilyenkor még sokkal fogékonyabbak az újdonságokra, és, ami idősebb korban komoly nehézség lehet a nyelv elsajátításában, az ilyenkor még egészen egyszerűen megy. Ismerd meg a szakértők véleményét is!

Pozitív visszajelzés

A gyermekeknek szánt angoltanítási módszeréről ismert Helen Doron brit nyelvész és pedagógus szerint minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni az idegen nyelvek elsajátítását, és a tanulási folyamat során az ismételt hallgatásra, valamint a pozitív visszajelzésre kell helyezni a hangsúlyt.

- A legtöbb gyermek a világon többnyelvű, ami azt jelenti, hogy három-négy nyelv ölelésében nőnek fel, és ez egyáltalán nem zavarja össze őket - mondta el az MTI-nek Helen Doron, aki a módszerére, a tankönyvekhez kapcsolódó lemezek hallgatására és a szülőktől, tanároktól kapott pozitív megerősítésre épülő hazai nyelviskola vezetőinek és oktatóinak szervezett konferencia alkalmából érkezett Budapestre.

Nem lehet elég korán kezdeni

Helen Doron szerint az, hogy Magyarországon és más európai országokban gyakran egyetlen nyelven nőnek fel a gyerekek, világviszonylatban nézve meglehetősen szokatlan jelenség. - Nagyjából 11 éves kortól kezdve a gyermekek ugyanúgy tanulnak, mint a felnőttek. Nyolc- és tízéves koruk között még mindig jelentős előnnyel indulnak a nyelvtanulás terén, de a legjobb időpont pontosan nulla éves korban kezdődik. A gyermek agya még sokkal könnyebben formálható, több dolgot képes befogadni, mind a kiejtés, mind a nyelvtan tekintetében - mutatott rá Helen Doron.

Szerinte a legújabb kutatások egyértelműen kimutatták, hogy hétéves korukig a gyermekek úgy képesek elsajátítani egy idegen nyelvet, mint a saját anyanyelvüket. Utóbbit pedig nagyon egyszerű módon tanulják meg: a titok nyitja az ismételt hallgatás és a motivációs erővel bíró pozitív visszajelzés.

A kétnyelvűség előnyei

Az MTA kutatójaként dolgozó Kovács Ágnes Melinda elsősorban annak a tanulmányozásával foglalkozik, amikor a gyermek születésétől fogva két nyelvet tanul a családi környezetben.

- A vizsgálataink azt mutatják, hogy ezeknél a babáknál már az első életév során fejlettebbé válnak bizonyos kognitív képességek, például könnyebben tudják átirányítani a figyelmüket a környezet egy bizonyos aspektusáról egy másikra - mondta a szakember, hozzátéve, hogy más kutatások szerint a nyelvelsajátítás stádiumai azonosak az egynyelvűeknél és a kétnyelvűeknél.

Mint arra a szakember rámutatott: az eredmények alapján úgy tűnik, hogy egy második nyelv korántsem zavarja össze a gyermeket, hanem bizonyos kognitív előnyöket eredményezhet. Megint más kutatások pedig arra utalnak, hogy, ha a gyermekek serdülőkor előtt kezdik el az idegen nyelv tanulását, akkor a nyelv bizonyos aspektusait - például a fonotaktikai sajátosságokat és a kiejtést - magasabb szinten sajátítják el.

Te már elkezdted a gyerkőcöt egy másik nyelvre tanítani?

Ezt is szeretjük