Így fejleszd a gyereked IQ-ját!
4 tipp, hogy ő legyen a legokosabb
Az intelligencia részben veleszületett adottság, de te is tehetsz azért, hogy csemetéd kiemelkedő legyen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden anya szeretné, hogy az ő gyereke legyen a legjobb és a legokosabb. Sokan ennek érdekében magánórákra járatják porontyukat, vagy a legjobb fejlesztő játékokkal halmozzák el, hogy évről évre jobb eredménnyel teljesítse a kis zsenipalánta az IQ-tesztet.

Az intelligencia egyrészt veleszületett adottság, ami minden embernél eltérő értéket mutat, emellé azonban társul a tanult intelligencia, amit az egyéni élettapasztalatok és a szociális élmények határoznak meg.

A gyerkőc intelligenciahányadosa tehát nem biztos, hogy akkor lesz kiemelkedő, ha már ovis korában külön foglalkozásokra járatod. Tudd meg, hogyan fejlesztheted a leghatékonyabban csemetéd IQ-ját!

Intelligencia és az anyatej

Az anyatej fontos szerepet játszik a csecsemő immunrendszerének kialakulásában. Fél éves koráig minden fontos tápanyagot tartalmaz, de ebben az időszakban a kicsi szervezete a fertőzésekkel szemben is védettebb, mint a tápszeres babáké. A legújabb kutatások tanúsága szerint azonban nemcsak az egészséges fejlődésben van fontos szerepe az anyatejnek, de az intelligencia is másképp alakul, ha születése után kilenc hónapig szoptatod a babádat.

Egy amerikai kutatás során az anyatejet fogyasztó csecsemők IQ-ja átlagosan 5,3-del volt magasabb, mint azoké, akik mesterséges táplálékon cseperedtek. Nem feltétlenül kell mindebből arra következtetned, hogy a kicsi az anyatejjel szívja magába az értelmet, de tény, hogy aki szoptatja a babáját, az több időt tölt vele, mint aki ezt már a kezdeti időszakban is cumisüveggel oldja meg. A kicsiknek pedig fontos az anya testi közelsége, ami az érzelmi kötelék kialakulásában is segít, de ugyanilyen nagy jelentőséggel bírnak a dalok is, melyeket az etetés alatt dúdolsz a picinek.

Kommunikálj a gyerekkel!

A mondókák és a mesék nemcsak a szoptatás alatt fontosak, de később is nagy jelentőséggel bírnak. Nem baj, ha a gyerek még csak gügyögni képes: folyamatosan mesélj neki a körülötte zajló eseményekről. Beszélj magadról is, a múltadról és az érzelmeidről, hiszen te vagy az elsődleges támpontja az életben: rajtad keresztül tapasztalhatja meg először a társadalmi szabályokat és a mélyebb érzelmeket.

Ahelyett, hogy leültetnéd a kicsit a TV elé, próbálj meg minél többször te magad mesélni neki. Szerezz be néhány mondókás és dalos lemezt is, melyek segítenek abban, hogy a magyar nyelv gazdagságát is megismerje. Nagyon fontos azonban a képzelet fejlesztése is, ez pedig úgy a legegyszerűbb, ha történeteket mondasz neki, akár könyv nélkül, és amikor már beszélni tud, hagyod, hogy ő irányítsa a mese fonalát. Együtt csodálatos új világokat találhattok ki, miközben porontyod intelligenciája is jobban fejlődik, mint egy munkafüzet segítségével.

Legyen játék a tanulás!

A korai különórák helyett hagyd, hogy addig élvezze a gyerek a játékot, amíg lehet! Számára ez a szabadidős tevékenység a legfőbb tapasztalatszerző eszköz, ami legalább olyan nagy jelentőségű, mint a kutatók laboratóriumi kísérletei. Csak éppen a gyerkőc azt vizsgálja, mennyire lehet szétkenni a csokit, hogyan viselkedik a liszt, ha ütögeti a kezével, és vajon a homok milyen ízű.

Igen bosszantó lehet, ha gyereked minden étellel csak játszik, és nem is kell hagynod, hogy a kajacsata állandó szokásává váljon, de legalább egyszer engedd, hogy minden anyagot megtapasztaljon. Magyarázd el neki, hogy az asztalnál enni kell, nem pedig játszani, de teremts olyan alkalmakat, amikor minden hozzávalóval elszórakozhat a konyhában.

Remek mulatság lehet számára egy sütisütés vagy akár a takarítás, de különleges játékokat is kieszelhetsz. Ha kartonból középen lyukas, kúp alakú formát vágsz, amibe lisztet töltesz, és oldalt hagysz egy kis lyukat, az ott befújt levegővel füstölő vulkánt csinálhatsz. Ezek a játékok nemcsak mulatságosabbak gyerekszemmel, mint egy Lego vagy a legújabb tündér-Barbie, de több információval szolgálnak a világról, mint a gyermekenciklopédiák.

Eszesítő ételek

A játékos tanulás mellett az intelligenciához megfelelő agyműködés is szükséges. Bár az egészséges táplálkozás már önmagában sokat jelent az idegsejtek számára, biztosítsd a legjobb agypörgető táplálékokkal is, hogy porontyod mindig kész legyen az új információ befogadására.

A gyerek étrendje legyen A-, C- és E-vitaminban gazdag, de ne feledkezz meg a folyadékról sem. Fontos, hogy csemetéd naponta legalább két liter vizet igyon, hiszen a nedvesség elengedhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez. A legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet adsz neki, de ihat szűrt csapvizet is.

Kerüld a cukros italokat, hiszen ezek ahelyett, hogy feltöltenék a sejteket, nedvességet vonnak el tőlük.

Ha egy kis extra serkentőre van szükség, a legjobb a ginkgo biloba vagy a keleti ginseng, de remek intelligenciafényezők az esszenciális zsírsavak is. A halhús igen gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, de lecitintartalma révén a máj, a tojássárgája és a borsó is hasznos agypörgető.

Ezt is szeretjük