Fiú létére csak lányokkal barátkozik - Van ok az aggodalomra?

Önmagában nem jelent semmit, és a gyerek későbbi életének sikere nem a nemi irányultságon múlik.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A négy és fél éves Péter már hónapok óta babákkal játszik. Öltözteti-vetkőzteti, mosdatja és pelenkázza őket, a saját szöszi hajába copfot fonatott, kilakkozta a körmét, és kitér a fiús konfliktusok elől. Mindemellett csak lányokkal barátkozik.

Te mit tennél?

A szülők jellemzően az alábbi módok valamelyikén értékelik a helyzetet. Hozzád melyik áll a legközelebb?

1. Figyelni fogsz rá, nehogy bekerüljön egy bizonyos skatulyába, és felhívod a figyelmét a lehetséges veszélyekre.

2. Emlékszel egy barátodra az iskolából, aki szintén a babákra bukott, ma pedig homoszexuális párkapcsolatban él.

Ha a fiadnál is ez a helyzet, te támogatni fogod a nemi szerepének keresésében, és megvéded a támadásoktól. Természetesen tisztában vagy vele, hogy ez nem lesz egyszerű.

3. Ugyan már! A gyerek majdcsak megtalálja a maga útját, bár őszintén szólva jobban örülnél, ha megint úgy viselkedne, mint egy igazi kisfiú: de ami késik, nem múlik. Nem kell rögtön pánikba esni.

A 2. és 3. válasz a megfelelő

Ha szemügyre vesszük a kisfiúk kedvteléseit, különbséget kell tennünk a tartós szexuális orientáció és a között, hogy a szülő és a környezet milyen, a nemre jellemző viselkedést vár el tőlük.

Az azonos nemű kapcsolatok funkciói

Vannak időszakok, amikor a fiúk a saját nemükhöz igazodnak, például amikor az óvodában bandákba szerveződnek, iskoláskorban, amikor a magukfajták között szeretnek lenni, illetve a serdülőkorban. Az azonos neműekkel való kapcsolatoknak két funkciója van: radikális elhatárolódás kifelé - a lányoktól - és szolidaritás befelé. Azoknak a fiúknak, akik nem felelnek meg bizonyos szerepkliséknek, kétszeresen is nehéz a dolguk: egyfelől ott vannak a velük egyidős fiúk, akik az atipikus viselkedésre, például a babázásra hamar rásütik, hogy nőies, és ott vannak a szülők, rokonok és ismerősök, akik aggódnak, elbizonytalanodnak, amikor a gyerek nem felel meg az elvárásoknak. Ugyanakkor számos gyerkőc szeret kipróbálni különféle szerepeket - akár olyanokat is, amelyeket a társadalom az ellenkező nemhez rendel. Ez teljesen természetes jelenség.

12 éves kortól

A homoszexualitást mint tartós hajlamot 12 éves koruktól kezdve érzékelik a serdülők. A homoszexualitás a szexualitás egy természetes változata. Az ember szexuális orientációjának része, amely genetikai, neurológiai és biológiai hatások keverékéből tevődik össze. A környezeti hatásoknak ebben semmi szerepük. Ebből a szempontból tehát a szülők nem viselkedhetnek sem helyesen, sem helytelenül.

Így fejleszd játszva!

Bármivel is szeret játszani a gyerek, számára ez a legfőbb fejlesztő tevékenység, amihez a szülőnek meg kell teremteni az optimális feltételeket. Videónk ebben nyújt segítséget.

Így szabadítsd fel!

Ha ezzel a körülménnyel mindenki tisztában lenne, sokkal felszabadultabban, kevesebb görccsel és szorongással lehetne beszélni a meleg fiúkról. A szülők megszabadulnának a bűntudatuktól. Nyitottabban közelíthetnének a gyerekhez, kiszabadíthatnák a meleg serdülő fiút a - nemegyszer - magára kényszerített elszigeteltségéből, megszabadíthatnák félelmeitől és bizonytalanságától, segíthetnének neki abban, hogy vállalja szexualitását. Ha a fiú azt tapasztalja, hogy elfogadják úgy, olyannak, amilyen, ő is megtanulja elfogadni saját magát: félelem nélkül, öntudatosan.

Cikkünk Jan-Uwe Rogge Nevelési kérdezz-felelek című könyvének segítségével készült.

A 111 kérdéssel, melyek kisebb-nagyobb mindennapos nevelési problémákra vonatkoznak, a szülők próbára tehetik pedagógiai elképzeléseiket, a szerző, Jan-Uwe Rogge pedig - nemegyszer meghökkentő javaslataival - elmagyarázza, hogy szerinte mi a legjobb megoldás. Szinte játékos módszerrel vezet rá, hogyan birkózhatunk meg egy-egy reménytelennek tűnő helyzettel, mi a legjobb a családi béke és a gyermekek fejlődése szempontjából.

A könyv egyik legfontosabb üzenete: nem muszáj mindig mindent jól csinálnunk! A Nevelési kérdezz-felelekben vázolt helyzetek elgondolkodtatók, a szerző tanácsai szórakoztatva segítenek szülőknek és nevelőknek egyaránt.

Kiadja a Park Könyvkiadó
Ára 2500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük