3 jel, hogy a gyerek a saját neméhez vonzódik - Ezt teheted szülőként
Támogatás és szeretet - ez kell ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és sikeres felnőtté váljon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Óvodásként vagy akár bölcsődésként szinte minden gyerek szereti kipróbálni, milyen lehet a másik nemhez tartozni. Ez nem feltétlenül jelentik az, hogy a gyerkőc a saját neméhez vonzódik, ám az esetek egy kis részében a későbbi homoszexualitás előfutárai is lehetnek.

Tudd meg, mely jelek utalnak arra, hogy csemetéd is ebbe a táborba tartozik, és miként segítheted hozzá ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és sikeres ember váljon belőle.

A homoszexualitás jelei

Az alábbi jelek önmagukban még nem bírnak bizonyító erővel, ám megerősítik a homoszexualitás gyanúját.

Más szeretne lenni a gyerek

Időről időre hangot ad annak, hogy jobban szeretne a másik nemhez tartozni, esetleg azt is állítja, hogy valójában ahhoz tartozik.

Felveszi a másik nem szokásait

A gyerkőc az ellenkező nemre jellemző ruházatot és más külső jegyeket részesít előnyben, gyakrabban és szívesebben játssza annak játékait, illetve a szerepjátékokban is ennek megfelelően működik közre. Persze kíváncsiságból szinte minden apróság kipróbál ilyesmit, ám ha ez a fajta magatartás rendszeressé válik, és az idő múlásával nem szokik le róla a gyerek, elkezdhetsz gyanakodni.

Ellenkező neműekkel barátkozik

Árulkodó lehet az is, ha csemetéd inkább az ellenkező nemű kortársaival játszik. Ez azonban előfordulhat akkor is, ha egy gyerek egyszerűen csak fiús vagy lányos, és könnyebben találja meg a másik nemmel a közös hangot. Sokszor csak arról van szó, hogy a kicsi személyisége más, mint általában az azonos nemű társaié, ezért könnyebben megtalálja a hangot a többiekkel.

Mit tegyél, ha bebizonyosodik?

A szülők általában már világrajötte előtt megtervezik gyermekük életét: karrier, házasság és unokák, akiket a térdünkön lovagoltathatnak. Az a felfedezés, hogy gyermekük homoszexuális, bizony jó néhányat tönkretesz ezek  közül a dédelgetett álmok közül, és ijesztő képekkel helyettesíti be őket. Természetes, hogy az édesapa és az édesanya szomorúságot és aggodalmat érez - ám saját és csemetéjük jól felfogott érdekében túl kell lépni ezen.

Ne hibáztasd magad!

Nem jár különösebb eredménnyel, ha a miérten vagy azon töprengsz, hol rontottad el. Egyre gyűlik a bizonyíték, hogy vannak csecsemők, akik eleve olyan - már a korai magzatkorban kialakult - hormonállománnyal születnek, amely az agyukat vagy homoszexuális, vagy biszexuális, vagy heteroszexuális útra tereli. Néha szerepet játszik a családi dinamika is - bizonyos, hogy némelyik homoszexuális férfinak távolságtartó és kritikus volt az apja, így azonos nemű partnerétől várja el az apai szeretetet. Ám ez önmagában nem elegendő a szexuális orientáltság meghatározásához.

Csillagjegy és nevelés

Tény, hogy asztrológia nem egy egzakt tudomány, ám sokan mondják, hogy rájuk és hozzátartozóikra igenis illenek a jegyükhöz rendelt tulajdonságok - ennek megfelelően pedig más és más módon viszonyulnak környezetükhöz, és viszont. Akár a nevelésben is hasznát veheted ennek a fajta tudásnak - de persze ne hagyatkozz csak és kizárólag a csillagokra.

Ne próbálj a lelkére beszélni!

Azzal, hogy megpróbálsz egy embert a nemi vonzalmáról lebeszélni, semmi mást nem érsz el, csupán azt, hogy még visszautasítottabban és elkeseredettebbnek fogja magát érezni. Sajnos eleve megvan az esély arra, hogy szűkebb és tágabb környezetében nem mindenki fogadja őt el - ne nehezítsd meg a dolgát.

A legfontosabb a szülői támogatás

A homoszexuális gyereknek szüksége van szülei támogatására. Kétségtelen, hogy ők nagy kockázatnak vannak kitéve - esetleg környezetük elutasítja őket, és a kegyetlen világ is. Ma már úgy hiszik, a fiatalkorúak közül sok öngyilkosságot valójában azok követnek el, akik felfedezik, hogy homoszexuálisok. Ezeknek a gyerekeknek olyan szülőre van szükségük, aki odafigyel és megértő, aki megvédi őket a zaklatástól vagy az üldözéstől.

A homoszexuálisok életének minden bizonnyal megvan a maga sötét oldala is, ez pedig gyakran a magányosság és az el nem fogadás következménye. Ám ha te szereted és támogatod gyermeked, akkor kevésbé valószínű, hogy öngyűlöletbe vagy apátiába zuhan, sokkal inkább megvan az esély arra, hogy tisztelettel viseltetik majd önmaga iránt, és például körültekintő lesz, hogy biztonságos legyen a szex.

Sok boldog és sikeres homoszexuális férfi és nő van. A homoszexuális gyerekeknek vagy tinédzsereknek is könnyebb az élet, ha a homoszexuális felnőttek jobban szem előtt vannak. Talán egy napon majd az iskolák szándékosan vesznek fel néhány homoszexuális tanárt, hogy a gyerekek láthassák, hogy az őket tanító normális, gondoskodó és boldog emberek ugyanúgy lehetnek leszbikusok vagy melegek, mint heteroszexuálisok.

Keresd hasonló szülők társaságát!

Ha homoszexuális a gyerek, akkor az lehet a legnehezebb, hogy ez az adottság elválaszt téged a többi szülőtől - másnak érzed magad, mint ők. A legjobb, amit tehetsz, hogy elbeszélgetsz más homoszexuális gyerek szüleivel. Erőt ad majd a tudat, hogy a legkevésbé sem vagy egyedül.

Cikkünk Steve Biddulph Hogyan neveljük a fiúkat? című könyvének segítségével készült.

Steve Biddulph könyvében a nevelés szempontjából vizsgálja a nemek közti különbségeket. Kimondja: a fiúk igenis mások. Fontos, hogy a szülők, pedagógusok, edzők és mindazok, akik gyerekekkel foglalkoznak, pontosan tisztában legyenek ezekkel a különbségekkel. Nem előítéleteket akar kialakítani: megismertet a női és férfiagy működésének különbségeivel, a hormonok olykor szélsőséges hatásaival, illetve mindazokkal a szükségletekkel, melyek kielégítése elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges lelkű, jóravaló férfiakkal legyen tele a társadalom.

A szerző tanácsait követve bárki sikert érhet el a nevelésben, ha valóban megfontolja mindazt, ami a különbségekből adódóan feltétlenül figyelemre és kezelésre szorul.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 1495 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük