Gerincferdülést okozhat a túl korai ültetés: miért hagy nyomot az erőltetése?
Sokan siettetik a baba ültetését, pedig a csontozata, izomzata és idegrendszere még nincs kész rá.

baba-ültetése
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Öröm nézni, ahogy a pici babák napról napra egyre többet észlelnek a világból, egyre inkább képesek kommunikálni, és egyre több mindent meg tudnak csinálni.

Ami az utóbbit illeti, sok szülő hajlamos egy-egy mérföldkövet, így az ülést, a felállást illetve a járást siettetni. Pedig nem véletlen, hogy a dolgok akkor következnek el, amikor. A babák csontozatának és izomzatának el kell érnie arra a fejlettségi szintre, ami szükséges a test megtartásához. Ha ez még nem következett el, akkor a gerincet káros mértékben éri terhelés, sőt, az erre még felkészületlen idegrendszernek sem jó. A korai ültetésből sajnos gerincferdülés lehet.

A korai ültetés gerincferdülést okozhat

Az ülés nemcsak a fejlődésben nagy mérföldkő, de a baba számára is az, hiszen új lehetőségek nyílnak meg előtte. Míg négykézláb elfoglalják mindkét kezüket, ülő helyzetben ezek szabaddá válnak, így alkalmuk nyílik két kézzel megfogni, megismerni tárgyakat, és játszani, immáron nem kizárólag fekvő helyzetben.

A babák normális esetben 1-1,5 évesen, négykézlábas vagy kúszó pozícióból helyezkednek át ülőbe úgy, hogy feneküket jobbra vagy balra teszik, és karjukkal hátratolják magukat. Ha ez elérkezik, és nem kell hozzá segítség vagy támaszkodó felület, akkor a baba készen áll rá, hogy ültessék.

Ahhoz, hogy a baba ültethető legyen, megfelelően erős gerinc, erős hátizmok, kifejlett egyensúly- és testtartó reflexek szükségesek, illetve hogy a baba már képes legyen felismerni, milyen kitámasztási reakcióra van szükség ahhoz, hogy ne dőljön el.

Ha az imént említett ülés még nem következett be, a babát nem jó ültetgetni, hiszen a még gyenge gerinc és a fejlődésre szoruló hátizom nincs felkészülve erre, így gerincferdülés okozható a gyereknek. Ha mégis ülteti, fontos, hogy a szülő mindig enyhén hátradöntve ültesse a babát, tehát gerince ne kerüljön függőleges helyzetbe. Hónaljánál fogva, tehát testsúlya jelentős részét tartva szabad a babát ültetni, de a lehető legkevesebbszer tanácsos. A 6-7 hónapos babát csak a gyermekorvos illetve a védőnő helyezheti ülő helyzetbe, pár pillanatra, vizsgálat közben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sok baba próbálja magát a babakocsiban is felhúzni, de érdemes ezt is akadályozni, amíg az említett hátratolató ülés nem volt meg. Előfordulhat ugyanis, hogy a karjával és némi lendülettel sikerül felülnie, de a gerince még mindig nincs kész a test megtartására.

Ha egy baba már volt ülőhelyzetben, kifejezetten megtetszhet neki a dolog, és nyűgös lehet, ha ebben akadályozzák. Némi figyelemeltereléssel, játékkal, testhelyzet-váltással érdemes megpróbálni elfeledtetni vele a szándékát. Addig is jó ötlet minél többször hason fekvő helyzetben játszani a picivel, mert ez a testtartás erősíti a kicsi hátát és hasi izomzatát is, ezzel is felkészítve a majdani ülésre.

Tornagyakorlatok babával

Az anyát felfrissíti, a babát szórakoztatja a közös torna: mutatunk pár beltéri gyakorlatot.

Ezt is szeretjük