Imádni fogja a gyerek a matekot, ha így játszol vele: szórakozik, miközben tanul

Ezekkel a vidám módszerekkel soha többé nem lesz mumus a matek a suliban.

matek4
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A matekkal kapcsolatban valószínűleg többségben vannak azok, akiknek megkeserítette az iskolaéveit a számok világa, hiszen nem sokan tudtak ráhangolódni, és inkább a humán tárgyakban érezték magukat erősebbnek.

Nem véletlenül javasolja sok pszichológus és tanulmány, hogy már az iskola előtt, kisgyermekkorban érdemes elkezdeni a gyerekeket felkészíteni a matekra: nemcsak a későbbi jó jegyek miatt hasznos a számok világával való ismerkedés, hanem a logikai készségek, a memória és a figyelem összpontosítása is fejleszthetők az alábbi módszerekkel, amik az iskolai tantárgyak és az élet számos területén is hasznosak lesznek a későbbiekben.

Számolás

Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan fontos az alapok elsajátítása, így a számolást már gyerekkorban érdemes gyakorolni. Először csak könnyebb feladatokat ajánlott adni a gyereknek, például, hogy számolja meg a gombokat az ingen, vagy a lépcsőfokokat.

matek2
Fotó: Rawpixel / Getty Images Hungary

Később a számkártyák is nagy segítséget tudnak nyújtani, érdemes először megtanítani, melyik számnak mennyi az értéke, ezt akár az ujján, akár tárgyakon is számolhatja a gyerek, figyelni kell, melyik módszerrel tudja jobban elhelyezni magában a számokat. Ha már felismeri, milyen szám van a számkártyán, olyan feladatokat lehet neki adni, hogy rendezze őket sorba, vagy találja ki, melyik szám hiányzik az 1-5-ig terjedő számsorból. Többször ajánlott ismételni, és minél gyorsabb válaszokat ad, annál jobban érti a matematika alapjait.

Geometriai formák

Mivel a legtöbb gyerek életének első szakaszában a vizuális oldalról érti meg legjobban a világot, így a geometriai formák is könnyen megtaníthatók nekik. A különböző fejlesztő játékok mellett a ház is alkalmas arra, hogy ez a készség még jobban fejlődjön: érdemes olyat játszani velük, hogy keressenek például háromszög vagy téglalap alakú tárgyakat a lakásban, így nemcsak a formát, hanem a szó jelentését is hamar megtanulják. Miután megtalálták, érdemes elmagyarázni nekik, hogy miben különböznek egymástól a formák.

matek3
Fotó: Emma Kim / Getty Images Hungary

A mesekönyvek illusztrációi is hasznosak lehetnek az érzékek fejlesztésében. Meseolvasás után a képeken látható ábrákat helyezze el a gyerek térben: érdemes vele megismertetni, hogy a nap a fa fölött van, a ház a tó mellett, a cipő az ágy alatt - ezeket egy idő után mindenképp megtanulja, de minél korábban kezdi el az ismeretek elsajátítását, később sokkal könnyebb dolga lesz a többi hasonló jellegű feladványnál.

Mértékegységek

Jó, ha a mértékegységek megtanulása és átlátása is még iskola előtt elsajátításra kerül, hiszen ezáltal sokkal könnyebben mennek majd ezek a típusú feladatok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes olyan módszerrel próbálkozni, ami kicsit interaktívabb: jó módszer erre a közös sütés, ahol bátran lehet kérni, hogy töltse ki a gyerek a fél bögre tejet vagy az egy teáskanál cukrot. Érdemes vásárlás közben is alkalmazni a mértékegységek alapjait: a kezébe adva meg kell kérdezni tőle, a keksz vagy a kávé nehezebb-e, így a súlymértékekkel is könnyebben megismerkedik.

Hogy rajzolja saját magát a gyerek? Figyeld meg a képein ezt a 8 jellegzetességet!

A gyerekek kimondatlan érzelmeit közvetítik a rajzaik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük