Mesék, amelyek inspirálják a gyermek művészi vénáját - A kreativitásukat is fejlesztik

Ezek a mesék a JimJam csatornán a szabad fantázia, a játékosság és az alkotás szabadságára hívják fel a figyelmet. Fejlesztik a kreativitást és a kíváncsiságot.

Kreativitást fejlesztő mesék a JimJamon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az AMC Networks Central Europe Kft. támogatta.

A kreativitás legalább annyira fontos, mint a lexikális tudás, így nem túlzás azt állítani, hogy egy kivételes és értékes kompetencia. De miért hasznos az alkotás a szülőknek és gyerekeknek egyaránt, és hogyan fejleszthető? 

Az alábbi cikkben többek között ezekre a kérdésekre is keressük a választ Hajdu Orsolya Boglárka dráma- és múzeumpedagógus, a JimJam csatorna menedzserének segítségével.

Közös alkotásra ösztönző mesék a JimJamen

Mint ismert, a JimJam jó irányjelző a szülőknek, ugyanis a csatorna a különböző jelvények segítségével megmutatja, melyik mese milyen beazonosítható tanítással bír. A kreativitás jelvényével mutatott mesék a szabad fantázia, a játékosság és az alkotás szabadságára és ösztönzésére hívják fel a figyelmet, mint például a festés, a rajzolás, a gyurmázás, a zene vagy épp a mozgás. 

Az olyan sorozatok segítségével, mint a Doodleboo, a Mi az Ábra? vagy az Irány Okidó! a kicsik megismerkedhetnek a formákkal, színekkel, számokkal. Tanulhatnak új dalokat, versikéket, mondókákat, rajztechnikákat vagy akár vicces táncmozdulatokat is.

Doodleboo egy pöttöm kis művész hatalmas szívvel, aki rajzolás iránti szenvedélyét nagy örömmel osztja meg barátaival és a tévénéző gyerekekkel. 

A Mi az Ábra? egy interaktív, rövid formátumú sorozat, amelyben a gyerekeknek lehetősége van kitalálni, hogy milyen rajz készül, mit fog ábrázolni. Ráadásul a Város hősei sorozatból jól ismert „Vészjósló varjú” karakter is szerepel benne, aki segít a kicsiknek a gondolkozásban.

Így lehet inspiráló a művészet a gyermekek számára

- Minden kisgyermek született kíváncsi. A legfontosabb, ha a játékon keresztül fedezik fel a világot. Szülőként a legjobb, amit tehetünk, ha segítjük őket ösztöneik kibontakoztatásában. A művészet befogadása a gyermeki fantázián keresztül fantasztikus élmény az egész család számára - kezdi a beszélgetést Hajdu Orsolya Boglárka.

- A művészetek felfedezése, integrálása a mindennapokban olyan kapukat és csatornákat nyitnak meg, melyek alkotásra, önkifejezésre nyitnak lehetőséget, olyan gyermekeknek, felnőtteknek is, akik valamiben különböznek társaiktól. Azonban az alkotás folyamán a zsigeri ösztönök, az intuíció kapnak hangsúlyt. A pillanat szül meg történeteket, rajzokat, alkotásokat - egy jó kiállításon vagy koncerten inspirálódva - tette hozzá a szakember.

Véleménye szerint azonban a múzeumokról általában a gigantikus belső terek és az elérhetetlen távolságban kiállított műtárgyak jutnak az ember eszébe. Hiába vannak manapság interaktív kiállítások, ha ez épp nem elérhető, a gyerekek figyelme, érdeklődése akkor sem lankadhat. Ezért a kiállítótérben érdemes egy-egy műalkotásnál megállni és feladatokkal, beszélgetéssel ösztönözni a kicsiket. 

Tapasztalatai alapján a következő példákkal, feladatokkal tudjuk sokkal jobban befogadhatóbbá tenni a művészetet a kicsik számára:

  • Utánozzák a kiállított tárgyon, festményen látható mozdulatokat, vagy szabadon táncoljanak, mozogjanak egy akár absztrakt mű hatására.
  • Milyen színeket látnak a képen, mi jut róluk az eszükbe?
  • Milyen érzelmeket élnek meg a kiállított alkotás kapcsán?
  • Alkossatok együtt történetet: kik lehetnek a szereplők a képen, műalkotáson?
  • Ha kéznél van papír, ceruza, próbáljatok egy-egy részletet rajzolni a kiállított tárgyról, és alkossunk egy teljesen más koncepciót belőle.
  • Szabad alkotás a kiállított mű, művek kapcsán inspirálódva.
  • Kincskereső foglalkozások, nyomozós játék.

- Jómagam is tartottam alkotó foglalkozásokat mozgássérült és az autizmus-spektrumzavarral élő gyermekeknek több alkalommal művészeti galériában. Fantasztikus látni, hogy milyen hatással van rájuk a zene, a képzőművészet, mely olyan lelki húrokat is meg tud pengetni, melyre más nem képes - fűzte hozzá a dráma- és múzeumpedagógus, tévés szakember.

Az átlagtól eltérő gyermekek, felnőttek kapcsolódása is eltérhet azonban a megszokottól. E különbözőség áthidalására jött létre a Civilút Alapítvány kezdeményezésében az úgynevezett Kapocs Komplex Mintaprogram, amelynek célja, hogy segítse az empatikus közeledés lehetőségét. 

A Mintaprogramban honlapjukon elérhetővé tették a Kapocs Kártyákat is. Az ingyenesen letölthető vagy rászorulók számára postán, térítésmentesen is igényelhető, nyomtatott formátumú Kapocs Kártyák segítségével a beilleszkedést is megkönnyíthetjük.

A kártyák általános ismereteket tartalmaznak a különféle típusokról, amelyek szükség szerint átnyújthatóak a gyermekkel foglalkozó pedagógus, kisgyermeknevelő vagy egyéb személy számára, aki az adott különbözőséggel kapcsolatban nem rendelkezik elegendő ismerettel.

7 kreatív játék, amivel egyedül is elvan a gyerek - Home office-ban igazi megváltás

Nem ülhet a gyerek egész nap a gép előtt, adunk pár kreatív játékötletet.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, JimJam.)

Ezt is szeretjük