Mária Terézia, a 16 gyerekes helikopterszülő - Ilyen anya volt a királynő

A Habsburg Birodalom egyetlen női uralkodójának 16 gyermeke közül tíz megérte a felnőttkort.

maria-terezia-cover
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hogy Mária Terézia a Habsburg birodalom egyetlen női uralkodója volt a XVIII. században, azzal csaknem mindenki tisztában van. Apja, III. Károly király fiú utód híján az 1723-as Pragmatica Sanctio elfogadásával biztosította leánya számára a nőági örökösödést.

Mária Terézia mindössze 23 éves volt, amikor apja elhunyt, és ő került Habsburg Birodalom élére. Ezt követően negyven évig uralkodott többek közt mint Magyarország és Csehország királynője, Ausztria uralkodó főhercegnője. De hogy mindeközben 16 gyermeket szült, arról már kevesebb szót ejtettek a történelemkönyvek.

Mária Terézia anyaként

Mária Terézia 1736-ban ment feleségül Lotaringiai Ferenc István herceghez, a későbbi I. Ferenc német-római császárhoz. A történetírók szerint szerelmi házasság volt az övék - bár a férj számos kalandjára fény derült az évek során - aktív házaséletük bizonyítéka 16 gyermekük. Természetesen a XVIII. században a magas gyermekhalandóság és főúri házakban az örökösödés biztosítása miatt is fontos volt, hogy a nők sok gyermeket szüljenek. Mária Terézia 14 évet uralkodott várandósan, illetve töltött gyermekágyban. 16 gyermeke közül kettő még kiskorában meghalt, ezt követően még további négy gyermekét temette el. Tíz gyermeke azonban megérte a felnőttkort, közülük került ki két későbbi német-római császár és magyar király, egy francia királyné, valamint egy nápoly-szicíliai királyné. Nem véletlen, hogy Európa anyósának is nevezik.

16 gyerekes helikopterszülő

Azt gondolhatnánk, hogy uralkodóként kevés ideje jutott gyermekei nevelésére. Bár nyilvánvalóan nem a mai értelemben véve foglalkozott velük sokat, de némi túlzással akár helikopterszülőnek is nevezhetnénk, aki folyamatosan a gyermekei felett lebeg, ellenőrzi minden lépésüket, beleavatkozik az életükbe.

Azt vallotta, hogy a gyerekek nevelését már csecsemőkorban meg kell kezdeni, és egy pillanatra sem szabad abbahagyni, hiszen az első évek a legfontosabbak. Elrendelte, hogy a gyermekek szobájában a dadáknak és nevelőknek harmonikus légkört kell teremteniük. Nagy gondot fordított a gyermekeket gondozó személyzet kiválasztására is.

Ugyanakkor fontosnak tartott a szigort, az engedelmességre nevelést. Vallotta, hogy a gyermek csak akkor nem tévedhet rossz útra, ha a napját szorosan, percről percre beosztják feladatokkal, elfoglaltságokkal. Igyekezett megakadályozni, hogy gyermekei elkényeztetetté váljanak, az étkezés tekintetében is elég pontos szabályokat írt elő:

„Megkövetelem, hogy a gyermekek mindenből egyenek, ne finnyáskodjanak, ne válogassanak az ételben, és ne csak a jobb falatokból vegyenek, sőt maga az étel sem lehet vita tárgya. Minden pénteken és szombaton, valamint a böjti napokon egyenek halat.”

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Felnőtt gyermekei életébe is beleszólt

Rendíthetetlenül körmölte a leveleket felnőttkort megért gyermekei számára, melyen szinte kivétel nélkül arról szóltak, mit hogyan, illetve hogyan ne csináljanak. Beleszólt az életükbe, női-férfi-családi szerepeikbe és feladataikba. Ferdinánd főherceg heti két levelet kapott anyjától még a nősülését követően is. A levelek teli voltak jótanáccsal, szemrehányásokkal, lustaságát, házasságát és kormányzását illetően.

Lányának, Marie Antoinette-nek írt egyik levelének részlete jól mutatja, hogy Mária Terézia képtelen volt elengedni a kontrollt, ami gyermekeit illeti:

„…a derekad már olyan, mint egy asszonyé, noha nem vagy az. Nagyon kérlek, ne hagyd el magad, ez nem illik a korodhoz és még kevéssé a helyzetedhez. Ha elhagyod magad, piszkos leszel, és elhanyagolt, és minden más cselekedetedben is közömbös, és ez a bukást jelentheti a számodra.”

Leveleinek középpontjában elsősorban a családdal kapcsolatos dolgok álltak, ezen belül is két téma: a nők engedelmessége férjeikkel szemben, valamint az utódnemzés fontossága. A dinasztia fennmaradása szempontjából természetesen elsősorban fiú unokákra vágyott. Összesen ötvenhét unokája született - még életében harminc.

Cikkünk Budai Lotti és Zubor Rozi Micsoda anyák voltak! - Híres nők a gyerekszobában című könyve alapján készült.
micsoda-anyak-voltak-konyv

Hiába ismerjük például Margaret Thatcher, Josephine Baker vagy Marie Curie eredményeit és a sikerhez vezető útját, arról, hogy ezek a nők miként nevelték gyerekeiket, vagy hogyan élték meg saját anyaságukat, már jóval kevesebbet tudunk. Ezt a hiányosságot igyekszik pótolni ez a kötet. De félreértés ne essék; ez a könyv nem a történelem „legjobb” vagy épp „bezzeganyáinak” a gyűjteménye.

Kiadja: Álomgyár Kiadó
Ára: 6499 forint
A könyvet itt rendelheted meg.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük