Csak akkor szaporodnának a magyarok, ha telik rá: ez derül ki a legfrissebb kutatásból
A családalapítást tervező felnőtt lakosság körében a gyerekvállalás legfontosabb szempontja az anyagi biztonság megléte.

GettyImages-1197693782
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A családalapítást tervező felnőtt lakosság körében a gyerekvállalás legfontosabb szempontja az anyagi biztonság megléte, derült ki az OTP Bank megbízásából készült felmérésből. A párkapcsolati stabilitás a második helyen áll, ezt követik az önálló háztartás vezetése és a saját tulajdonú ingatlan birtoklása.

Ezek a feltételek azonban még azon családoknál sem teljesülnek minden esetben, ahol már megfogant a gyermek. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyerekvállalást tervezők 37 százaléka ugyan lélekben már készen állna a család bővítésére, azonban anyagilag még nem.

Így vállalnak gyereket a magyarok

A magyar lakosság csaknem egyharmada tervezi a gyermekvállalást, háromnegyedük elsősorban az anyagi biztonság és az újszülött kényelmes lakhatásának megteremtésével készül erre a vízválasztó lépésre. 

A gyerekvállalás feltételeinek fontosságát tekintve nincs jelentős különbség azok között, akiknél már megfogant a gyerek, és akik még csak tervezik az érkezését. Ezzel szemben az, hogy már rendelkezésre állnak-e ezek a feltételek, határozottan összefügg azzal, hogy milyen távon tervez valaki családot bővíteni. Azoknál, akiknél már megfogant a gyermek, 73 százalékban minden szükséges feltétel teljesült, míg az 1-2 éven belül gyereket tervezőknél ez az arány már csak 41 százalék, a hosszabb távon tervezők esetében pedig 10 százalék alatt van. 

GettyImages-1058230624
Fotó: d3sign / Getty Images Hungary

A 3-5 éven belül gyerekvállalásra készülők háromnegyede lelkileg már készen áll, de anyagilag még nem tudna fenntartani egy bővülő családot, és ez a megállapítás a teljes, gyermeket tervező népesség 37 százalékára is igaz. 

A kutatás adataiból is egyértelműen látszik, hogy minél közelebb kerül egy pár az új családtag érkezéséhez, annál fontosabbá válik az, hogy minden feltétel adott-e ehhez. A gyerekvállalással járó kiadások az egyéni céloktól függően a százezres tételektől akár a több tízmilliós beruházásokig terjedhetnek, ezért már a család bővülésének tervezésekor érdemes számba venni a rendelkezésre álló forrásokat.

A gyermeket tervezők számára a család bővítésének legfontosabb feltétele a folyamatos, stabil jövedelem megléte (73 százalék), valamint az, hogy legyen elegendő megtakarításuk ahhoz, hogy az egyik szülő otthon tudjon maradni az új jövevénnyel (67 százalék). Szintén 67 százalék tekinti szükséges feltételnek az érzelmi elköteleződést párja iránt, 61 százaléknak a saját háztartás vezetése nélkülözhetetlen a gyerekvállaláshoz, 55 százalék számára pedig a saját tulajdonú ingatlan kiemelten fontos. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A családalapítást tervezők 60 százaléka higiénés feltételek megteremtésével (pelenkázó, babakád, pelenkák vásárlása) készül az újszülött érkezésére, az érintettek fele tartja fontosnak azt, hogy gondoskodjon gyerekruhák beszerzéséről, mielőtt megszületik a gyermek. A jövevény biztonságát szolgáló berendezések beszerzésével 36 százalékuk készül, megfelelő autó vásárlásával 32 százalék, gyerekjátékokkal pedig 28 százalék készül a születés pillanatára. Azok számára, akiknél már megfogant a gyermek, a higiénés feltételek, az autóvásárlás, a ruhák és biztonsági berendezések jelentősége nő, míg az anyagi feltételek megteremtésének fontossága kissé csökken. 

A kutatásból az is kiderült, hogy a gyerekvállalást tervezők kétharmada saját erőből teremtené elő a gyerekvállalás feltételeit, négy százalék családtól kérne kölcsönt, két százalék pedig banki kölcsönhöz folyamodna. Általában nyitottabbak a hitelfelvételre azok, akik a közeli vagy távoli jövőben tervezik a gyerekvállalást.

Ebben a körben különösen magas az ingatlancélú hitelek iránti érdeklődés, minden második leendő szülő venne igénybe banki kölcsönt erre a célra. Az átlagosnál jelentősebb (38 százalék) köztük azoknak is az aránya, akik otthonfelújításra, illetve korszerűsítésre vennének fel hitelt.

Ridegnek érezte a császármetszést, ezt kérte az anya orvosától - Döbbenetes fotósorozat

A képeken egy olyan édesanya császármetszése látható, aki orvosával előre egyeztetve készült arra, hogy a műtét előtt ő is bemosakszik, és aktívan részt vesz babája születésénél. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük