Tényleg jobb a bal oldalon feküdni terhesen? A szülész-nőgyógyász elmondja, fontos-e
Dr. Hernádi Balázs szülész-nőgyógyászt kérdeztük a témában.

GettyImages-1135062961
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A méhlepény vérkeringése oldalt fekve optimálisabb, mint ha háton fekszik a kismama. Egyes ajánlások szerint az sem mindegy, hogy melyik oldalon alvást választja a leendő édesanya.

Cikkünkben dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük a témában.

- Miért javasolják kismamáknak, hogy előnyösebb számukra bal oldalon feküdni?

- Számos kutatás vizsgálta a várandósok háton és oldalukon alvását, annak esetleges szövődményeit, mint például a koraszülés, toxaemia, retardatio, méhen belüli elhalás. Ezek, úgy tűnik, nem igazolódtak, ám sok kellemetlen tünet kialakulásában szerepe van. Először is azt kell elképzelni, hogy az emberi test fő artériája, azaz az aorta a bal oldalon, míg a fő véna a jobb oldalon húzódik, a gerinc két oldalán. Előbbi a szívből indul, utóbbi a szívhez érkezik. Az aorta aktív, erős, izmos, rugalmas fallal bír, hiszen nagy erővel pumpálja benne a vért a szív, de a véna fala sokkal vékonyabb, izomállománya szinte nincs, passzív, benne billentyűk segítik az áramlást a szív felé.

Emiatt fordulhat elő - általában a terhesség utolsó szakaszában -, hogy háton fekve rosszullét jelentkezik, a megnövekedett méh súlya elnyomhatja a véna falát, akadályozott lesz a vér visszaáramlása a szívbe. Nagyobb erővel kell dolgoznia a szívnek, csökken a hatékonysága, szédülés jelentkezik, sokszor a rosszullétet ájulás követi, fontos ilyenkor mielőbb a bal oldalra dönteni a kismamát, és az állapota gyorsan rendeződik. Mindez a lepényi keringés romlását is okozza, ami szintén normalizálódik a testhelyzet változtatására.

- Problémamentes terhesség esetén, gondolom, nincs komoly veszélye a jobb oldalon fekvésnek sem. Milyen tünetek utalhatnak esetleg arra, hogy a kismamának tényleg fontos lenne inkább a bal oldalt választania?

- Amikor tompulni kezd a várandós, elgyengül, nehezen kap levegőt, homályosodik a látása, az a közelgő ájulást jelezheti, ilyenkor félülő, balra helyezett testhelyzetet kell választani. Akik hajlamosabbak a fentiekre, annak mindenképpen segíthet, ha inkább a bal oldalán fekszik.

- Valóban képes csökkenteni kismamák esetében a kezek és a lábak dagadását a bal oldalon alvás?

- A végtagok vizenyős duzzanata a harmadik trimeszter végén nagyon gyakori, a lassult vénás áramlás mellett a fehérjehiány okozta ozmotikus eltérés az oka. Ilyenkor sokat segíthet az alsó végtagok felpolcolása, napközben pedig a lábak lógatásának kerülése. A bal oldalon alvás is előnyös. Mindez a szülés utáni időszakra is érvényes.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Ide kattintva nézd meg a sorozat első részét, melyben Szily Nóra Pásztor Annával beszélget a szerelem múlandóságáról és a monogámia örök kérdésérő

Promóció

- Mit javasol a kismamáknak az utolsó trimeszterben tapasztalható gyakori ébredések csökkentésére?

- A gyakori ébredéseknek több oka is lehet. Az utolsó hónapban egyre többször jelentkező jósló összehúzódások, a gyakori vizelési inger mind velejárója a várandósságnak, a bioritmus megváltozhat, az izgalom is fokozódik. De ilyenkor már közel a cél, nincs sok hátra a szülésig!

Terhesség cukormáz nélkül

Sajnos nem minden terhesség könnyű, vannak, akik számos egészségügyi problémával találják szemben magukat a várandósság során, kezdve az első trimeszteri reggeli rosszullétektől és émelygéstől a sokkal súlyosabb, akár az erős fájdalommal, görcsöléssel, vérzéssel járó tünetekig.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük