Az 5 leggyakoribb mellpanasz a szoptatás alatt

A szoptatás a mamának is fontos, de az etetés során számos kellemetlen tünetet tapasztalhatsz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan mondják, hogy semmihez nem foghatóan jó érzés, amikor egy szuszogó, nyekergő csecsemőt szoptathatsz. Bár közvetlenül a szülés után megtanítanak arra, hogyan kell megetetned csecsemődet, a legtöbb kismama számára a kezdeti időszakban ez a művelet öröm helyett inkább kellemetlenséggel jár.

Amíg ugyanis nem szoktok össze a picivel, nem biztos, hogy éppen úgy illeszkedik a melledre, ahogy az a nagy könyvben és a fényképes tájékoztatókon meg van írva: ez már önmagában fájdalmas lehet, de számos egyéb problémához is vezethet, ami miatt háromóránként nem a nyugodt anya-gyerkőc idillt éled át, hanem komoly fájdalmakat.

Eldugult tejcsatornák

Előfordulhat, hogy nem azért nem tudod megszoptatni a picit, mert nem termelődik elég tejed, hanem az eldugult tejcsatornák okozzák a problémát. Ha cicid érzékeny, vörös, és könnyen szétmasszírozható csomókkal van tele, akkor valószínűleg felhalmozódott benne a tej. Mindezt kiválthatja a túlzott tejtermelés, de az is okozhatja, hogy a baba nem tud megfelelően a melledre kapcsolódni, nem üríti ki teljesen a kebledet, vagy a jól megszokott etetési időszakot véletlenül átalussza.

Ha felhalmozódik a tej melleidben, kezeld a problémát meleggel! Márts egy kendőt meleg vízbe, csavard ki, és helyezd a cicidre. A mellmasszázs szintén enyhíthet a problémán, de a legjobb megoldás, ha gyakran eteted a picit, majd a szoptatás után, ha a baba nem ürítette ki teljesen kebleidet, egy mellszívóval gyűjtöd össze a maradék tejet. Az is segítségedre lehet, ha az etetés alatt addig kísérletezel a különböző testhelyzetekkel, amíg meg nem találod azt, ami neked a legkényelmesebb, és ahogy a gyerkőc is a lehető legjobban rá tud harapni a melledre.

Elégtelen tejtermelés

Ha a melldugulást nem kezeled időben, később a visszájára fordulhat, és abból adódhatnak problémáid, hogy nem termelődik elég tejed. De nem csak szövődményként jelentkezhet a panasz, ugyanis a feszültség és a stressz is gátolhatja a tejtermelést.

Ha azt veszed észre, hogy nincs elég tejed, az étkezések között nem szivárog a melled, és a pici súlya se gyarapszik megfelelően, akkor feltétlenül változtass szoptatási szokásaidon! Próbálj meg nyugodtabb körülményeket teremteni, rendszeresen használj mellpumpát, és igyál tejtermelést serkentő gyógyteát.

Emlőgyulladás

Ha baktérium kerül az eldugult tejcsatornába, a benne lévő tej megfertőződhet, amitől begyullad a melled. A gyulladás legtöbbször a kebel felső és külső részében fordul elő, és leggyakrabban akkor jelentkezik, amikor megváltozik a pici etetési rendje.

Az emlőgyulladáson sajnos a házi praktikák nem mindig segítenek. Mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy gyorsan és biztonsággal megoldódjon a probléma. A szoptatást akkor is folytathatod, ha gyógyszert szedsz, sőt, a gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy rendszeresen a melledre vedd a picit. Ha antibiotikum hatására egy nap után sem enyhülnek a tüneteid, mindenképpen menj vissza az orvoshoz, mert lehet, hogy tályog alakult ki a melledben.

Berepedezett mellbimbók

Az első napokban természetes lehet, hogy időnként fáj egy kicsit a cicid, ha azonban pár nap alatt nem találod meg a megfelelő testtartást, amelyben a picit szopatnod kell, akkor mellbimbóid igen fájdalmasan berepedezhetnek.

Annak ellenére, hogy a probléma igen erőteljes fájdalommal és enyhe vérzéssel is járhat, ne hagyd abba a pici szoptatását, de ügyelj rá jobban, hogy etetés alatt megfelelően vegye szájába a mellbimbót. Ha a baba jóllakott, a maradék tejet szívd le, és cicidet ne rejtsd rögtön melltartóba, hanem hagyd egy ideig, hogy szabad levegővel érintkezzen.

Szoptatás után mindig öblítsd le melledet langyos vízzel, de kerüld a szappant és a fertőtlenítőt, sőt, lehetőség szerint a különféle mellkenőcsök használatát is. Ezek ugyanis általában nem sokat segítenek az érzékeny, berepedezett mellbimbókon, bár az egyszerű, patikában kikevert lanolinos krém enyhítheti a tüneteket.

Gombafertőzés

A berepedezett mellbimbók gyakran elfertőződhetnek, ugyanis a nyílt sebecskékben könnyen megtelepszenek a gombák. Ha a hüvelyi fertőzésekre is hajlamos vagy, akkor valószínűleg a cicidet is könnyebben megtámadja a Candida albicans nevű gombafaj, de a viszkető, rózsaszín vagy vörös mellbimbó akkor is fertőzésre utal, ha egyébként nincs semmi gondod a szoptatással.

A legnagyobb probléma a gombafertőzéssel, hogy mellbimbódról könnyen elkaphatja a baba is, és fájdalmas szájpenész vagy egyéb szájüregi fertőzés alakulhat ki nála. Éppen ezért ebben az esetben jobb, ha őt is viszed magaddal az orvoshoz, aki valószínűleg mindkettőtöknek felír valamilyen gombaölő gyógyszert. Bár fájdalmas lesz, a kezelés alatt is folytasd a szoptatást.

Cikkünk A terhesség ABC-je című könyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük