Kiknek jár, és mennyi az iskolakezdési támogatás? Már lehet igényelni
Minden forint számít sulikezdéskor.

sporolas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha lenne egy lista, melyen az év anyagilag legmegterhelőbb szakaszait sorolnánk, az iskolakezdés időszaka bizonyosan a listavezetők egyike lenne. A szülők ezekben a hetekben a lehetetlennel küszködnek: egyszerre megteremteni a szükséges feltételeket a tanuláshoz, a gyerek kedvére tenni az iskolaszerek jellegével, és kijönni a rendelkezésre álló pénzből.

Hogy az iskolakezdés pénzügyileg valamivel könnyebb legyen, jó tudni, hogy iskolakezdési támogatás vehető igénybe, mely legalább egy kicsit enyhít a bevásárlás jelentette terheken. Minden forint számít: az iskolakezdési támogatás már igényelhető!

Hogyan igényelhető?

Az iskolakezdési támogatás nem jár automatikusan. Azt igényelni kell, és bizonyos feltételeknek teljesülniük kell a pozitív elbíráláshoz. A támogatást a helyi önkormányzatoknál, e célra kitöltendő nyomtatvány leadásával lehet igényelni. Minimális, illetve maximális összege önkormányzatonként eltérő lehet, rendszerint 5-20 ezer forint között mozog.

Ki igényelheti?

Az idei iskolakezdési támogatás két legfőbb feltétele, hogy a gyermek 2018 szeptemberében tanévet kezdjen, illetve, hogy az adott gyermek állandó lakcíme legyen azon a településen vagy abban a budapesti kerületben, ahol a támogatást nyújtó önkormányzat működik.

Az iskolakezdési támogatást szociális alapon adják, településenként, illetve kerületenként változóak lehetnek a feltételek, ezért az illetékes önkormányzatok saját honlapját érdemes felkeresni a pontos kitételekért. Általában közös, hogy a nagycsaládosok, a gyermeküket egyedül nevelők, a tartósan beteg gyereket nevelők, a tartósan betegek, az alacsony egy főre jutó jövedelemmel rendelkezők, illetve a hátrányos helyzetűek kaphatnak iskolakezdési támogatást.

A munkáltató által adható iskolakezdési támogatás

Az előrehozott, augusztus 27-28-án érkező családi pótlék is segítség a családoknak, nem így az, hogy ebben az évben adhatnak a munkáltatók utoljára béren kívüli juttatásként iskolakezdési támogatást. Ezt a munkáltatónál igényelhette akár mindkét szülő általános, illetve középiskolás, tanévkezdő gyermeke után.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sajnos a jövő évtől kezdve e juttatás után is jövedelemként adóznak majd a munkáltatók - épp, mint például az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet vagy a lakástámogatás után -, ezért nem éri meg munkavállalóiknak ezt a továbbiakban biztosítani.

Érdemes viszont tovább nézelődni az igénybe vehető támogatások után, hiszen az iskolakezdési támogatás mellett is több lehetőség rendelkezésre áll a tanulók vagy tanuló gyereket nevelők anyagi helyzetét segítendő. Ilyen a szociális ösztöndíj, mely 4-es átlag után járó havi több ezer, akár több tízezer forintot jelenthet, önkormányzattól, településtől függően. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük