Kötelező olvasmányok első mondata: kitalálod, melyik regényből idézünk?
Már az első mondat hangulatából kitalálható olykor, hogy melyik regényből való.

GettyImages-951741192
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Voltak, akik örömmel olvasták az általános iskolai, később a középiskolai kötelező olvasmányokat, míg mások inkább csak a rövidített változatot lapozták át a dolgozat előtti estén.

Az sem volt ritka, hogy egy-egy regényt évekkel azután vettünk kézbe kíváncsian, hogy kötelező volt elolvasni. Akárhogy is, ezek a könyvek általános műveltségünk alappillérei.

Kötelező olvasmányok első mondatai 

A kis herceg, A Pál utcai fiúk vagy épp Az ember tragédiája olyan örökzöld művek, melyeket felnőttként is érdemes újra fellapozni, hiszen évtizedekkel az iskola befejezése után is van érvényes üzenetük - esetleg a hangsúlyok helyeződnek máshová. Ha kitöltöd az alábbi kvízt, kiderül, felismered-e a kötelező műveket első soraikról. 

Kötelező olvasmányok első mondata: kitalálod, melyik regényből idézünk?

8 kérdéses játék

1. Melyik kötelező olvasmány kezdődik ezzel a mondattal? "Hatéves koromban egy könyvben, mely az őserdőről szólt, és Igaz Történetek volt a címe, láttam egy nagyszerű képet."

2. Melyik kötelező olvasmány kezdődik az alábbi sorokkal? "Kedves Szüleim és Ágika! Tegnap értesültem, hogy szeretett parancsnokunk, Varró Őrnagy úr, megrendült egészségi állapota miatt kéthetes betegszabadságra hazautazik."

"

3. Melyik kötelező olvasmány első sorai ezek? "Dicsőség a magasban Istenünknek, / Dicsérje őt a föld és a nagy ég, / Ki egy szavával híva létre mindent, / S pillantásától függ ismét a vég."

4. Melyik kötelező olvasmány első mondata ez? "A kollégium nagy, komor, négyszögű épület."

5. Melyik kötelező olvasmány kezdődik így? "Iszméné, testvér, egy szív, egy lélek velem, / Ismersz-e bajt, mit Oidipusz atyánk után / Kettőnkre, kik még élünk, nem halmozna Zeusz?"

6. Melyik középiskolai kötelező olvasmány kezdő mondata ez? "Verrières egyike Franche-Comté legcsinosabb kisvárosainak."

7. Melyik magyar kötelező olvasmány kezdő mondata ez? "Az napról kezdem, mikor a felhők elé harangoztak Bodokon."

8. Melyik kötelező olvasmány első mondata ez? "Westphaliában, Thunder-ten-tronckh báró úr kastélyában élt egy fiatal ember, kit a természet a legszelídebb erkölcsökkel áldott meg."

/ találat Eredmény
/8 találat - összesen:

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük