Már az újszülöttre is veszélyt jelent a szürkehályog

Szembetegségek kiskorban

Szűrővizsgálatokkal a gyermekkori szemproblémák időben felismerhetők.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő látásfejlődés, melynek feltétele, hogy a szem egészséges legyen, illetve megfelelően alakuljon ki a szemek kapcsolata egymással és a látókéreggel.

A kicsik körében leggyakoribb szembetegség, a kancsalság mellett számtalan más szemészeti probléma létezik, amelyek időben elvégzett szűrővizsgálattal felismerhetők, kezelhetők. A gyermekkorban előforduló legfontosabb szemészeti problémákról dr. Maka Erikát, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika Tercier Gyermekszemészeti Központjának gyermekszemész szakorvosát kérdeztük.

Kancsalság

A kancsalság a gyermekkor egyik leggyakoribb szemészeti problémája. Létezik veleszületett, örökletes formája, és van szerzett is.

Bármely életkorban észleled a szemek nézővonalának eltérését, akár befelé, akár kifelé fordulnak a szemek, a lehető leghamarabb szemészhez kell vinni a gyermeket, hogy megvizsgálja, nincs-e sürgősen kezelendő szembetegség a háttérben.

A kancsalság okának tisztázása után a kezelés következik, mely sokszor hosszú évek kitartó munkáját jelenti a szülővel közösen.

Tompalátóság

A látásfejlődés valamilyen - sajnos sokszor rejtett - zavara következtében csecsemő- vagy kisgyermekkorban kialakult, egy vagy mindkét szemet érintő funkciózavarát tompalátóságnak nevezzük, amely egy-egy korosztály 2-3%-át érinti Magyarországon. Náluk az érintett szemeken a látóélesség olyan fokban csökkent, amelyet egyébként a szemek szervi, szerkezeti eltérése nem magyaráz. A szemek szervi betegségéhez is társulhat azonban kísérő jelleggel tompalátóság, ezt ugyanolyan komolyan kell venni, és szintén kezelendő. Fontos tudni, hogy idejében felismerve, megfelelő módon kezelve ez a betegség visszafordítható, illetve legalább részben gyógyítható.

Szürkehályog

Bár a szürkehályog időskorban jellemző leginkább, sajnos gyermekeknél is előfordul. Szürkehályog alatt a szemlencse elhomályosodását értjük, mely a gyermekkori gyengénlátásos esetek körülbelül 10%-át okozza. Statisztikai adatok szerint 250 újszülöttből egy esetében észlelhető ilyen elváltozás. A betegség gyógymódja a műtét, melynek során a szemlencse állományát eltávolítják a tokból, és a legtöbbször műlencsét is beültetnek.

- A műtét időpontjában meghatározásra kerül a szem hossztengelye és a szaruhártya görbületi sugara. A gyermek szemének a hossztengelye azonban folyamatosan növekszik. Ezen adatok alapján, valamint a gyermek életkorát figyelembe véve történik a műlencse törőerejének meghatározása. Csecsemő- és kisgyermekkorban a legtöbb szemsebész olyan műlencsét választ, amely a felnőttkorban várható törőértékkel rendelkezik, tehát a gyermek mintegy hozzánő a műlencséjéhez - mondta dr. Maka Erika.

Mikor vidd gyermekedet szemorvoshoz?

Ha szülei, nagyszülei között veleszületett, vagy kisgyermekkori szürkehályog, zöldhályog, illetve egyéb a szemgolyót érintő fejlődési rendellenesség fordult elő: a születés után a lehető leghamarabb.

Ha a közeli rokonok között, különös tekintettel a szülőkre és a testvérekre, kancsalság, tompalátóság fordul elő, de a gyermeken nem látható eltérést: 6-12 hónapos korban.

Ha bármely életkorban kancsalság gyanúja merül fel, azaz olyan érzésed támad, mintha a gyermek nem ugyanoda nézne mindkét szemével: késlekedés nélkül.

Ha gyakran megfájdul a gyermek feje, különösen a látórendszert megerőltető feladatok végzése után; ha a nagyobb gyermek látásromlásról, szemfájdalomról panaszkodik; ha bármi furcsát, szokatlant észlelsz a szemén; ha a gyermeket az iskolában, óvodában vagy a védőnő által elvégzett látásszűrés alapján szemészetre utalják: minél hamarabb.

Forrás: K&H gyógyvarázs

Ezt is szeretjük