Szabad a gyereknek ijesztő filmeket nézni? Jó hatással is lehet a fejlődésére
Az ijesztő filmek nézése jó hatással is lehet a gyerek fejlődésére a szakértők szerint.

GettyImages-1218050021
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek pszichés fejlődésére jelentős befolyással bírnak az ijesztő filmek is, nézésük nem véletlenül korhoz kötött.

Természetesen érdemes figyelembe venni, hogy a gyerekek nem ugyanolyan ütemben érnek, de szakértők szerint bizonyos korban már el tudják választani a valóság és a képzelet világát, ami kulcsfontosságú filmnézés esetében. 

Ijesztő filmek hatása a gyerekekre

Dr. Anne K. Jacobs szerint az ijesztő tartalmak korai bemutatása traumatizáló hatással bírhat a gyerekekre. Érettségi szinttől függően 5-6-7 éves kortól már megértik a különbséget a fantázia és a valóság között, ilyenkor enyhén ijesztő tartalmakat megnézhetnek - természetesen a szülők, ha úgy érzik, még nem áll készen gyermekük erre, akkor ennek ideje későbbre tolódhat.

GettyImages-1388648638

Az enyhén ijesztő filmek kategóriájába tartozik például Charlie és a csokigyár, a Szörny Rt. vagy a Toy story is, melyben bizony gonosz, rémisztő, jóformán horrorfilmbe illő karakterek bukkannak fel. 8 éves kortól már időnként az úgynevezett gyerekhorrorok nézése is megengedett, már ha a kicsinek egyáltalán igénye van rá - de nem szabad túlzásba vinni, mert akár függőség is kialakulhat, ahogy siettetni sem érdemes. Sokan felnőtt korukban is kerülik inkább az ijesztő tartalmakat. 

Shelli Dry szakorvos szerint az ilyen filmek nézése egyáltalán nem felesleges, mert fejlődési szempontból segíthet a gyermeket megbirkózni a félelemérzettel, és lelkileg ellenállóbbá válhatnak. Sőt, nemcsak a félelemérzettel ismerkednek meg, hanem a félelem leküzdését is gyakorolják. Pozitív hatással bírhat a szülőkre is, akiknek az empátia gyakorlására ad lehetőséget. Külön érdekesség, hogy a gyerekek még azt is megtanulhatják, hogy birkózzanak meg ijesztő helyzetekkel az életben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kevésbé ijesztő-ijesztő besorolás skálája nagyjából A karácsonyi lidércnyomással és Coraline és a titkos ajtó mesékkel kezdődik, ezt követi a Szörnyecskék, a Harry Potter-sorozat, a Hatodik érzék, majd a Stranger Things. Igen, bármilyen meglepő, a közepesen ijesztő filmek közé tartozik a Harry Potter-filmsorozat is, ahol szintén megannyi rémalak bukkan fel, amiket a főszereplők egymás támogatásával tudnak leküzdeni, összességében tanulságos történettel rendelkezik.

Tanácsok az ijesztő filmekhez

Erősen javasolt a filmeket közösen nézni, így ha félelemérzet keletkezik a gyerekben, akkor a szülő megszakíthatja a filmezést, elmagyarázhatja a kicsinek, hogy a képernyőn megjelent történet pusztán kitaláció, nem valóságos karakterek játsszák. A szülők reakciója sokat számít abban, hogy a gyerek a későbbiekben hogyan fog viszonyulni az horrorisztikus filmekhez. 

A felnőtteknek először mindenképpen érdemes megnézniük azt a filmet, amire a gyerek kíváncsi, hogy el tudja dönteni, megfelelő-e a tartalom számára, vagy még túl sok lenne neki. Szakértők szerint erősen ajánlott tudatosítani a gyerekben, hogy mindig van lehetősége elhagyni a szobát, vagy kikapcsolni a tévét, laptopot. Azok a filmek, amik felnőttként is félelemmel töltik el az embert, kifejezetten ellenjavallottak, de jóval idősebb korban akár meg lehet együtt nézni. 

Természetesen az is előfordulhat, hogy a családban egyáltalán nincs hagyománya az ijesztő filmek nézésének, de sok esetben a szülők valamelyikét kifejezetten szórakoztathatják ezek a tartalmak. Ebben az esetben mindenképpen oda kell arra figyelni, hogy a gyerek 5 éves kora előtt még ne szembesüljön velük, mert szorongás alakulhat ki náluk.

GettyImages-1290996450

A gyerek személyisége is sokat számít, egyesek érzékenyebbek, mások pedig sokkal objektívebben tekintenek a világra, és viszonylag hamar detektálják, hogy mi igaz, és mi hamis. Elképzelhető többgyermekes családoknál, hogy mindegyikük különböző szinten éli meg a félelmet, valamelyiküknek akár már a pókok vagy más állatok is ijesztőek lehetnek, míg a másik gond nélkül futtat a kezén szarvasbogarakat. 

Összességében elmondható, hogy az ijesztő filmek segíthetnek a jövőben a félelem leküzdésében, de nem minden gyerek áll készen rájuk. Érdemes odafigyelni, milyen viselkedésbeli változások állnak be a filmezés után, például a gyerek panaszkodik-e rémálmokról, vagy fél-e a sötéttől, esetleg nehezebben alszik-e el. Ilyenkor érdemes megnyugtatni őket, a biztonságos közeg megteremtése nagyon fontos.

8 játék, amivel órákig elvan a kisgyerek

Hogyan érezheti jól magát, és játszhat önfeledten egyedül is akár órákig? Adunk pár jó tippet, melyeket érdemes szülőként bevetni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük