Így lesz okos a gyereked: 9 pofonegyszerű tipp, ami megkönnyíti a tanulást

Órákig piszmog a leckével, mégis egyest kap? Így tedd hatékonnyá, egyben örömtelivé a tanulást!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés olyan gyerek van, akinek kisebb-nagyobb gyakorisággal ne gyűlne meg a baja a tanulással. Gond csak akkor van, ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll - ez esetben a kicsi a sorozatos kudarcok hatására motiválatlanná és frusztrálttá válik, ami nem csupán a bizonyítványára, hanem közvetetten a pályaválasztására is, ily módon pedig az egész életére rányomhatja a bélyegét.

Az alábbi technikák megkönnyítik számára az újabb és újabb információk befogadását és feldolgozását, sőt, még vonzóvá is tehetik a szemében az amúgy talán száraz tananyagot.

A tanulási készségek fejlesztése

A tanulási készségek gyakran elvesznek a sok tantárgy specifikus részletei között. Ezt megelőzendő érdemes már a kezdetektől támogatnod csemetédet abban, hogy kialakuljanak benne azok a tanulási kompetenciák, melyek nem csupán az iskolában, hanem egész életében hasznosak lesznek számára. Alkalmazd a következő technikákat!

Felmondás és felvétel 
A fontos információkat sokszor mondasd fel gyermekeddel, hogy könnyebben megjegyezze, sőt, akár valamilyen hangrögzítő eszközre is felvehetitek azokat. Mind a tanulás, mind a visszahallgatás igen hatékony, különösen akkor, ha csemetéd a hallás után tanulók körébe tartozik.

Mozgás
Gyermeked járkáljon körbe, amikor új információt fogad be, vagy felmondja az anyagot. Különösen nagy hasznát veszitek ennek a technikának, ha porontyod örökmozgó típus.

Kiemelés
Vegyél a gyereknek kihúzó tollakat, és mutasd meg neki, hogyan tudja a lényeges részeket az adott szövegben színekkel és jelekkel kiemelni. Ha vizuálisan tanul, a kiemelés még fontosabb számára. Nagyobb korában az ábrák, táblázatok, térképek rajzolása is könnyebbé teszi az új ismeretek elsajátítását.

Fogalomtérkép
Ez egy olyan ábra, melynek középpontjában egy fontos fogalom áll, és köré kerülnek a vele összefüggő további fogalmak, illetve más információk. Azzal, hogy a gyerek a központi fogalomra koncentrál, a lényeget a saját szavaival fogalmazza meg, miközben világossá válik előtte az is, hogy az egyes fogalmak milyen módon állnak kapcsolatban egymással. Végső soron feltérképezi az anyagot, ami nagymértékben segíti annak megértését és elsajátítását.

Időkorlát beépítése
Írass meg újra gyermekeddel egy korábbi leckét vagy vizsgafeladatot, ám ezúttal időre. Ily módon elérheted, hogy megfelelő tempóban dolgozzon.

Házi feladat - nem kell, hogy nyűg legyen

Szülőként bizonyára elszomorít, ha azt látod, gyermeked hosszú órákig bíbelődik a házi feladattal, ám a végeredmény finoman szólva is kívánnivalót hagy maga után, és lelki szemeid előtt már látod is a rossz osztályzatokkal teli bizonyítványát. Íme, néhány ötlet a lecke körüli problémák kezelésére.

Beszéljétek meg a leckét!
Adj esélyt gyermekednek, hogy, ha kedve van, beszámolhasson megoldandó feladatairól, netán az azokkal kapcsolatos nehézségekről. Az sem baj, ha te magad nem tudsz túl sokat az adott tárgyról - a lényeg, hogy a kicsi beszéljen, mivel így könnyebben rátalál a saját válaszaira.

Alkalmazz napirendet!
Egyes gyerekek szeretik rögtön iskola után elkészíteni a leckéjüket, míg mások inkább lazítanának egy kicsit, vagy ennének egy jót, mielőtt nekiülnek a házinak. Hagyd, hogy porontyod maga döntsön erről - ám azt, amit választott, következetesen kérd számon rajta.

Használjátok a rendelkezésre álló eszközöket!
Ösztönözd gyermekedet az otthoni vagy könyvtári könyvek, illetve az internet használatára. Így olyan, számára is izgalmas kiegészítő információkhoz juthat hozzá, melyek a nem feltétlenül érdekfeszítő tananyagot is vonzóbbá teszik a szemében.

És a legfontosabb: pozitív megerősítés és érdeklődés
Sose felejtsd el megdicsérni a kemény munkáért, fejlődő koncentrációs képességéért, javuló kézírásáért. Azt se feledd el, hogy a lecke akár kifizetődő is lehet. Tégy engedményeket gyermekednek, ha minden feladatát rendesen elvégzi - például tíz perccel tovább maradhat fent, átjöhet egy barátja, vagy játszol vele valamit. Ugyanilyen fontos, hogy - nem feltétlenül a számonkérés okán - figyelemmel kövesd iskolai tevékenységét. A tapasztalatok szerint azok a nebulók, akiknek a családja - a maga lehetőségei szerint - közreműködött a tanulásban, jobb jegyeket szereznek, kevesebbet hiányoznak, hozzáállásuk és viselkedésük egyaránt pozitívabb.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő! című könyve alapján íródott, mely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük