Meddig normális, ha kancsal a baba? Ha ezután nem változik, fontos orvoshoz vinni

A kisbabák kancsalságukat az esetek túlnyomó részében kinövik, de egy bizonyos kor után már szemorvos segítségére lehet szükség.

kancsal baba nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülők gyakran azon kapják újszülött csemetéjüket, hogy keresztbe állnak a szemei. Ettől nem kell azonnal megijedni, teljesen természetes jelenségről van szó.

A vizuális érzékelésért felelős ingerek az agyban keletkeznek, nem pedig a szemben, így amíg a kicsinek nem elég fejlett az agyműködése, fókuszálás közben bandzsíthat. 

A csecsemő látása

Egészen az első fél évig normálisnak tekinthető ez a fajta fókuszálás. Először is a babának tisztában kell azzal lennie, hova kell fordítani a tekintetét.

Az első 2-4 hétben a látásélesség fejlődése alatt még nem elég kifinomult a látásuk ahhoz, hogy mindig megtalálják a tárgyakat. A szülők úgy érezhetik, hogy az újszülött nem rájuk figyel, hanem átnéz rajtuk, és ez így is van. A negyedik héttől azonban a baba már az arcodra is tud fókuszálni, miközben ringatod őt - írja David L. Hill, Dad to Dad: Parenting Like a Pro című könyvében.

Az egyik legnehezebb feladata az agynak, hogy koordinálja és összehangolja a mindkét oldalról beérkező jeleket. Hogy a két jelzésnek legyen értelme, a két agyfélteke összehasonlítja a kapott információkat, és ezek függvényében mozgatja a szemeket a kívánt helyre. Két hónapos korig észrevehető, ahogy az újszülött követi az arcod vagy egy játékot, majd elveszíti, és bandzsítani kezd. Két hónapos kortól azonban már képesek arra, hogy jobbra és balra mozgassák azokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A második fontos mérföldkő hat hónapos korban érkezik el. Ekkorra már az agyféltekék is hatékonyan dolgozzák fel az információkat. Ebben a korban már akkor is jól be tudják mérni a tárgyakat, hogyha valamelyik szemet letakarjuk. 

Néha pedig maga a gyerek arcszerkezete kelti azt az érzést, hogy bandzsít, amikor nem is. A viszonylag szélesebb orrnyereggel rendelkező gyerekeknél, vagy a teltebb arcocskák miatt tűnhet úgy. 

Kezeletlen kancsalság

Nem mindig lehet észrevenni, amikor az egyik szemmel valami probléma van. Ez olyankor ütközik ki leggyakrabban, ha a gyerek fáradt. Hogyha észreveszed, hogy a hat hónapos kornál idősebb baba szemei nem néznek ugyanabba az irányba, érdemes felkeresni a szemorvost. Az ilyen eseteket lusta szemnek vagy amblyopianak hívják, és féloldali vagy kétoldali látáscsökkenést okozhatnak.

Ebben az esetben az agy elkezdi ignorálni a rossz szemből érkező jeleket. Ha sokáig figyelmen kívül marad a probléma, egy idő után a folyamat visszafordíthatatlan, kezeletlenül akár vaksághoz is vezethet. Hároméves kor előtt érdemes ellenőriztetni, hogy jó-e a gyerek térlátása és a mélységérzékelése. Néhány gyereknek szemüvegre vagy tapaszra van szüksége a probléma korrigálásához, hogy az agy kapcsolata megerősödjön a gyengébb szemnél is. Sőt akár még műtétre is sor kerülhet, hogyha valamelyik szemizom rendellenessége okozza a problémát.

Így látja egy újszülött a világot: képeken illusztrálva nézheted meg a látás fejlődését

Bár néhány hónap alatt élessé válik a látás, eleinte az újszülött még szinte csak foltokat lát a környezetéből. Nézd meg képeken, hogy lát egy újszülött! 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük