Hogyan kezeld a pisi-kaki vicceket?
4 tipp a nehéz pillanatokra
A bilitréning minden gyereket viccelődésre csábít. Tudd meg, hogyan kezeld a kínos humort!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

 

Nyelvünkben számos finomkodó kifejezés akad a vécével és az ott végzett dolgokkal kapcsolatban. A felnőttek könnyen igazítják a szavaikat és a beszédtémát az épp jelen lévők normáihoz, de a gyerkőc azokat a szavakat használja, melyeket először tanítasz meg neki, és épp a legjobban foglalkoztatják. A szobatisztaságra szoktatás során pedig mi más lenne ez, mint a pisi és a kaki?

A kellemetlen helyzet azonban nem az, hogy a gyerkőc a bilitréning időszakában hangosan kommentálja neked, amit a kis alkalmatosságon ülve végez, hanem az, amikor éjjel-nappal ezekkel a szavakkal viccelődik, mások előtt is. A legtöbb óvodás korú gyermek pedig imádja a jó, illetve sokkal inkább a rossz vicceket.

Kedvenc faviccein túl csemetédnél ebben a korban elkerülhetetlenül toplistás a bili tartalmával kapcsolatos humor, jobban teszed tehát, ha felkészülsz a pisi-kaki viccek minden formájára, és igyekszel elérni, hogy minél hamarabb mindennapos dolognak tartsa, ami a vécén történik. Akármennyire igyekszel is azonban rohamtempóban rászoktatni porontyodat, hogy úgy végezze dolgát, mint a nagyok, egy-két furcsa poénra mindenképpen számítanod kell. Tudd meg, mit tegyél, ha nem szeretnéd, hogy rendszeressé váljanak a rossz viccek!

Találd meg a szavakat!

Szülőként nagyban tőled is függ, hogy mennyire vicces szavakkal illeti a kicsi a vécében végzett dolgokat. Taníts neki olyan kifejezéseket, melyek a legkevésbé sem hatnak komikusan, tehát nem túl komolyak egy gyerek szájából hallva, de kerüld a trágár kifejezéseket is. Bánj azonban óvatosan a babaszavakkal. Ovis kora előtt kényelmes lehet, ha a gyerek olyan szavakat használ a vécében történtekre, melyeket csak te értesz. Ha azonban később is ezekkel az érthetetlen szavakkal kéredzkedik ki a mosdóba, nem csupán az óvónéni, de az összes gyerek meg fogja mosolyogni.

A hivatalos orvosi kifejezés sem gyerek szájába való, hiszen, ha bejelenti, hogy vizelnie kell, minden bizonnyal felnőttek és gyerekek egyszerre törnek ki harsány nevetésben. Hamarosan ő is ráérez, hogy ezek a különös szavak szórakoztatóak, és érdemes velük poénkodni, ha a társaság középpontjába szeretne kerülni. Próbáld megtalálni a legsemlegesebb, de a gyereknyelvhez illő kifejezést, ami később a lehető legkevésbé ösztönzi viccelődésre porontyodat!

Ne reagáld túl!

A kis humorista ritkán ismétel meg egy viccet, ha első alkalommal nincs reakció. Ha a bilihumor nem vált ki felháborodást vagy csodálkozást a közönségből, azaz a családból, már nem is tűnik majd annyira érdekesnek. Kerüld tehát a szörnyülködést, még akkor is, ha netán széles nyilvánosság előtt veszi elő a kicsi legújabb vicceit. Ami azonban eleinte még nehezebb lesz, hogy ne nevess vele a huncut poénokon, különben elkerülhetetlenül mindennapos áradatot indítasz be. A biliről lesz szó az ebédlőasztal mellett, az áruházban, az oviban, de természetesen akkor is, amikor vendégségbe mentek. Maradj tehát komoly, de leginkább semleges: ne szidd meg a gyereket, és ne is nevess vele!

Szelíd kérés nyilvános helyen

Amikor nyilvános helyen vagy, mondd ezt a kicsinek: - Nem szép ilyesmiről beszélni a játszótéren, az emberek nem szeretik. Bár a fiatal gyerkőcök ebben az életkorban hajlamosak megmakacsolni magukat, amikor a szülő kér valamit, és annak éppen az ellenkezőjét teszik, ha szerencséd van, annyit elérhetsz, hogy porontyod megérti: legalább tömegben ne emlegesse fel a fürdőszobai eseményeket.

Ne feledd, hogy a bilihumor valójában egy csepp büszkeség a gyerek részéről, hogy ő már képes arra, amire a kisebbek még nem, véletlenül se legyél tehát túl kemény vele, különben akár a sikeres bilitréningben is visszaléphet egy szintet, és újra bepisilhet.

Türelem és magyarázat

Amennyiben gyermeked eltökélten gyakorolja a pisi-kaki vicceket, próbálj meg érvekkel hatni rá. Ne hidd, hogy úgysem érti meg, amit mondasz neki: ha nem egyszerűen csak tabunak nyilvánítod a bilihumort, hanem azt is megmondod, miért nem jó ezzel viccelődni, hallgat majd rád. Magyarázd meg neki, hogy másképp is lehet humorosnak lenni, nem csak a pisi-kaki széleskörű leírásával. Mondj saját faviccet, vagy az aprósággal együtt olvass vicceket. Ha csemetéd rájön, hogy nem is olyan eredeti ezekkel viccelődni, remélhetőleg hamar alábbhagy a lelkesedése. Sajnos sokaknál mindez az első trágárságokkal is egy időpontba esik, nem árt tehát felkészülnöd arra, hogy hosszasan beszélhetsz a gyereknek a nyelv szép és csúnya szavairól.

Ügyelj arra, hogy magyarázataidat az értelmi képességeihez igazítsd, legyél pontos és világos, ugyanakkor minden kérdésére válaszolj. Indokold meg, miért nem szeretnél tőle pisiről és kakiról hallani, hiszen csak úgy várhatod el, hogy szót fogadjon, ha megérti, mit akarsz.

Végső soron azonban szükséged lesz egy jó adag türelemre is. Nincs az az ovis, akit elkerülne a bilihumor, és rendszerint csak úgy vészelheted át ezt az időszakot, ha nyugodtan kivárod, amíg természetessé válik számára a vécézés aktusa.

Cikkünk Heidi Murkoff és Sharon Mazel Mire számítsunk? - A bébiszitter könyve című kiadványa alapján készült.

Ezt is szeretjük