Rengeteg a tévhit a koraszülésről: a szakértők elmondták, mit kell róla tudni

Az országos felmérés szerint sokakban élnek téveszmék a koraszüléssel kapcsolatban.

koraszulott-kep
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Pampers 2018-as lakossági kutatásában arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak az emberek a koraszülésről, és egyáltalán milyen ismereteik vannak róla. 

A több mint háromezer fős felmérésből kiderült, hogy a válaszadók többsége nem tudja pontosan, mikor nevezünk egy kisbabát koraszülöttnek.

Koraszülések hazánkban

- A világon minden tizedik terhesség koraszüléssel végződik, hazánkban 8-9% között mozog ez az arány, mely évente körülbelül nyolcezer újszülött idő előtti világrajövetelét jelenti - mondja Dr. Kocsis István egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika PIC osztályának vezető főorvosa. 

Az elmúlt években jelentős szemléletbeli változás, tudásbővülés és technikai ugrás zajlott le a koraszülött-ellátás területén, melyek együttesen biztosíthatták azt a fantasztikus eredményt, hogy a hosszú évekig tartó stagnálást követően Magyarországon 2013 és 2017 között tartósan 30%-kal csökkent a csecsemőhalandóság, mely az elmúlt évben 3,6 ezrelék volt - folytatta.

A felmérés eredményei

A megkérdezettek mindössze 45%-a válaszolta helyesen, hogy a terhesség 24. és 37. hete között született babák számítanak annak. Figyelemfelkeltő adat, hogy a megkérdezettek közel fele - 43% - szerint az anyának lehet befolyása arra, hogy koraszülött kisbabája születik, vagy sem.

- Tévhit, hogy a koraszülést az anya gondatlansága okozza, az esetek többségében ugyanis szó sincs erről” - mondta Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) elnöke.

- A koraszülések felében nem lehet tudni, mi váltja ki azt, az esetek másik felében viszont számos rizikófaktor játszhat szerepet. Ilyenek az anya életkora - 18 év alatt és negyven év felett magasabb a kockázat -, az ikerterhesség, a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás, a húgyúti fertőzések, a korábbi koraszülés, a stresszes életmód, a rossz szociális és higiénés körülmények, a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás. Sokan osztják ugyanakkor a véleményt: a koraszülés sajnos bárkivel megtörténhet akkor is, ha mindenre odafigyelt, és minden utasítást betartott.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felmérés szerint a válaszadók közel egyharmada - 28% - úgy véli, hogy a koraszülött kisbabák a későbbiekben betegesebbek lesznek. Szerencsére ez az esetek nagy részében egyáltalán nincs így.

Mélyinterjúk is készültek

A kutatás keretén belül tíz koraszülő anyukával készült mélyinterjú, melyben a koraszülés és az azt követő hónapok negatív és pozitív élményeit idézték fel az anyukák. 

A legtöbben arról számoltak be, hogy meg sem fordult a fejükben, hogy gyermekük a vártnál korábban fog érkezni. Volt, akinél a szülésig eltelt időszak teljesen problémamentes volt, és volt, akinél voltak problémák, de legtöbb esetben még ők sem sejtették, hogy ezek hatással lehetnek a terhesség időtartamára. A történetek alapján a szülés utáni első pár napot a teljes bizonytalanság jellemezte.

A megkérdezett koraszülő anyukáknak nem meglepő módon a lelki megpróbáltatások jelentették a legnagyobb kihívást. A beszélgetésekből az derül ki, hogy, míg az orvosok és a nővérek szakmailag tesznek meg mindent a koraszülöttek ellátásáért, addig az aggódó kismamák lelki támogatása jellemzően a családtagokra marad.

- Minden olyan hirtelen történt, épp a kórházban voltunk, amikor egyszer csak elfolyt a magzatvíz - mesélte az egyik anyuka. - Hat óra múlva megszületett a fiam, 800 grammal. Olyan gyorsan történt minden. Nem volt időm aggódni, pánikba esni sem, csak tettem, amit kellett.

A háromgyermekes édesanya gyermekei most hét-, öt- és háromévesek. Az első gyerek volt koraszülött, a 26. héten váratlanul indult meg a szülés. A hétéves fiú ma életerős, barátságos, jókedvű gyerek, pedig az orvosok szerint egy valóságos csoda, hogy életben maradt.

- 4,5 hónap után mentünk haza, már nagyon vártam. Nem voltak félelmeim a hazamenetellel kapcsolatban, alig vártam, hogy egész nap a fiammal lehessek. Ma már nem gondolunk erre napi szinten, normális életet élünk. Mindhárom gyerekemmel szemben ugyanazokat az elvárásokat támasztom, nem teszek különbséget a legnagyobbikkal.

A Pampers célja, hogy támogassa minden gyermek egészséges és boldog fejlődését, különösen a legkisebbeket és azok családtagjait. Háromévnyi és több mint tízezer órányi kutatás után a PIC - Perinatális Intenzív Centrum - osztályok ápolónőivel együttműködve a Pampers kifejlesztette a Pampers Preemie Protection Pelenkát, mely a legkisebb, akár 800 gramm alatti testsúlyú koraszülött kisbabák számára nyújt biztonságos és kényelmes védelmet. A speciális koraszülött pelenkák idén tavasztól egy hosszú távú és országos adományozási program keretében minden koraszülött osztállyal rendelkező kórházba eljuthatnak, jelentős terhet véve le a szülőkről és a kórházi osztályokról.

- Mi vagyunk az első globális pelenkagyártó vállalat, mely kifejezetten a legkisebb koraszülöttek számára is készít pelenkát - mondta el Balogh-Simon Zsófia, a Pampers termékmenedzsere. - Az új Pampers Preemie Protection pelenkákat úgy terveztük, hogy méretükből adódóan a legkevésbé zavarják a koraszülött kisbabák alvását, fejlődését és orvosi ellátását.

Koraszülött pelenkáink kiskereskedelmi forgalomban nem is elérhetők. Az a célunk, hogy a kórházi koraszülött osztályoknak adományozott termékekkel kifejezetten az érintett kisbabákat és szülőket támogassuk. 

Ezt is szeretjük