„62 éves vagyok, és örülök, hogy nem lettem anya” - A női klímakutatók lemondanak a családalapításról

Női tudósok, akik a klímaszorongás miatt nem szültek gyereket.

Klímakutatók gyerekvállalás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban a klímaszorongás egyre több kamaszt, huszonévest érint - mely szoros összefüggésben áll a fiatalok családalapítási kedvének csökkenésével. Az érzés azonban nem új keletű: azok a szakemberek, akik napi szinten foglalkoznak környezetszennyezés okozta károkkal, már jóval korábban elkezdték tapasztalni magukon a bolygó jövője miatti aggodalmat. A női klímakutatók egyötöde egyáltalán nem, vagy kevesebb gyereket vállal a bolygó jövőjével kapcsolatban érzett szorongása miatt - írja a The Guardian.

A női klímakutatók kevesebb gyereket vállalnak

A világ növekvő népességének szerepe a természet pusztításában és a klímaválság kialakulásában évtizedek óta megosztó téma. A The Guardian az elmúlt években több száz éghajlatváltozással foglalkozó szakembert keresett meg a témában, akiket a családalapítással kapcsolatos döntéseikről is kérdeztek. 97 női tudós válaszolt, aki közül 17-en - többek között brazil, chilei, német, indiai, kenyai nők - nyilatkoztak úgy, hogy munkájuk során szerzett tapasztalatokból adódóan kevesebb gyermeket vállaltak a fiatalon tervezetthez képest, vagy egyáltalán nem szültek.

Legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy egész egyszerűen nem akarták növelni a globális emberi populációt, mely súlyos környezeti károkat okoz a bolygón, valamint aggodalmukat fejezték ki az éghajlatváltozás miatt, mely a jövő nemzedékét még inkább fogja sújtani.

„Örülök, hogy nem lett gyerekem”

Camille Parmesan professzor, Franciaország egyik vezető klímakutatója azt nyilatkozta, hogy bár erős hormonális késztetést érzett néhány évtizeddel ezelőtt a családlapítással kapcsolatban, az inkább valahogy így hangzott:

- Valóban szülni akarok egy gyereket erre a világra, amit mi, emberek, teremtettünk? Már harminc évvel ezelőtt is világos volt, hogy nagyon rossz úton haladunk. Most 62 éves vagyok, és örülök, hogy nem lett gyerekem.

„Egy gyerek, nem több”

Dr. Shobha Maharaj, a klímaválság hatásainak szakértője a Venezuela partjainál lévő Trinidad és Tobago nevű szigetországból származik:

- Amikor egy kis szigeten nősz fel, az a részeddé válik. A Trinidad és Tobagóhoz hasonló apró szigeteket már ma is nagyon hátrányosan érinti a klímaválság. Az itt élő embereknek nap mint nap szembesülniük kell az ezzel kapcsolatos veszteség érzésével. Én pedig nem akartam ezt az érzést továbbadni a gyerekeimnek. Mivel azonban a férjem nagyon családcentrikus ember, végül kompromisszumot kötöttünk: egy gyerek, nem több. Ki tudja, hátha a fiamból olyasvalaki lesz, aki segíthet megoldást találni a klímaválságra?

„Elégedett vagyok azzal, hogy taníthatok

Regina Rodrigues professzor, a brazíliai Santa Catarina Szövetségi Egyetem oceanográfusa Camille Parmesanhoz hasonlóan úgy döntött nem vállal gyermeket. Hogy lemondott az anyaságról, abban komoly szerepe volt annak a környezetrombolásnak, melyet egy gyorsan terjeszkedő São Paulo-közeli városban tapasztalt, ahol felnőtt.

- A természeti erőforrások korlátozottságának ténye egészen kicsi korom óta világos volt számomra. Aztán a munkám során közelebbről is megismerkedtem a klímaváltozással, még egyértelműbbé vált számomra, hogy nem akarok gyereket vállalni. Teljesen elégedett vagyok azzal, hogy taníthatok, és átadhatom a tudásomat a fiataloknak - nem kell, hogy az én véreim legyenek. A férjem és én egy percig sem sajnáljuk, hogy nem született gyerekünk. Mindketten az éghajlatváltozás okozta károk csökkentéséért dolgozunk.

„Túl sok gyerek van Indiában”

Egy, a névtelensége megőrzését kérő indiai tudós, bár lehetett volna saját gyermeke, az örökbefogadás mellett döntött:

- Túl sok olyan gyerek van Indiában, aki nem kap megfelelő esélyt a sorstól. Én úgy döntöttem, akkor inkább felajánlom ezt az esélyt valakinek, aki már megszületett erre a világra. Nem vagyunk annyira különlegesek, hogy a génjeinket okvetlenül tovább kelljen adni. Az értékek fontosabbak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Csökkentsd az ökológiai lábnyomod!

Az örökbefogadás mellett döntő indiai tudós élesen bírálta azokat a tehetős párokat is, akik a jelenlegi időkben nagycsaládot alapítanak: énközpontúnak és felelőtlennek nevezte őket. Hivatkozott ezzel kapcsolatban elsősorban a gazdag és a szegény családok károsanyag-kibocsájtása közti különbségre.

Ha az emberek többsége nem is látja ennyire sötéten a jövőt, mint a klímakutatók, biztos, hogy életünk számos területén - köztük a családalapítás, gyereknevelés terén - jóval nagyobb tudatosságra és előrelátásra van szükségünk. A bolygó jövője érdekében át kell éreznünk az egyéni felelősségünket, le kell mondanunk számos kényelmi szempontról, csökkenteni kell az ökológiai lábnyomunkat, kezdve akár a mosipelusok használatával - mellyel megspórolható az a tonnányi hulladék, amit egy kisbaba termel pályafutása során. Persze csak ha szeretnénk, hogy a Föld valamennyire élhető maradjon a minket követő generációk számára is.

A ma ismert civilizáció pár évtizeden belül megszűnhet: nagyon ijesztő, amire a tudósok figyelmeztetnek

A Stanford Egyetem kutatói szerint néhány évtizeden belül megszűnhet az általunk ismert civilizáció.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük