Életveszélyes, ha ezt csinálod a repülőn: kényelmesnek tűnik, de a szakértők óva intenek tőle

Veszélyes utazási trükk terjed az interneten, amit senkinek nem javasolnak a szakértők.

Biztonsági öves trükk a repülőn
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Előfordul, hogy a hosszú repülőút unalmas és kényelmetlen egy utas számára, egy idő után láb- vagy hátfájdalmak is jelentkezhetnek a mozgáshiány miatt. A panaszok kiküszöbölésére azonban az elmúlt időszakban egy furcsa és nagyon veszélyes tanács kezdett terjedni a közösségi oldalakon, melytől a szakértők is óva intenek.

A TikTok oldalán sajnos nem ritka, hogy a józan ész szűrője nélkül meglehetősen abszurd vagy akár káros tippeket kapnak fel a felhasználók, ám a szóban forgó repülőgépes trükk bevetése akár pillanatok alatt életveszélyes helyzetet is teremthet.

Biztonsági öves trükk a repülőn

Pillanatok alatt tízmilliókhoz ért el az a vírusvideó, melyben egy felhasználó azt állítja, a legkényelmesebb, ha a lábat felhúzza, majd a biztonsági övet a lábszár vagy boka köré tekerve kapcsolja be az utazó. Az őrült trend gyorsan elindult, és azóta rengetegen posztolták saját videóikat is az akcióról.

@sarcar_ To whoever posted this I owe you my LIFE 😫🙏👏😭 best thing i’ve ever learned from Tik Tok #travel #flying ♬ yall r weird under this sound.. - jeilyn 💤

A komfortérzetet valóban javíthatja a trükk, ám a szakértők hangsúlyozzák: különösen nagy veszélynek teszi ezzel ki magát mindenki. Michael Wallace, a Greenback Expat Tax Services utazási szakértője a thrillist.com-nak elmondta, hirtelen, váratlan turbulencia esetén minél gyorsabban be kell csatolni a biztonsági övet, méghozzá a szabályos módon, a derék köré. Ezt a mozdulatot már önmagában is nagyon lelassítja, ha közben a boka köré van tekerve az öv.

Turbulencia idején súlyos sérülésekhez is vezethet a nem megfelelő használat, hiszen az utas feje ebben a pózban nagyon könnyen az előtte levő ülésnek vagy a térdének ütközhet.

@helens_princessdiaries Best flight hack ever! #flighthack #flightcomfort #holiday #holidayhacks ♬ Never Lose Me - Flo Milli

A szív- és érrendszer egészségét is veszélyezteti a szokatlan módszer. A biztonsági öv boka körüli szorítása rontja az egyébként is lassabb vérkeringést, ami zsibbadást, merevséget okozhat a végtagokban, sőt a vérrögképződés esélyét is megnövelheti. A trombózisveszély elkerülése érdekében a megfelelő ruhadarabok kiválasztására is ügyelni kell, amelyről korábbi cikkünkben olvashattál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakértő intő véleményét osztották a posztokhoz hozzászóló légiutas-kísérők is. Amennyiben az ember kényelmetlenséget érez az utazás során a tartós mozdulatlanság miatt, érdemes időnként felállnia, pár lépést megtennie, vagy legalább a lábfejet tudatosan átmozgatnia pár hasznos gyakorlattal akár ülve is.

Ezért jobb, ha nem rendelsz vizet a repülőn: légiutas-kísérők mesélnek kulisszatitkokról

Légiutas-kísérők avatnak be fedélzeti titkokba és mindenféle repülős érdekességbe.

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük