A 4 legjobb módszer, hogy a gyerkőc leszokjon a cumisüvegről

Már egy éves is elmúlt gyermeked, de még mindig ragaszkodik a cumihoz? Tudd meg, mit tehetsz!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cumisüveg a baba számára olyan anyapótló kultikus tárgy, ami a születéstől kezdve mindig ott volt, mely éveken át enni és inni ad, valamint megnyugtat. A cumi univerzális, hiszen át lehet ölelni elalváskor, tökéletes játék, folyamatosan csócsálható, és még kanapéöntözéshez is remek. Sőt! A cumira még olyankor is számítani lehet, ha anya épp nem ér rá. Ennélfogva akár rendkívüli ellenállásba is ütközhetsz, amikor úgy érzed, elérkezett az ideje annak, hogy megpróbáld megfosztani gyermekedet hőn imádott tárgyától.

A cumimentesítésbe természetesen csak megfelelő előkészítés után szabad belevágni, hiszen amíg csemetéd nem tud csőrös pohárból vagy pohárból inni, addig értelmetlen a kísérletezgetés.

Ha babád már képes olyan tárgyakból is megfelelő mennyiségű folyadékot magába tölteni, ami nem tekinthető cuminak, akkor az sem árt, ha még egy kis ismeretterjesztéssel is ráerősítesz.

Mondd el neki, hogy anya és apa nem használ cumit, de még a kiskutya sem. Mutass neki vele egykorú vagy kicsit idősebb gyereket, aki már nem cumizik, kihangsúlyozva, hogy ő már olyan nagy baba, hogy csak pohárból iszik. Ezzel egyrészt felhívod a figyelmét arra, hogy cumi nélkül is van élet, valamint megpiszkálhatod benne az egészséges versenyszellemet és a szülő előtti bizonyítási vágyat. Hátha ennek hatására úgy dönt, hogy ő is van ám olyan nagy baba már, mint a szomszéd Ágoston!

Pikk-pakk módszer

Ha a képességbeli és ismereti háttérrel megfelelően felvértezted gyermeked ahhoz a kemény harchoz, amit élete első nagy függőségének legyőzése jelent, akkor nem maradt más hátra, mint a tettek mezeje. Itt alapvetően két út közül választhatsz, ezek pedig a kegyetlen és gyors, valamint a kíméletesebb és lassú. Ha az első mellett döntesz, akkor egyszerűen tüntesd el gyermeked cumijait, és a szívszorító könyörgés ellenére is csak pohárból adj neki inni.

Elképzelhető, hogy babád könnyedén túlteszi magát a radikális változáson, és néhány nap alatt elfogadja a cumimentes életet. Mégis valószínűbb azonban, hogy nem lesz hajlandó beletörődni, és inkább a kiszáradást választja, mintsem elárulja a műanyag anyapótlékot, ez ugyanis komoly lelki kötődést is jelent számára. Mivel a gyerekek egy része megdöbbentően kitartóan ragaszkodik dolgokhoz és szokásokhoz, a nyári kánikula idején elég valószínű, hogy te adod fel hamarabb a próbálkozást.

Apró, játékos lépések

Ha a lassabb leszoktatás mellett döntesz, mert tartasz a gyors módszer lelki következményeitől, akkor igyekezz fokozatosan egyre több alkalommal rávenni gyermekedet arra, hogy pohárból igyon. A cumisüveg használatát pedig kösd szabályokhoz, és add meg, hogy egy nap hányszor lehet újratölteni azt - ha végleg kifogy, akkor kénytelen lesz pohárból inni.

Semmiféleképpen ne használj kényszert, és ne érezze csemetéd, hogy neked ez rendkívül fontos, mert azzal csak az ellenkezőjét fogod elérni, és a dacos trónörökös még az iskolába is magával hurcolja majd féltett kincsét. Nem árt beszerezned neki olyan ivóalkalmatosságot, ami csak az övé, és amibe ugyanúgy beleszerethet, mint a cumijába.

Eleinte próbáld közös hancúrozás közben játékosan, egymást itatva gyakorolni a pohárból ivást. Apránként a gyermeked megszokja az új edény létezésének tényét, amihez hasonló módon fog kötődni, mint a játékaihoz. A pohár babád életének részévé válik, így - alkalmanként - önmagától is használni fogja azt.

A felnőttek dolga

Ha már gyermeked rendszeresen poharazgat, akkor érdemes a pohárból ivást amolyan felnőtt dolognak feltüntetned, és hagyd, hogy gyermeked még inkább ráérezzen a dolog ízére. A hitelesség kedvéért nem árt, ha te és párod egy ideig az övéhez hasonló műanyag pohárból isztok, vagy hagyjátok, hogy porontyotok kipróbálhassa a szülői szféra eme számára tiltott tárgyát. Nagyon fontos, hogy képes legyél higgadtan reagálni az elrontott kísérletek esetén, és ne teremtsd le a kis úttörőt, ha esetleg leönti málnaszörppel a ruháját, a szőnyeget vagy a kanapét.

A választás szabadsága

Ha esetleg gyermeked nem hajlandó engedni a kíméletes, rávezetéses módszereknek, akkor érdemes a józan eszére alapozva rendszeresen olyan választás elé állítani, amikor a cumiban víz éktelenkedik, míg a pohárban a kedvenc gyümölcslé várja kicsi gazdáját. Mivel porontyod nagyon is tudja, mi a jó neki, egyre gyakrabban dönt majd - saját belátása szerint - a megerősített ázsiójú pohár mellett.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nagyon fontos, hogy ne akarj gyorsan sikert elérni, és semmiféleképpen se kényszerítsd gyermeked a cumi elhagyására. Légy türelmes, a kitartás meghozza az eredményét!

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük