Mennyi szülési szabadság járjon az apáknak? Megosztja a magyarokat a kérdés
Meglepő lett a kutatás eredménye.

GettyImages-944949384
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Spanyolországban 2021. január 1-jétől két év leforgása alatt 8 hétről 16 hétre emelték az édesapáknál a fizetett szabadság hosszát. Ez azt jelenti, hogy a spanyol kispapák - akárcsak az édesanyák esetében - ennyi ideig maradhatnak otthon csecsemőikkel. Ugyanakkor a fel nem használt, fennmaradó napokat nem adhatják át a másik szülőnek. A kormány ezzel azt szeretné erősíteni, hogy a kispapáknak ugyanazokkal a feltételekkel, ugyanolyan joguk és kötelességük legyen gyermekükről gondoskodni, mint az édesanyáknak. A 16 hetes - ikerterhesség esetén 20 hetes - 100%-ban fizetett szabadság az apa és gyermeke közötti kötődés kialakulását és megerősítését is hivatott elősegíteni, nem beszélve arról, hogy az apa ott tud lenni a gyermek fejlődésének fontos mérföldköveinél - írja az El País című napilap.

Európa más országaiban a férfiak ennél sokkal több, vagy ellenkezőleg, sokkal kevesebb ideig maradhatnak otthon csecsemőikkel. Svédországban a szülés után járó 16 hónap teljes fizetett szabadságból 90 nap kifejezetten nekik jár a gyermek másfél éves koráig, amit az anya nem használhat fel. Franciaországban 2021 júliusától az édesapák 14 helyett kétszer annyi, 28 nap fizetett szabadságra jogosultak, amiből legalább egy hetet kötelező lesz kivenniük közvetlenül a gyermek születése után. Ausztriában az édesapák egy hónapig maradhatnak otthon feleségükkel és újszülött babájukkal, Angliában pedig két hétre illeti meg őket az apasági szabadság, amit a gyermek születésétől számítva 56 napon belül szabad egyben elhasználni, és nem lehet felbontani. Olaszországban négy együtt töltött nap jár az édesapáknak és az újszülött csecsemőnek, Máltán vagy Görögországban még ennél is kevesebb, csupán két nap.

Magyarországon öt nap jár

Hazánkban a gyermek születése esetén öt, ikergyermekek születése esetén hét extra pótszabadság illeti meg az apát, amit a munkáltató legkésőbb a születést követő második hónap végéig köteles kiadni. Ez a pár nap a famiily.hu összegzése alapján Európai viszonylatban csupán a 18. helyet jelenti, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a magyar kismamák kiemelkedően hosszú ideig maradhatnak otthon a szülés után. Míg Magyarországon a fizetett szülési szabadság maximálisan három év, addig Európa - vagy akár a világ - más országaiban ennél sokkal, de sokkal kevesebb. 

GettyImages-955426438

Miért jó, ha sokáig marad otthon az édesapa? 

A társadalmunkban még mindig jelen van az a nézet, hogy a családapa a "hagyományos kenyérkereső", az ő fizetése meghatározó tényező a család életében, miközben az édesanyák nagy része a szülési szabadság teljes - vagy részleges - időtartama alatt otthon marad az újszülött gyermekkel, holott az ő munkaerőpiaci helyzetüket és esélyegyenlőségüket is nagyban segítené, ha a szülési szabadság és közös teherviselés, a gyermekről való gondoskodás mindkét szülő között megoszlana.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem csak a gyermekről való gondoskodás, de az együtt töltött, minőségi idő is javíthat a pár kapcsolatán és a felek lelkiállapotán. Szülés után az édesanyák sebei még egyhamar nem gyógyulnak be, a gyermek napi 24 órás szolgálatot jelent, a szülő folyamatosan kialvatlan, a fáradtság miatt pedig ingerültebb, ami a családi békére is rányomhatja a bélyeget.

Egy 2019-es svéd tanulmány rámutatott, mennyire megváltozott az édesanyák lelkiállapota azután, miután az apák 30 szabadon felhasználható szabadnapot kaptak. Hat hónappal jelentősen javult az édesanyák egészségügyi állapota, 26%-kal csökkent a szorongásoldó gyógyszerek használata, 14%-kal a kórházi tartózkodás és 11%-kal az antibiotikumok használata. 

GettyImages-847137130

Hogyan vélekednek erről a magyarok?

A magyarok mennyi időt adnának az édesapáknak a jelen érvényben levő öt nappal szemben? A Pulzus Kutató által készített friss, reprezentatív közvélemény-kutatásból meglepő dolgok derülnek ki.

Ezt kell tudni a kutatásról

Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 éven felüli lakosság véleményét. Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!

A kutatásból kiderül, hogy a válaszadók többsége - ugyanakkor csupán 20%-a - 4-6 hét apasági szabadságot adna a magyar édesapáknak a jelenleg hatályos öt nappal szemben. A 2-4 hétre a válaszadók 18%-a, az 1-2 hétre a 15%-a, a 6-10 hétre a 10%-a, a 10-16 hétre a 17%-a és több mint 16 hétre a 14%-a válaszolt. A megkérdezettek 6%-a napi öt nappal is elégedett lenne. 

showpic

A nemek szerinti megoszlásban a férfiak szívük szerint sokkal több időt töltenének otthon párjukkal és újszülött gyermekükkel (vagy a hosszabb szabadság reményében szívesebben maradnának tovább otthon, ez a kutatásból nem derült ki). A férfiak 19%-a több mint 16 hétig maradna otthon, de 18%-uk a 10-16 hetet, 17%-uk pedig az 1-2 hetet preferálná. A nők körében ez az arány mutat némi eltérést, a legtöbbjük - 22%-uk úgy gondolja, 4-6 hét lenne az ideális, amit az édesapa velük tölthetne, 20%-uk pedig a 2-4 hétnek örülne. Csupán 11%-uk mondja azt, hogy örülne annak, ha az apa több mint 16 hétig lenne otthon. A nők 7%-a, a férfiak 5%-a mondja azt, hogy maradjon az öt nap. 

2-

Hogyan vélekednek a fiatalok és idősebbek?

A korcsoport szerinti megoszlásban mást gondolnak a 18-39 év közöttiek, mint a 40-59 évesek. A fiatal válaszadók 24%-a 10-16 hét szülési szabadságot adna az édesapáknak a jelenlegi öt nappal szemben, a 40-59 éves korosztály 2-4 hetet, a 60 felettiek pedig úgy gondolják, hogy 4-6 hét lenne az optimális, amit az édesapa szülési szabadságként otthon tölthetne. 

3

Érdekes kép alakul ki az általános iskolai, a középiskolai, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében. Míg a főiskolát vagy egyetemet végzettek jelentős része - 30%-a a 4-6 hetes időintervallumot preferálná, addig az alapfokú végzettséggel rendelkezők 2-4 héttel is megelégednének. Az általános iskolát végzettek 8%-a mondja azt, hogy elég az öt nap, szemben a diplomások 3%-ával. Az érettségivel rendelkezők 21%-a ugyanúgy preferálná a 4-6 hetet, mint a 10-16 hetet. 

4

Megosztóak az arányok a városi és vidéki lakosságot illetően is. Míg a fővárosiak 28%-a 10-16 hétig marasztalná otthon az édesapákat, a vidéken élők 20%-a 2-4 héttel, 18%-uk 1-2 héttel is megelégedne. A hosszabb időtartamot a budapestieken kívül sem a megyeszékhelyeken, sem a kisebb városokban vagy községekben élők nem preferálnák. 

5

10 nap szabadság egységesen

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy mennyire megosztó a kérdés és a rájuk adott válaszok mind a nők és férfiak, mind a korcsoportok és a településtípus szerinti eloszlásban. Azzal azonban mindannyian egyetértenek, hogy az öt nap nem elegendő az édesapák számára, amit otthon, együtt tölthet a család. Az Európai Unió egyébként egységesíteni szeretné az apasági támogatások idejét: amennyiben az Európai Tanács elfogadja az uniós apasági támogatásokkal kapcsolatos terveket, ennek alapján legalább 10 napos szabadságot kell biztosítani mindegyik tagállamban az újdonsült apáknak, ennek elfogadása után, három éven belül a magyar jogrendszerbe is be kell építeni. 

Gyönyörű képeken az apa és lánya közti kötelék

A képek azt ábrázolják, hogy a nagy, erős férfi mennyi mindent megtesz az aprócska gyermekért: a képekről csak úgy sugárzik a gyengédség, a törődés és a szeretet.

Borító - és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük