A másodszülött mindig sérül - Hogy védd meg a gyermeket a családban?
A szülők sokat tehetnek gyermekeik lelkének megóvásáért.

cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alfred Adler osztrák pszichológus már az 1900-as évek elején írt róla, hogy a születési sorrend meghatározza a személyiség alakulását. Ezt a problémát nehéz pontosan meghatározni, mert nagyon sok tényező befolyásolja, milyen mértékben és hogy sérül valaki élete során.

A születési sorrend, úgy tartják, különösen akkor lehet lényeges, ha legalább három testvér van egy családban. Három vagy több gyerek esetén a másodszülöttek viselkedése, személyisége sokszor eltér a többiekétől. Ezt középsőgyerek-szindrómának is szokták nevezni, amit a pszichológusok azzal magyaráznak, hogy az első, nagy és a legkisebb, harmadik között születő óhatatlanul kevesebb figyelmet kaphat a szülőktől.

Eltérő személyiségek kialakulása

Természetesen a születési sorrend csupán egyetlen a személyiséget befolyásoló sok tényező közül. Nem mindegy, mekkora a korkülönbség a testvérek között, milyen neműek, milyen a habitusuk, de fontos tényező a családi háttér is. A középsőgyerek-szindróma nem törvényszerű, de előforduló jelenség, ezért érdemes tudatosan kezelni a dolgot, és tenni ellene.

Mikor egy családban először kerül sor gyermekáldásra, a szülők élete fenekestül fordul fel. Minden figyelmükkel a kicsi érkezésére koncentrálnak, ezért, amikor megszületik a baba, lelkesen tanulják új feladataikat, gyakorolják szokatlan szerepüket. A második gyermek már egy kialakult rutinba érkezik, ahol nyoma sincs az elsőszülöttet fogadó légkörnek. A szülők már nem elsőre szembesülnek sem a problémákkal, sem az örömökkel.

A nagyobb testvér már akkora, hogy sok mindent tud, könnyebben kommunikál, ugyanakkor fokozott figyelmet is igényel kíváncsisága, növekvő vakmerősége miatt. A családba érkező legkisebb cuki kisbabaként cseppen a családba, így természetes, hogy rajongás és figyelem veszi körül. A középső gyerek azt érezheti, már-már láthatatlanná vált, és önértékelése súlyosan sérülhet.

Ha a szülők nem ismerik fel ezt a problémát, a középső gyerek naponta átéli, hogy neki nincs olyan tulajdonsága, amivel kiérdemelhetné szerettei kitüntetett figyelmét, helytelen szóval élve rosszcsonttá, problémás gyerekké válhat. Mindeközben merész viselkedésével, esetleges sérüléseivel vívja ki a hiányzó törődést. Az is előfordulhat, hogy ellentétes megoldást választ, és passzívvá, csendessé válik, ezzel jelezve, hogy ő jó gyerek, akit dicsérni kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tehet a szülő?

Senki nem akarja, hogy gyermeke személyisége torzuljon, falat emeljen maga köré, ne találja a helyét, vagy bármilyen módon ki kelljen vívnia a figyelmet magának. Mindenki magabiztos, egészséges lelkű, kiegyensúlyozott felnőttet szeretne nevelni gyermekéből, ezért fontos a tudatos nevelés három vagy több gyerek esetén e szempontból is.

Törekedni kell arra, hogy a másodszülött is kellő figyelmet kapjon. Ha az apa és az anya helyzetét tudatosan kezeli, elkerülhető a személyiségbeli torzulás. Némi plusz figyelemre van szükség, hogy ne vesszen el testvérei között. Sok dicséret kell neki, és megfelelő kommunikáció. Néha akár egy-egy külön program, külön beszélgetés, külön elfoglaltság is éreztetheti vele, hogy mennyire fontos, és nem veszítette el a szülei szeretetét.

Ha már gátlásos, a maga köré épített fal szép lassan leomlik, amennyiben a gyerek folyamatos megerősítést, figyelmet és szeretetet kap. Szélsőséges esetekben, ha a problémát már nem tudják a szülők egyedül megoldani, érdemes szakember segítségét kérni.

Ezt is szeretjük