Az 5 legkínosabb terhességi tünet
A várandósság nem mindig az önfeledt boldogságról szól. Néha arcpirító helyzetbe is kerülhetsz: tudd meg, mit tehetsz!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kismamaként sok embertől hallhatod, hogy sugárzik rólad a boldogság és elégedettség, ami többnyire igaz is. Ugyanakkor a terhesség igen kellemetlen tünetekkel is járhat, melyek időnként arcpirító helyzetbe hozhatnak. Mindez azonban a várandósság természetes velejárója, és, ha tippjeink segítségével megtanulod elfogadni, kevésbé érzed majd magad zavarban.

Feledékenység

A pocakos időszak alatt néha úgy érezheted, ahogy nő a hasad, úgy fogynak az agysejtjeid. Még a szervezőképességükre, találékonyságukra és a hidegvérükre büszke nők is elfelejtik olykor a találkozóikat, képtelenek összpontosítani, és minduntalan méregbe gurulnak.

A szétszórtsági szindróma, ami hasonlít ahhoz, amit sokan a menstruáció előtt éreznek, szerencsére átmeneti: számtalan egyéb tünettel együtt ezt is a terhesség hormonális változása okozza. Ha nyomaszt az agyi tompaság, azzal csak súlyosbítod a dolgot. Törődj bele, hogy ez állapotod velejárója, fogd fel humorosan, és mindjárt megkönnyebbülsz.

Néhány dologgal azonban elviselhetőbbé teheted a feledékeny hétköznapokat. Csökkentsd az életedben lévő feszültséget a lehető legkevesebbre - már ez is sokat segít. Lásd be, hogy most nem tudsz annyira hatékonyan dolgozni, mint mielőtt vállaltad a pocaklakó kihordásának különmunkáját.

Készíts magadnak leltárt, tarts otthon és a munkahelyeden feljegyzéseket, és ellenőrizd ezeket, mielőtt kilépsz az ajtón. A jegyzetek majd rendet teremtenek a szellemi zűrzavarban, és azt is megakadályozzák, hogy veszélyes hibákat követhess el. Egy elektronikus naptár is jó - feltéve, ha nem felejted el, hogy hová tetted.

Valószínűleg hozzá kell szoknod ahhoz is, hogy valamivel a csúcsformád alatt teljesítesz a munkahelyeden. Ez az állapot egy ideig még megmarad a baba születése utáni hetekben is, de hidd el, mire átalszod az éjszakákat, emlékeid is visszatérnek!

Horkolás

A horkolás megzavarja mind a horkoló, mind a hálótársa éjszakai nyugalmát, és mivel a baba születése után sok kényszerű felébredésre kell számítanod, jobban teszed, ha most megpróbálsz segíteni a dolgon. Lehet, hogy csak bedugult az orrod, ami a terhesség alatt mindennapos dolog: hasonló helyzetben segít, ha párologtató van a szobában, és magasabbra polcolod a fejed.

A horkolás sokszor alvási légzésszünetet, azaz apnoét is jelez. Ilyenkor alvás közben rövid időszakokra leáll a légzés, és átmenetileg csökken a beszívott oxigén mennyisége. A folyamatos oxigénellátás azonban életbevágóan fontos annak, aki kettő helyett lélegzik, ezért, ha horkolós terhes anyuka vagy, feltétlenül vizsgáltasd ki magad, ha ugyanis valóban alvási apnoéban szenvedsz, akkor kezelésre van szükséged. A túlsúly is hozzájárulhat a kínos alvási zajokhoz, a légzésszünethez, ezért érdemes figyelned rá, hogy ne lépd túl a súlygyarapodás optimális mértékét.

Szélszorulás

A magzat a méh biztonságos burkában pihen, és a külső hatásokat tompító magzatvíz védelmében teljesen érzéketlen az emésztési problémáid iránt. Sőt, valószínűleg álomba ringatja gyomrod bugyogása és csobogása. A kicsi jó közérzetét egyedül az veszélyezteti, ha a felfúvódás miatt, ami általában estefelé súlyosbodhat, nem tudsz rendszeresen és eleget enni. Hogy a magzat se kerüljön veszélybe, és te is jobban érezd magad, kövesd az alábbi tanácsokat!

Ami az étkezést illeti, csipegess, és ne lakmározz! A kiadós étkezések csak fokozzák a felfúvódottság érzetét, ráadásul túlterhelik az emésztőrendszert, melynek működése a terhesség alatt amúgy is kevésbé hatékony.
Napi három kiadós étkezés helyett egyél inkább hatszor, de kisebb adagokat, vagy három szolid főfogás mellett tízóraizz, uzsonnázz. Ne fald be az ételt!

Ha kapkodva, futtában eszel, a táplálékkal együtt ugyanannyi levegőt is lenyelsz, a szervezetedbe került levegő pedig fájdalmas gázbuborékokat képez a belekben, melyek időnként távozni kívánnak.
Ügyelj arra is, hogy mit eszel: lehetőleg ne fogyassz puffasztó ételeket. Gyomrod pontosan jelzi, hogy melyek ezek, de leggyakrabban a hagyma, a káposzta, a zsírban sült ételek, a sűrű mártások, a cukros édességek és persze a hírhedt bab okozza a problémát.

Stresszinkontinencia

Az utolsó harmadban előfordul, hogy néha elcseppen egy kis vizelet, ha nevetsz vagy köhögsz, tüsszentesz, esetleg erőlködsz. Ezt a jelenséget stresszinkontinenciának hívják, és az okozza, hogy a megnövekedett méh nyomást gyakorol a hólyagra. Ha biztos vagy benne, hogy vizelet szivárgott, vásárolj egy inkontinencia-betétet és a következő terhesgondozáson említsd meg a problémát orvosodnak. Ha azonban felmerül a lehetősége annak, hogy a magzatvíz szivárog, azonnal keresd fel kezelőorvosodat!

Ha nincs okod különösebb aggodalomra, csak a cseppek hoznak kínos helyzetbe, tegyél meg mindent, amivel minimálisra csökkentheted a kellemetlenségeket! Ne egyél-igyál olyan élelmiszereket, melyek a hólyagot ingerelhetik. Kerüld a kávét, a koffeintartalmú üdítőket, a citrusféléket és levüket, a paradicsomot, a fűszeres ételeket és a szénsavas italokat.

Emellett folyamatosan végezz Kegel-gyakorlatokat! Segítségükkel gyógyítható az inkontinencia, ezenkívül felkészítik a medence izmait a szülésre és a szülés utáni felépülésre. Hetekbe telhet, míg a javulás bekövetkezik: légy kitartó, és ne add fel mindjárt az elején!
 

Ha szeretnéd alkalmazni a Kegel-gyakorlatokat, de nem tudod, hogyan, olvasd el cikkünket! »

Tegyél meg mindent, amivel megelőzheted a húgyutak gyulladását és a székrekedést, mivel a megkeményedett széklet is nyomhatja a húgyhólyagot, ráadásul, ha erőlködsz, azzal elgyengítheted a medencefenék izmait.

Tippjeinkkel megkönnyítheted a várandósságot, és a kínos pillanatoktól megszabadulva önfeledten adhatod át magad a különleges időszak minden örömének!

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az a 9 hónap című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük