Karácsony a kamasszal: így lehet zűrtől mentes a 3 nap
Könnyű elhibázni, és máris oda a jó hangulat.

csaj-csillagszoro
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vékony jég a kamaszok nevelése, hiszen abban a korban vannak, amikor, bár töretlenül szeretni valók a szülői szívnek, a legapróbb dolgot is képesek a lelkükre venni, flegmaságra hajlamosak, egyre keményebb vitapartnerek, ellenállnak, lusták, és szabadságvágyuk is egyre nő.

Karácsony három napját a kamaszok és a szülők javarészt egy légtérben, de legalábbis egy lakásban töltik. A szülők vágya jogos, hogy minél több időt legyen együtt a család, és az teljen tartalmasan, de könnyű hibát véteni kamasz gyerek mellett, ami egy csapásra tönkreteheti az ünnepi harmóniát.

Mit tegyen, és mit ne tegyen?

A szülőknek talán egy nyomtatott listát lenne érdemes postázni az ünnepek előtt, hiszen a kamaszok természetéhez nem egyszerű igazodni. A család nyugodt ünnepét pedig senki nem cserélné el vitázásra, sértődésekre, ajtócsapkodásokra.

Fontos, hogy a szülő ne erőltesse, hanem invitálja a kamaszt, legyen szó étkezésről vagy közös játékról. Előbb-utóbb a hasa és a remek illatok úgyis asztalhoz csalják a gyereket, és a közös játék is szimpatikusabb lesz, ha nem kötelező, és nem mobilmentes. Minél inkább tiltva van, a kamasz annál inkább vágyhat telefonozni, és ki is kérheti magának a korlátozást. Ha a játék vagy a beszélgetés kellően érdekes és élvezetes, a gyerek kezében úgysem lesz sokat a mobil. 

A mobilmentesség apropóján megjegyzendő, hogy a netmentes karácsony sem kifizetődő, hiszen a netmegvonás csúnya hisztit válthat ki. Ez sajnos a mai fiatalok mindennapjainak része, és a szülőnek le kell nyelnie a békát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos az is, hogy, ami mégis kötelező program, azt is okosan tálalja a szülő. Például, ha rokonlátogatásról van szó, a márpedig eljössz helyett sokkal csalogatóbb, hogy az illető mennyire várja, hogy megérkezzenek, hogy számít a látogatásra, és milyen jó neki örömet szerezni. A kamasz lelkéhez érdemes megtalálni az utat a parancsok helyett.

A segítség problémaköre

Teríteni, leszedni az asztalt, felsepregetni, kivinni a szemetet és hasonlókat joggal el is várhat a szülő, hiszen a kamasz már elég nagy ezekhez. Jóllehet, lusta is, így ez egy konfliktusforrás lehet az ünnepek alatt.

Nem érdemes vitába bonyolódni, de ráhagyni a semmittevést sem. Inkább a jó öreg trükkhöz érdemes folyamodni: a legapróbb segítségért is dupla mennyiségű dicséretet adni, hogy a kamasz legközelebb is szívesen kivegye a részét a tennivalókból. A pozitív visszajelzés az ő számára ebben az esetben is aranyat ér.

Ami az ajándékait illeti

Abban az esetben, ha a kamasz nem azt kapja, amire számított, ugyancsak lehet szájszélbiggyesztés. Optimális esetben, persze, a kamasz érti az ajándékozás lényegét, és nem magát a tárgyat, hanem a szándékot nézi. Mivel azonban mégis gyerekről van szó, számolni kell vele, hogy elcsendesedik a bontás után.

Érdemes vele elbeszélgetni, tetszik-e neki, amit kapott. Felvetni akár a csere lehetőségét, ha például egy ruha nem lett telitalálat. Ha egy áhított, drágább kütyüt, például telefont nem kapott meg, bátran meg lehet neki magyarázni, ha nem volt rá pénz, és esetleg felvetni, ha ügyesen félretesz a zsebpénzéből, a legközelebbi szülinapjára fele-fele vételben megkaphatja a dolgot.

Az ünnepi napok gördülékenysége végett a lényeg, hogy a szülő a kamasz számára partnerként, ne egy felülről dirigáló felnőttként legyen jelen. Megértéssel, odafigyeléssel, tekintettel a gyerek korának lelki hozadékaira. Alapvetően igaz mindez a kamaszok nevelésére. Karácsonykor csak egy kicsit kell fokozottabban figyelni, hogy minden harmonikus lehessen.

Ezt is szeretjük