Alacsonyabb lehet a gyerek ettől az anyai szokástól: centikben mérhető a különbség
A kutatók négy és nyolc év között körülbelül 2 centiméternyi eltérést figyeltek meg.

magasságmérés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A leendő anyukák a várandósságukról értesülve számos bizonytalansággal és kérdéssel szembesülhetnek. Mivel a legjobbat szeretnék a babájuknak, az étkezésükre különös gondot fordítanak. Ugyanakkor nem könnyíti meg a dolgukat a gyakran egymásnak ellentmondó információk áradata. 

A terhesség alatti kávézásról igencsak megoszlanak a vélemények, vannak, akik az alkoholhoz hasonlóan a zéró tolerancia elvét követnék, mások úgy gondolják, hogy egészséges kismama esetén mértékkel nyugodt szívvel fogyasztható a közkedvelt ital. Egy friss, 2022 októberében publikált kutatás a várandósság alatti koffeinfogyasztásnak a gyermek növekedésére gyakorolt hatását vette górcső alá, és érdekes eredményre jutott. 

Kávé hatása a gyermek magasságára

A terhesség alatti kávézás számos kutatás témáját képezi még ma is. Az említett vizsgálatban a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy vajon az anya koffeinfogyasztása befolyásolja-e a gyermek növekedését, illetve kimutatható-e ilyen összefüggés azoknál is, akik az alacsony fogyasztású csoportokba tartoznak. A kutatók az anyák vérében lévő koffein és paraxantin (a koffein metabolitja) koncentrációját vizsgálták az első trimeszterben, majd a gyermekek magasságát mérték nyolcéves korukig. 

Az elemzés során arra az eredményre jutottak, hogy a koffeint fogyasztó anyák gyermekei kisgyermekkorban alacsonyabbak voltak, mint azok, akiknek az édesanyja tartózkodott a koffeintől a várandósság alatt. A különbség alacsony (200 milligrammnál is kevesebb) koffeinbevitel mellett is jelentkezett, négy- és nyolcéves kor között körülbelül 2 centiméternyi eltérést figyeltek meg. 

A szerzők szerint a kutatás legfontosabb üzenete, hogy még az alacsony koffeinexpozíció is összefüggésbe hozható a gyermekkori kisebb magassággal. Ugyanakkor nem találtak kapcsolatot a gyerekek súlya és az anyai koffeinbevitel között, ami a korábbi vizsgálódások fényében meglepetésként érte őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

A magasságbeli differencia kicsi, a következményei a későbbiekre nézve nem tisztázottak, a kutatók szerint ehhez hosszabb utánkövetésre lesz majd szükség. Hangsúlyozzák, hogy fontos lenne meghatározni, hogy a magasságkülönbségek a gyermekkor után is fennmaradnak-e, mivel felnőttkorban az alacsonyabb testmagasság együtt járhat a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz nagyobb kockázatával. 

Ennyi lehet maximum a napi koffeinbevitel

Nemzetközi ajánlások szerint az egészséges kismamáknak nem kell tartózkodniuk a koffeinfogyasztástól, ugyanakkor mértékletességre kell törekedniük, fontos, hogy a napi koffeinbevitelük ne haladja meg a 200 milligrammot. Ez a mennyiség nem csak a kávéból származhat, hiszen a teában, a csokoládéban és a kólában is megtalálható a vegyület. 

Tényleg jobb bal oldalon feküdni terhesen?

A méhlepény vérkeringése oldalt fekve optimálisabb, mint ha háton fekszik a kismama. Egyes ajánlások szerint az sem mindegy, hogy melyik oldalon alvást választja a leendő édesanya.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük