18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Szétszedte az internet az édesanyát, aki még mindig szoptatja 5 és 6 éves fiait: meddig egészséges a szoptatás?

Az édesanya azzal érvel, hogy a szopizás segít megnyugtatni őket egy nehezebb nap végén, ha ingerlékenyebbek, vagy ha épp betegek.

cover-ok

A szoptatás a világ egyik legtermészetesebb dolga, egy olyan bensőséges kapcsolat anya és gyermeke között, amely mindkettejük lelki és testi egészségét szolgálja. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy vajon meddig jó, ha az édesanya szoptatja csemetéjét. Egy év, két év, esetleg négy vagy még tovább?

Vannak, akik úgy döntenek, nem akarják sokáig mellből táplálni kisbabájukat, és pár hónap elteltével elválasztják őket, míg mások olyan sokáig szoptatnának, ameddig csak lehetőségük engedi. Utóbbiakhoz tartozik az angol Sheryl Wynne is, aki a mai napig szoptatja öt- és hatéves fiait, ezt pedig büszkén vállalja. Azt mondja, addig nem hagyja abba, amíg úgy látja, hogy a gyerekei igénylik ezt.

Óvodás és iskolás gyermekét is szoptatja az édesanya

A 39 éves édesanya, aki egyébként dúlaként dolgozik, évek óta szoptatja csemetéit. Azzal érvel, hogy a szopizás segít megnyugtatni őket egy nehezebb nap végén, ha ingerlékenyebbek, vagy ha épp betegek, így addig fogja őket mellből táplálni, amíg a fiúk szeretnék.

tk3s knm mum breastfeeds lads before school 13
Fotó: Kennedy News and Media / Northfoto

Sheryl korábban úgy tervezte, hogy mindkét fiút hároméves koráig fogja szoptatni, de aztán megkérdezte őket, az idősebb, Ryley pedig azt válaszolta, hogy tízéves koráig nem szeretné abbahagyni a szopizást.

- Ez a tevékenység szoros kapcsolatot alakított ki közöttünk, és tudják, hogy rám mindig számíthatnak, hogy bármikor hozzám jöhetnek, és megvigasztalódhatnak - mondta az édesanya a The Daily Mailnek, aki egyébként már csak a négy fal között szoptatja őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kap érte hideget, meleget

Az édesanya elárulta, a szoptatás segített neki abban, hogy a szülés miatt megélt traumákat könnyebben feldolgozhassa, ez segített neki átlendülni a szülés utáni depresszión. Nem titkolja, nem csak az internetről zúdulnak rá rosszalló kommentek, de a szűkebb családi kör sincs jó véleménnyel arról, hogy ilyen idős korban szoptatja gyermekeit.

- Én szoptatáspárti vagyok, de szerintem az nagyon rossz, ha a gyerek ennyi idősen még szopizik. Ha kicsit nagyobb lesz, undorral fog visszatekinteni erre - írja egy kommentelő.

- Ha van olyan idős a gyerek, hogy szelfit készítsen szoptatás közben, akkor valójában már nem kellene szoptatni - írja egy másik.

-  A gyerekeket emiatt zaklatni és gúnyolni fogják az iskolában, ezt nem kellett volna - írja egy harmadik.

-  Talán érdemesebb lenne más módszert keresni a gyerekek megnyugtatására, vagy épp azt, hogy saját maguk tanulják meg megnyugtatni magukat, és érzelmileg erősek legyenek - kommentelte egy negyedik.

tk3s knm mum breastfeeds lads before school 3
Fotó: Kennedy News and Media / Northfoto

Meddig egészséges a szoptatás?

A WHO ajánlása szerint hat hónapos korig kizárólagosan, kétéves korig - vagy még tovább - hozzátáplálás mellett javasolják a szoptatást a szakemberek. Magyarországon a hat hónapos babának már csak a fele kap anyatejet, ami európai viszonylatban jónak mondható, azonban ezután nagy csökkenés tapasztalható: egyévesen mindössze 25%-uk kap a tápláló nedűből.

6 étel, amit érdemes szoptatás alatt fogyasztani

Sok friss anyuka bajban van, milyen ételeket szabad fogyasztani a szoptatás alatt, hogy a babának és a mamának is jó legyen.

(Képek: Northfoto.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük