Egy pont a gyereknevelésben, ahol szülőként elbukhatsz: így kerüld el
Mire észbe kapnál, már késő lehet, előzd meg a bajt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyereknevelés olykor olyan feladatokkal jár, amiket ha nehéz is, mert szereteted ellentmond a józan eszednek, meg kell tenned. Gyermeked érdeke ugyanis, hogy korlátokat szabj, hibáival szembesítsd, következetesen szankcionáld, ha rosszalkodik, és kijelöld számára a követendő jó utat. Így lesz felelősségtudó felnőtt.

A fent soroltak közt is az egyik legfontosabb dolog a következetesség. Ez a tudatos gyereknevelés egyik alapköve, aminek hiányában sajnos nem nagyon számíthatsz arra, hogy a nevelésbe fektetett energiád meghozza gyümölcsét.

Már egészen pici korban el kell kezdened megismertetni a gyereket azzal a ténnyel, hogy az ember minden tette következményekkel jár. Ha jót tesz, annak pozitív visszhangot kell, hogy adj, ha rosszat, annak negatívat, és sosem szabad erről az ösvényről letérned.

Miért fontos a következetesség?

Összezavarhatod a gyereket, ha egy bizonyos rossz tettért egyszer haragszol, máskor meg nem. Például ha egy alkalommal a bevásárlóközpontban nem fogadott szót, pedig figyelmeztetted, hogy következménye lesz a viselkedésének, csendre intetted, mégis fel-alá rohangált, rendetlenséget csinált, és erre te mondjuk azt a szankciót találtad ki, hogy ezért nem nézheti meg az esti mesét a tévében, máskor nem teheted azt meg, hogy egy hasonló viselkedés felett szemet hunysz, vagy viccesen reagálod le.

Amennyiben egyszer jár valamiért dorgálás, máskor nem, a gyerek egyszerűen nem fogja érezni a tetteinek a súlyát. Nem áll össze benne a képlet, voltaképpen mikor követ el rosszaságot, és mi is jár negatív következményekkel. Bátran meg fogja tenni máskor is ugyanazt, ha látja, nem mindig jár érte dorgálás. A következetességről sosem szabad elfelejtkezned, ha szeretnéd, hogy szavaidnak hitele és eredménye legyen a gyerekedben.

Igyekezzetek pároddal is azonos elvek szerint működni szülőként. Ne legyen olyan, hogy egyikőtök szól valamiért, másikótok megengedi. Ez egyrészt összezavarhatja a gyereket, másrészt ő is rájön előbb-utóbb az engedékenységetek közti eltérésre, amit sajnos ki is használhat nagyobb korában. Ha nem értetek egyet bizonyos kérdésekben, ne a gyerek füle hallatára, hanem ketten jussatok dűlőre, és felé már csak a végleges, közös nevezőre hozott verziót közvetítsétek.

Mérlegelj!

Azért azt sose feledd el, hogy a gyerek csak gyerek, aki játszik, aki szertelen, szeleburdi, naiv, ügyetlenebb is még - és lehetne sorolni. Vedd figyelembe korát, képességeit, hogy tudja-e már, megtanítottad-e neki, belátja-e, hogy az adott dolog helytelen. Ne várd, hogy ő majd magától ráérez, mit szabad és mit nem, pláne ne túl pici korában.

Testi fenyítéssel sose szankcionálj, ne mondj meggondolatlanságokat, és mindig tedd mérlegre, a gyerek mit miért csinál. A következetességben is kell mérlegelni, árnyalni az eseteket. Két hasonló tett ne járjon azonos következménnyel, ha az egyik rosszalkodás, míg a másik véletlen dolog vagy naivitás eredménye, ugyanis ezzel épphogy ellentétes hatást érsz el. A gyerek azt fogja érezni, ha rosszalkodik, ha nem, megbünteted, és ugyanúgy nem fog tudni különbséget tenni jó és rossz között, mintha a nevelésben abszolút mellőznéd a következetesség aranyszabályát.

Ezt is szeretjük