4 veszélyes, mérgező anyag a gyerekjátékokban

Ne csak a kozmetikai termékek címkéjét bogarászd át alaposan: ügyelj arra is, a játékboltban mit emelsz le a polcról!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A boltok polcain tömegével bukkanhatsz káros vegyszereket tartalmazó kozmetikumokra, háztartási cikkekre, de az ember azt gondolná, hogy legalább a gyerekeknek valóban mindenből a legjobbat szánják a kereskedők. Sajnos azonban úgy fest, hogy a kedvező előállítási költségek fejében akár a jövő nemzedékének egészségét is feláldozzák.

Az ártalmatlannak tűnő cumik és színes játékok, melyeket nyugodtan porontyod kezébe adnál, sokszor egyáltalán nem gyereknek valók. Ismerd meg a legveszélyesebb anyagokat, melyek a játékboltokban sorakozó, vonzó tárgyakban találhatóak!

Ólom a gyerekjátékokban

Az ólom igen veszélyes anyag, ami ennek ellenére számos helyen megjelenik. Az újságok nyomtatása során a nyomdafestékben, régebben kifestett házak falán vagy akár a benzinben. Míg azonban az ólommentes üzemanyagot már évtizedekkel ezelőtt bevezették, a gyerekjátékok gyártását még az Európai Unió szabályozásai sem tartják egészséges keretek között. Ez azt jelenti, hogy, ha bemész egy boltba, könnyen találhatsz a polcokon olyan holmit, ami valamilyen formában ólmot tartalmaz. Ez pedig nem csak a kínai termékekre igaz, ugyanis a műanyagiparban még mindig használják a nehézfémet a rugalmasság fokozására, illetve a játékok molekuláinak hőstabilizálására. Előfordul azonban, hogy a festékek tartalmaznak ólmot.

2007-ben a Mattel játékforgalmazó cég kisautóit kellett lesöpörni a játékboltok polcairól, mert ólomtartalmú festékkel színezték őket, ráadásul az apróbb részeket simán lenyelhették a gyereket. A botrány után két évvel azonban ahelyett, hogy csökkentették volna a kibocsátható mennyiséget, 90 milligramm helyett 160 milligramm lett az ólomkibocsátás határértéke. Mindez azért rendkívül veszélyes, mert a törött játékokból - különösen hő hatására - könnyen felszabadul a mérgező anyag, az izgő-mozgó gyerkőcök kezében pedig rendszerint akad pár mütyür, ami nem ússza meg sértetlenül a nagyobb csatákat. Ha tehát a gyereknek vásárolsz, akármilyen neves márka termékéről legyen is szó, tüzetesen vizsgáld át az összetevőket! A legjobb, ha minden formában kerülöd az ólomtartalmú holmikat, hiszen már kisebb mennyiség is károsíthatja porontyod fejlődő idegrendszerét.

Fontos!
Szakemberek összefüggést mutattak ki a hiperaktivitás és a gyerekek szervezetében található ólom mennyisége között. Eszerint minél több ólom jut a szervezetedbe a terhesség alatt, porontyod annál nagyobb valószínűséggel lesz hiperaktív.

Rákkeltő anyagok a gyerekszobában

Az Unió országaiban az erősen rákkeltő CMR anyagokat beszüntették a játékgyártásban. Te is így tudtad? Sajnos ez csak féligazság. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a tilalom csak a CMR anyagok két fajtájára igaz, míg a harmadik estében 0,1%-ban határozták meg a határértéket. Ez a mennyiség azonban bőven elegendő ahhoz, hogy mérgező hatással legyen a gyerkőcre, aki folyton nyalogatja és rágcsálja kedvenc játékait.

Azoknak a tárgyaknak, melyek a kicsik szájába kerülnek, egyáltalán nem volna szabad hasonló mérgező anyagokat tartalmazniuk, ez azonban jelenleg csak a három év alattiaknak szánt tárgyak esetében teljesül. Senki nem garantálja, hogy ennyi idő alatt gyerkőcöd megbarátkozik a ténnyel, hogy a játékok kézbe és nem szájba valók, hiszen a legtöbb poronty még ekkor is a nyelvtesztet tartja a legmegbízhatóbb tapasztalatszerzési forrásnak.

Játékok házikedvencekből?

A legújabb játékok dobozán egyre gyakrabban találkozhatsz hasonló feliratokkal: genuine fur, special skin vagy real fur. A hangzatos mondatok azt jelzik, hogy az illető babusgatni való plüssállat pihe-puha bundája kellemesebb tapintású, mint műanyag társaié, hiszen valódi szőrből készült.

De gondolnád, hogy házikedvencek szőrét is felhasználják a játékiparban? Már önmagában az a gondolat is szörnyű, hogy a kabalák kutyák, nyulak vagy macskák életébe kerülnek, de ráadásul ez a valódibb tapintású bunda még mérgező is lehet a gyerkőc számára.
A cserzés során ugyanis a szőrmét és a bőrt olyan anyaggal kezelik, ami szájba kerülve mérgező lehet. Ha tehát biztonságban szeretnéd tudni az árva kutyákat és gyerkőcödet egyaránt, a legjobb, ha nem a legvalódibb tapintású kedvencet veszed meg neki.

Ne tarts plüssállatot!
Bizonyos helyzetekben a teljes plüssállat-mentesítés ajánlott, hiszen a szőrmókokban idővel az atkák és más élősködők is megtelepedhetnek, melyek súlyosabbá tehetik allergiás gyermeked rohamait.

Mérgező műanyagok

Bár a játékgyártás során felhasználható ftalát-mennyiségre létezik szabályozás, időről időre előfordul, hogy a játékboltok polcain olyan termékekre bukkan az ÁNTSZ, melyek a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaznak káros lágyító anyagot. A ftalát nyállal keveredve hormonzavarokat és vesekárosodást okozhat, ennek ellenére a legtöbb műanyag kütyüben megtalálható.

Legutóbb 2008 szeptemberében kellett a játékgyártóknak veszélyes termékeket visszahívni, de ebben az esetben is igaz, hogy csak a három év alattiak holmijai mentesek teljes mértékben a veszélyes vegyülettől. Ugyanakkor a műanyag játékokkal sokszor nagyobb gyerkőcök is játszanak vízben vagy víz közelében, ekkor pedig intenzívebben szabadulnak fel a mérgek.

A legtöbb, amit tehetsz, ha a lehető legtermészetesebb anyagokból készült játékokkal rendezed be a gyerekszobát, bár azt garantáltan nem tudod kikerülni, hogy egy-egy divatos figurát ne szerezz be, ami éppen minden gyerkőcnél menő.

Az összetevőket azonban ebben az esetben is ellenőrizd, és lehetőleg ne az első vásárlók között légy, ugyanis abban bízhatsz, hogy, ha egy játék hirtelen nagyon népszerű lesz, a külföldi piacokon garantáltan ellenőrzik.

Ezt is szeretjük