Honnan ismerheted fel a hőguta tüneteit a gyereken? 5 jel, hogy azonnal orvos kell
Segítünk, hogy időben észlelhesd a kicsin a vészjósló jeleket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A hőguta veszélyes dolog: ha nem veszed észre időben a tüneteket, a kicsi akár kórházba is kerülhet.

A tüneteken kívül többek között azt is megtudhatod, hogy mit tehetsz ilyenkor azért, hogy a gyermeked jobban legyen.

A hőguta hatása a testre

A nagy meleg hatására a test hőmérséklete olyan mértékben felforrósodik, hogy azt már az izzadás nem képes mérsékelni. A bőr kipirosodik, érezhetően forróvá válik, ugyanakkor száraz lesz, izzadtság nem tapintható rajta, mivel a verejtékezés megszűnik.

A hőguta tünetei

A hőguta öt tünete a következő: amennyiben azt tapasztalod, hogy a gyermeked furcsán, kissé kábultan viselkedik, ráadásul fejfájásra, hányingerre vagy szédülésre is panaszkodik, akkor gyanakodhatsz. Súlyosabb esetet jelez, ha a kicsi el is veszti az eszméletét.

Bár a tünetek hasonlóak, azaz a napszúrást is kísérheti fejfájás, szédülés és hányinger, a különbség az, hogy a hőguta napszúrás nélkül is bekövetkezhet. A napszúrás a fedetlen fejet veszélyezteti, és akár lázzal is járhat.

Mit kell tenned?

A megelőzés érdekében gondoskodj arról, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyon a kicsi. Ha adsz rá egy kalapot, nem fogja tűzni a fejét a nap, ezzel megelőzheted a napszúrást is. Továbbá érdemes figyelned arra is, hogy a legmelegebb órákban, vagyis délelőtt 11 és délután 15 óra között ne engedd a napon játszani.

Ha mégis megtörtént a baj, azonnal hívj orvost! Addig is, amíg megérkezik a segítség, magad is sokat segíthetsz az állapotán: vidd a tűző napról egy árnyékosabb, hűvös helyre, helyezd félig ülő testhelyzetbe, majd csavard be a testét egy vizes törölközőbe. Azzal is mérsékelheted a testhőmérsékletét, ha hűtött folyadékot itatsz vele.

Ezekkel kezeld a bőrét, ha leégett

Ha a gyermeked minden elővigyázatosság ellenére leégett a napon, a következő házi módszerek segíthetnek megnyugtatni a bőrét.

Ezt is szeretjük