4 mérgező szobanövény, amit ne tarts a gyerek mellett
A színes levelek és virágok nemcsak a szemet kényeztetik, de porontyod meg is kóstolhatja őket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kell a járás ünnepélyes pillanatáig várnod: ahogy porontyod mászni kezd, biztos lehetsz benne, hogy nekiered, hogy végre felfedezze azt a tágas teret, amit eddig csak a karodból szemlélhetett. Alig várja, hogy megérinthesse a különös tárgyakat, és ahogy az a kisgyerekeknél lenni szokott, amit csak be tud tuszkolni apró szájacskájába, meg is ízlel.

Annak érdekében, hogy kalandvágya ne hozzon rá veszélyt, jó, ha az apróbb tárgyakat nyomtalanul eltünteted, de sajnos arra is fel kell készülnöd, hogy a gyerekbiztos átalakítás során néhány kedves szobanövényedet is fel kell majd áldoznod.

A legizgalmasabb, színes-szagos virágok ugyanis nemcsak számodra jelentenek érdekes színfoltot a lakásban, de hivalkodó árnyalatuk csemetéd figyelmét sem kerüli el, ha pedig eléri, előfordulhat, hogy a szájában is kiköt néhány szirom vagy levél. Az ártalmatlannak tűnő élő díszek azonban korántsem veszélytelenek, néhány növény ugyanis mérgező lehet, ha a gyerek megeszi. Tudd meg, lakásod mely ékétől kell megválnod!

Hasmenés, hasfájás - Korallbokor

A legtöbb nő könnyen nevelhető szobanövényre vágyik, ami nem igényel túl sok fényt, locsolni sem kell naponta, emellett azonban különleges, élénk színeivel feldobja a lakást. A korallbokor pirosas-narancsos terméseivel éppen ilyen, ezért a könnyen kezelhető növény manapság igen divatos. Ami azonban öltözteti az otthonod, az gyermeked figyelmét sem kerüli el, és biztos lehetsz benne, hogy a gyorsan növekvő bokor bogyóit azonnal kiszúrja.

Mivel a kezdetben apró növényt évről évre nagyobb cserépbe kell ültetni, hamar eléri azt a méretet, amit már porontyodtól sem tudsz távol tartani. Ebben az esetben azonban, ha nem tudod gyerekbiztos helyre tenni, jobb, ha megválsz tőle, ugyanis a piros bogyók nem csak figyelemfelkeltőek, de mérgezőek is.

Felnőtt emberre nem veszélyesek, ha azonban éppen csak mászni tudó gyerkőcöd fogyaszt belőlük, súlyos gyomorpanaszokat okozhat. Az élénk, korallpiros termések hányást, hasi fájdalmakat és légzési nehézségeket okozhatnak. Bár az eseményt valószínűleg megússza erős rosszulléttel, ha a gyerkőc szájába kerül egy bogyó, nem árt, ha felkeresed vele az orvost.

Nyálkahártya-irritáció, fulladás - Filodendron

A nagy, szabdalt levelű növény, ami könnyezőpálma néven is ismert, az elsők között legyen, amit kilakoltatsz. A méretes levélfát ugyanis nem teheted a szekrény tetejére, de még állványra sem, a földön található árnyas növény pedig garantáltan felkelti gyermeked figyelmét. Bár egyszerű zöld, mérete és hangsúlyos levelei könnyen játékötlettel szolgálhatnak a fantáziadús apróságnak, aki a levelek között bujkálva a cserépbe is belekukkant. A föld felett szerteágazó léggyökerek pedig, amilyen érdekfeszítőek, olyan veszélyesek. Afrikában a növény gyökerének nedvét nyílméregként használták, ezért nem a legjobb rágcsálnivalók közé tartozik.

Ha a gyökérnedv a bőrre kerül, égő, vörös folt keletkezik utána, a nyálkahártyával érintkezve azonban még veszélyesebb. Amennyiben a szájába veszi a gyökeret, a torokban égő érzés és duzzanat keletkezhet, amivel azonnal vidd orvoshoz, mert idővel a nyelés, a beszéd és a légzés is nehézkessé válhat számára.

Bőrirritáció, hányás - Mikulásvirág

Ahogy lejár a kifejezetten nyári, üde növények időszaka, a mikulásvirág lesz az egyik legkedveltebb. Élénk, piros színei miatt mutatós, jó választás ajándékba, vagy akár saját magadat is meglepheted vele, hogy hangulatosabbá varázsold a komor őszi napokat. Anyaként azonban jobb, ha ellenállsz a csábításnak, a növény ugyanis mérgező.

Már az is komoly bőrirritációt okozhat, ha a baba csak tépkedi a leveleit. Amennyiben azonban meg is kóstolja a gyönyörű vörösben pompázó részeket, az komoly mérgezést eredményezhet, a nedvek ugyanis a gyomorba jutva hányást okozhatnak. Bár eddig még nincsenek adatok arról, hogy bárki belehalt volna a mikulásvirág fogyasztásába, a tünetek aggasztóak lehetnek, súlyosabb esetben pedig a hányás komoly folyadékvesztéshez vezet. Ha csemetéd gyomrában köt ki legszebb szobanövényed néhány darabkája, feltétlenül siess vele orvoshoz!

Hányás, fulladás - Fikusz

A tágas, világos lakások népszerű dísze a fikusz. Bár rengeteg fajtája van, alapvetően gyorsan növő növény, így idővel mindegyik fává cseperedik. Amikor már nem tudod állványon vagy gyermeked számára elérhetetlen helyen tartani, jobb, ha megválsz dédelgetett növényedtől. A földön álló, cserepes különös veszélyt jelenthet rá, ennek ugyanis alsóbb leveleit már akkor eléri, amikor még csak mászni tud. A levelek mérgezőek, hányást, hasmenést és gyomorfájdalmat okozhatnak.

Ezekkel a tünetekkel elég orvoshoz fordulnod, azonban a kemény, éles szélű levelek egyéb veszélyt is rejtenek, ugyanis kellően aprók lehetnek ahhoz, hogy akár egyben kísérelje meg lenyelni őket a gyerkőc, ami fulladáshoz vezethet.

Ha gyermeked védelme érdekében meg kell válnod kedvenc lombos növényedtől, de nem akarod, hogy évekig nevelgetett fikuszod a kuka mellett kössön ki, az is jó megoldás lehet, ha rábízod egy virágkedvelő ismerősödre.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ha porontyod abba a korba ér, amikor már felismeri, hogy nem mindent kell megkóstolni, ami csak belefér a szájába, többé nem jelentenek rá veszélyt a lakás díszei.

Ezt is szeretjük