Ezen úszhat el a gyerek diplomája - Sok szülő szinte belerokkan a tandíjba
Van, aki képtelen finanszírozni a felsőfokú képzést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar családok nagy része csak komoly erőfeszítések árán, egy részük pedig egyáltalán nem tudja finanszírozni gyermekei felsőoktatási tanulmányait - derült ki a Jobline pályaorientációs kutatásából, amelynek összegzését az MTI-hez is eljuttatták.

Ilyen területen érdemes továbbtanulni

Az augusztus 12. és 25. között, a témában érintetteket reprezentáló 427 ember megkérdezésével végzett felmérés eredményei szerint a legtöbben műszaki - 17% - és gazdaságtudományi-kereskedelmi - 16% - területen tervezik a továbbtanulást.

Jelentősen lemaradva következnek a bölcsészettudományi - 9% - és természettudományi - 8% - képzések.

A tényleges igényekkel összehasonlítva jól látszik, hogy a két népszerű területet reálisan értékelik a családok, hiszen a cég statisztikái alapján az álláshirdetések 44%-a műszaki és gazdasági-kereskedelmi végzettséggel keres munkaerőt.

Szintén reálisan látják a családok a nyelvtudás szerepét - írták. Az álláskínálók 87%-a jelöl meg ezzel kapcsolatos elvárást.

Nagy terhet jelent a továbbtanulás

A hazai továbbtanulást tervezők háromnegyede biztosan számíthat majd szüleinek anyagi támogatására a felsőoktatási tanulmányok idején. A válaszadók tudják, hogy ez nem lesz egyszerű, 84%-uk állította ugyanis, hogy a családnak nagy terhet jelent majd a továbbtanulás.

A családok 91%-a aktuális havi jövedelméből is kénytelen lesz finanszírozni a tanulást, tehát alig vannak, akik úgy látják, hogy megtakarításaik elegendőek lennének erre a célra.

A felmérés szerint az elhelyezkedési esélyek növeléséért már a középiskolában is jelentős erőfeszítéseket tesznek a családok. A válaszadók 49%-a járatta gyermekét magánórára, jellemzően nyelvórára.

A középiskolások szüleinek kétharmada jelezte, gyermeke mindenképpen szeretne továbbtanulni, felük kizárólag államilag finanszírozott helyre tervezi beadni a jelentkezését.

Van fontosabb is, mint a pénz

A jó háttérrel rendelkező nagy gyerek is rossz társaságba keveredhet. Tudj meg többet a témáról videónkból, és az ismeretek birtokában igyekezz megelőzni a bajt!

Ez kell az elhelyezkedéshez

A szülők a munkaerő-piaci esélyekkel kapcsolatban meglehetősen pesszimisták, 67%-uk szerint gyermekük nehezen vagy nagyon nehezen talál majd állást Magyarországon.

Az elhelyezkedést befolyásoló tényezők között a nyelvtudást említették a legtöbben, és a jó kapcsolatokat is fontosnak tartották, másodikként említve ezt a szempontot.

A megkérdezettek a diplomával elhelyezkedő fiatal várható fizetését mai árakon számolva nettó 142 ezer forintra teszik, 49 ezerrel magasabbra, mint a középiskolai végzettséggel munkába állókét.

Ezt is szeretjük