Mennyi alkohol nem árt még a magzatnak?

A szakértő elárulja

Utánajártunk, lehet-e várandósan alkoholt inni, és ha igen, mennyit. Mit mond a kutatás és a szakértő?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években sok vitát szült annak megállapítása, hogy alkalomadtán fogyaszthatnak-e alkoholt a várandós nők, illetve létezik-e olyan határérték, amin belül maradva még biztonsággal kijelenthető, hogy nem okoz kárt a magzat fejlődésében.

Számos kutatást és elemzést végeztek ebben a témában az orvosok világszerte, főként olyan országokban, ahol az emberek társasági élete már-már összefonódott az alkohollal.

Mivel az eredmények meglehetősen ellentmondásosak, napjainkban is eltérő véleményeket hallhatnak a kismamák a terhesség alatti alkoholfogyasztásról. Az viszont már bizonyított tény, hogy a jelentős alkoholmennyiség a születendő gyermek egész életére kihathat.

A brit tanulmányok szerint

A brit nők nem vetik meg az alkoholt, sokan közülük elképzelhetetlennek tartják a munka utáni kikapcsolódást vagy a baráti összejöveteleket italozgatás nélkül. A BBC 2007-es Pissed and Pregnant című dokumentumfilmjéből pedig az derül ki, hogy egyesek várandósan is gyakran néznek a pohár fenekére. Így nem véletlen, hogy a britek sürgetőnek érzik kideríteni, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás ugyanúgy veszélyeztetheti-e a baba egészségét.

A University College London Járványtani-közegészségügyi tanszékének kutatói egy nagyszabású felmérés adatait használták fel tanulmányukhoz. A feljegyzett adatok alapján 11 513 brit gyermek egészségi állapotát követték nyomon, akik 2000 szeptembere és 2002 januárja között születtek. A terhes anyákat a teljesen absztinensek, a heti egy-két italt fogyasztó könnyű ivók, a heti három-hat alkalommal alkoholizáló mérsékelten ivók, illetve a hét minden napján elgyengülő, erős alkoholfüggők csoportjába sorolták.

Az eredmény

Az alkalomadtán egy deci bort vagy egy korsónál kevesebb sörmennyiséget elkortyolgató anyák gyermekeinél semmi jelét nem tapasztalták annak, hogy mentális gondokkal vagy viselkedészavarral küzdenének. Ám a tanulmányból csupán az derül ki, hogy a terhesség alatti minimális alkoholbevitel a gyerek ötéves koráig nem növeli meg a fejlődésbeli rendellenességek kockázatát. Miután a brit Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Kiválósági Intézet mélyre ásta magát számos kutatási anyagban, arra az álláspontra jutott, hogy jobb, ha a kismamák a terhesség első három hónapjában teljes mértékben kerülik az alkoholt, ám utána a napi egy-egy pohár bor elfogatható mennyiségnek tekinthető.

Hazai fronton

Itthon is sokféle vélemény látott már napvilágot. Azt minden orvos hangsúlyozza, hogy az alkohol teratogén anyagnak tekinthető, mely károsan hathat a fejlődő szervezetre. Szintén egyetértenek abban, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás negatívan befolyásolhatja a fogamzást, illetve, ha a várandósság hónapjaiban sem csökkenti a bevitt alkohol mértékét a kismama, nagy eséllyel születhet kis súllyal, idegrendszeri fejlődési zavarokkal, valamint arcdeformitással a baba, mely tünetek a magzati alkoholszindróma legfőbb jellemzői.

A külsőbeli elváltozások pedig sok esetben kölcsönös viszonyt mutatnak az agyi károsodás mértékével. Ez a betegség egy visszafordíthatatlan állapot, amit már nem lehet gyógyítani. Ám, mivel az enyhébb okozati kategóriába sorolt viselkedési és mentális zavarokat nem lehet egyértelműen összefüggésbe hozni a kismamák mértékletes alkoholfogyasztásával - mert több ok is kiválthatja őket -, csak néhány orvos javasol teljes absztinenciát.

Megkérdeztük a szakértőt

Dr. Boros Edina szülész-nőgyógyászt, a Femina.hu szakértőjét kérdeztük arról, hogy mit szokott tanácsolni a kismamáknak az alkoholfogyasztással kapcsolatban.

- Téves az a nézet, hogy a terhesek semennyi alkoholt nem ihatnak. Egészen a közelmúltig még az orvosi gyakorlatban is használatos volt az alkohol: azok a kismamák kapták infúzióban, akiknél a koraszülést kellett megakadályozni, ebben az alkohol nagyon hatásos, és semmilyen mellékhatása nincs.

Ma már, hogy léteznek hatékonyabb gyógyszerek, ez kiszorult a terápiából, de ez is mutatja, hogy kis mennyiségű alkohol nem árt a magzatnak. Én azt szoktam javasolni a várandós anyukáknak, hogy az első 12 hétben lehetőleg ne igyanak semennyi alkoholt, utána pedig napi egy, maximum két pohár bornak megfelelő alkoholt nyugodtan ihatnak, sőt, alhasi görcsök esetén kifejezetten jó hatású lehet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hangsúly tehát a minimális mennyiségen van, így olykor-olykor, szülinapkor vagy ünnepekkor nyugodtan koccinthatsz te is, persze nem egy füstös bárban.

Ezt is szeretjük