4 gyakori trauma az anyaméhben, aminek életre szóló következménye lehet

A megrázkódtatások kihatnak a személyiségfejlődésre.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az anyaméhben eltöltött idő, illetve a magzatot ott érő hatások a tudattalan tartomány részévé válnak, ily módon pedig a szellemi-lelki fejlődésre is befolyással lehetnek. Talán nem is gondolnád, de mindennek köze lehet egyebek között a hiperaktivitás, a szorongás, a pánikreakciók, a depresszió vagy a figyelemzavar kialakulásához.

Sokszor csak felnőttkorban sikerül visszafejteni a problémák eredetét, majd egy szakképzett kineziológus vagy pszichológus segítségével feldolgozni az anyaméhen belül elszenvedett traumákat. Tudd meg, milyen hatások okozhatnak életre szóló sérüléseket!

- Akartam én ezt?

Már maga a fogantatás körülményei is döntő jelentőséggel bírhatnak, hiszen ez lesz a kis élet első pillanata. Vannak, akik tudatosan készülnek a gyermekvállalásra, akarva-akaratlanul megkönnyítve így a kicsi dolgát, ám a nem tervezett csecsemők sem indulnak feltétlenül hátrányból - persze korántsem mindegy, hogy miként reagál a hírre az anyuka: örömmel, várakozással, esetleg elutasítással vagy kétségbeeséssel. Ezeket az apró rezdüléseket ugyanis már a pár napos embrió is érzékeli.

A megtartsam-e és a hogy mondom el az apának jellegű gondolatok olyan szorongást válthatnak ki a magzatban, ami felnőttkorában érzelmi blokként hátráltathatja őt egy boldog, bizalomra épülő párkapcsolat kialakításában. Míg a tervezett babák általában magabiztosak, nyitottabbak, nagyobb biztonságban érzik magukat, addig a becsúszott gyermekek önbizalom-hiányosak és általában lelkileg kevésbé stabilak lehetnek.

Stresszes életmód

Traumát okozhat a gyerkőcben, ha az anyuka nem hagy fel a stresszes életmódjával, és továbbra is ezerrel pörög egész nap. A kicsinek nyugalomra van szüksége, hogy rendesen fejlődhessen odabent, ennek hiánya pedig súlyos következményekkel járhat. Nem kizárt, hogy a gyerek koncentrációzavarossá, esetleg hiperaktívvá válik a későbbiekben.

Már a fogantatásakor figyelmet követel magának az új élet, az anyukának pedig el kell fogadnia, hogy immár nemcsak magáért, hanem valaki másért is felelősséggel tartozik. Ha a körülményeid miatt nem tudod kiiktatni életedből a stresszt, akkor érdemes valamilyen relaxációs módszerrel próbálkoznod. Ilyen a meditáció, az autogén tréning vagy a kismamajóga, de például hangterápiás foglalkozásokon is részt vehetsz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szorongó anya

Veszélyt jelent a kicsire az is, ha az anyuka nem él kimondottan stresszesen, ám alkatánál fogva gyakorta szorong - ami a várandósság idején ráadásul fel is erősödhet. Ha ez rád is jellemző, akkor érdemes - mintegy mantraként - ismételgetni magadban: nem lesz semmi baja a kicsinek, egész biztosan egészségesen jön a világra. Egyes tapasztalatok szerint a negatív gondolatok bevonzhatják a kedvezőtlen kimenetelű eseményeket, tehát már csak ezért sem ajánlott a legsötétebb forgatókönyvben gondolkodni.

Ráadásul a folyamatos görcsölést a magzat is átveheti, és a későbbiek során maga is hajlamossá válhat ugyanerre - ami pedig az élete minden területére kihathat.

A születés csodája - és nehézsége

A várandósság utolsó állomása, amikor lelkileg sérülhet a kicsi, maga a születés. Gyakran hallani, hogy a pánikbetegség hátterében többek között szülés körüli komplikációk állhatnak. Hiszen a baba is érzékeli, ha menet közben valami baj történt, például belegubancolódott a köldökzsinórba, vagy megakadt a szülőcsatornában, és nem tud haladni tovább.

Ezt megelőzendő érdemes lelkileg is felkészülnöd a szülésre - a lelkiállapotod ugyanis valamelyest kihat magára a folyamatra.

Ezt is szeretjük