A szipuzást ma már krómozásnak hívják - Kihívásként terjed a TikTokon

Újabb veszélyes kihívás terjed a TikTokon: több kamasz is belehalt már a krómozásba.

Krómozás TikTok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban a rendszerváltást megelőző évtizedekben „kábítószerezésnek” a szipuzást tekintették. A zárva lévő határok miatt gyakorlatilag a szerves oldószerek belélegzése volt az egyetlen drog. Az 1989-ben megkezdődő rendszerváltás után viszont már itthon is könnyebb volt különféle (kevésbé büdös) drogokhoz jutni, így azt hihettük, hogy mér kiment a divatból. Úgy tűnik azonban, hogy az egykor „nyomordrog”-nak tekintett szipuzás krómozás néven tér vissza a TikTokon, és a fahéj- vagy épp a mosókapszula-kihíváshoz hasonlóan ez is rendkívül veszélyes. Akár halálos is lehet.

Mi az a krómozás?

A krómozás - "chroming" - szénhidrogén-alapú vegyszerek - például festékek, oldószerek, aeroszolos termékek, tisztítószerek vagy benzin - belélegzését, inhalálását jelenti. A tüdőbe belélegzett vegyi anyagok bejutnak a véráramba, melynek révén eljutnak a test különböző szerveihez, beleértve az agyat is. Az agysejtekre hatva eufóriát, szédülést, álmosságot, hallucinációt és egyéb tüneteket okoznak. De nem csak rövid, hanem hosszú távú hatásai is ismertek:

- Idővel a krómozás megváltoztathatja az agy idegsejtjeit, memóriaproblémákat és tanulási zavarokat okozhat, valamint pszichiátriai rendellenességek kialakulásához vezet - mondja dr. Kelly Arbor-Johnson toxikológus a parents.com-nak.

Amellett, hogy az agyat károsítják, szívproblémákat, tüdőgyulladást, fulladást, vesekárosodást is okozhatnak. A benzoltartalmú szerek (például egyes festékek, ragasztók és oldószerek) belélegzése pedig növeli a rák kockázatát is.

Addiktív és halálos lehet

A krómozás kifejezés körülbelül 2009 óta létezik, de a közelmúltban kihívás formájában vált népszerűvé a TikTokon. Az életveszélyes játékba 2023-ban egy 13 éves ausztrál lány, 2024-ben egy 11 éves brit kisfiú halt bele

Miért a vegyszerek?

Sok fiatal gondolja úgy, hogy mivel a vegyszerekhez (például festékszóróflakonokhoz, hígítóhoz) való hozzájutás egyszerű, ezért a krómozás egy biztonságosabb módja a „magasba jutásnak”, mint a vényköteles gyógyszerekkel való visszaélés vagy az illegális kábítószerek használata. Ez természetesen nem így van, ráadásul addikcióhoz vezetnek.

- Azok a vegyi anyagok, melyeket a kamaszok a krómozás során belélegeznek, az agyra hatnak, és változásokat okozhatnak az agy kémiájában, beleértve a függőséget. A krómozás abbahagyását követően épp ezért elvonási tünetek jelentkeznek, mint például izzadás, szívdobogás, alvászavarok és remegés - magyarázza dr. Arbor-Johnson.

Mire figyeljen a szülő?

Mivel egy festékszóróflakon kevésbé kelti fel a szülők vagy a tanárok érdeklődését, mint egy üveg rövidital vagy egy doboz Xanax, ezért nehezebb észrevenni. Emellett a krómozás közvetlen hatásai is múlékonyabbak, mint a drogoké vagy az alkoholé, ami ugyancsak megnehezíti a szülők dolgát. A megelőzésen leginkább a gyerekkel való bizalmi viszony kialakítása segít. Emellett azonban gyanúra adhat okot a lakásban indokolatlanul jelen lévő festékes flakonok vagy éppen egy sűrített levegős porlasztó felbukkanása. A túladagolásra az álmosság, elmosódott beszéd, nehéz járás, szédülés, hányinger hívhatja fel a figyelmet.

Veszélyes TikTok-trend a szülők körében: a tojástörő kihívás vírusként terjed

A szülők kamaszos csínynek gondolják, de sokat árthatnak vele saját gyereküknek.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük