3 jel, ami átlagon felüli IQ-ról árulkodik: akár babakorban is megfigyelhető már

A magas IQ korai jelei már egészen kicsi korban megmutatkoznak.

baba-maszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Mindegy, csak egészséges legyen" - hangzik sok szülő szájából el a mondat a várandósság idején. Persze, alapvetően mindegy, hogy fiú vagy lány. De azért, ha választani lehet, legyen fiú/lány, illetve szép és okos is.

Az intelligencia egyes jelei egyébként meglepő módon már egészen kicsi korban is megmutatkozhatnak. Bár ezek nem jelzik csalhatatlanul előre a magas IQ-t, a Mensa Hungaryqua szerint érdemes odafigyelni rájuk.

Állandó foglalkozást igényel

Vannak babák, akik mellett, ha nem is egyszerűen, de azért kivitelezhető egy ebéd megfőzése. És vannak azok a kicsik, akik az ébren töltött óráikban tényleg állandó foglalkozást igényelnek, nem maradnak meg a járókában, pihenőszékben vagy a szobában. Egy kicsit sem. Őket mindig le kell kötni egy kis dögönyözéssel, mondókázással, ölbéli játékkal, az átlagosnál nagyobb igényük van arra, hogy a szüleik odafigyeljenek rájuk, időt töltsenek velük. Azok az emberek, akiknek babakorukban ilyen sok testkontaktusra, odafigyelésre van szükségük, a későbbiekben várhatóan átlag feletti intelligenciával rendelkeznek majd. Természetesen ez egy oda-vissza ható dolog, hiszen az a baba, aki sok foglalkozást igényel, és valóban sokat is játszanak vele, gyorsabban fejlődik mind mozgásában, mind intellektuálisan.

Nagyon figyel, érdeklődik

A csecsemők számára az első három hónapban szinte csak édesanyjuk létezik. Nem véletlenül nevezik ezt az időszakot negyedik trimeszternek - hiszen bár a baba már megszületett, még mindig nagy igénye van a szinte folyamatos testkontaktusra. A harmadik hónap vége felé azonban lassan kinyílik számára a világ, észrevesz az édesanyján és a szűk családon kívül más dolgokat is. Átlagon felüli IQ-t sejtet, ha baba a legtöbb szituációban komoly érdeklődét mutat a külvilágban zajló események iránt, azt veszed észre, hogy szinte folyamatosan figyeli a környezetét, felfedez.

Keveset alszik

Természetesen minden baba keveset alszik. Illetve ha nem is keveset, mindenesetre olyan ritmusban teszi, ahogy az a szülők számára nem kifejezetten komfortos. Ha azonban gyanakszol, hogy a tiéd még az ismerős édesanyák babáinak alvásmennyiségét is alulmúlja, ez is lehet egy magas IQ-ra utaló jel. Természetesen fontos megjegyezni, hogy a kevés alvás sok egyéb dolgot is jelezhet - különösen, ha nyugtalansággal, nyűgösséggel, sok sírással párosul -, így önmagában, ha egy baba keveset alszik, még nem garancia a Nobel-díjra.

A cikk az ajánló után folytatódik

IQ vagy EQ kell a boldog élethez?

Az IQ mellett nem szabad megfeledkezni az EQ-ról - vagyis érzelmi intelligenciáról -, melynek a boldog, kiegyensúlyozott élet szempontjából jóval nagyobb szerepe van. A munkában és általában az életben elért sikerek mintegy 80%-a az érzelmi intelligencián múlik, és csak 20%-ban az intellektuson - vallja Irish Movido pszichológusVekerdy Tamás szerint ez az oka annak, hogy aki az iskolában jó, az életben nem biztos, hogy sikereket ér el. Az érzelmi intelligencia öt területe a következő: saját magunk megértése és motiválása, mások megértése, az emberi kapcsolatok kezelése, valamint az empátia. Fejlesztéséhez leginkább a művészetek - zene, tánc, képzőművészet - járulnak hozzá, de a családon belüli nyílt kommunikáció is sokat segít. 

Így növelhető az IQ

Azok a kicsik, akikkel a felnőttek sokat és szívesen beszélgettek, iskoláskorra jobb nyelvtudással és magasabb IQ-val rendelkeztek az átlaghoz képest.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük