Mesék, amiktől a legtürelmesebb anyukák is szemrángást kapnak - Azt is elmondták, melyikért rajonganak ők is a mai napig

Öt anya mondta el őszinte véleményét gyermekei kedvenc rajzfilmjéről: régi kedvencektől a streamingszolgáltatásokig.

003 fullres-hp3d2000 62dfc0e6ab025
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az HBO MAX támogatta. 

Kétségkívül egyéni ízlés kérdése, milyen meséket szeretünk. Az viszont sokat elárul, hogy a Harry Pottert, az Én kicsi Pónimat vagy a Jégvarázst le sem lehet robbantani a népszerűségi ranglétra csúcsáról, óriási tömegeket fognak meg. Vajon akadnak olyanok, akik nem kedvelik ezeket a sorozatokat?

Sok, napjainkban is népszerű mesesorozat már akkor létezett, amikor a mai szülők generációja még gyerek volt, így az anyukáknak és apukáknak alkalma nyílik, hogy laza délutáni programként együtt nézze a kilencvenes években is kedvenc rajzfilmeket a kicsikkel. De mit gondolnak a szülők, melyik meséket nézik újra szívesen, és melyek azok, amiket legfeljebb a gyerek kedvéért hajlandóak végigülni?

Legyen hó, egyszarvú és mindenféle varázslat

Mágia, különleges lények, szuperképesség - ez a három elem egyenként is képes elvarázsolni a gyermekszíveket és sokszor a felnőtteket is, de van, hogy ez nem mindenki számára örömteli. A Jégvarázs esetében a lányos szülők egy része szemrángást kap a „Legyen hó” betétdal harmincezredik meghallgatásakor, de van olyan meseuniverzum, ami 0-99 éves korig ugyanúgy képes sokadszorra is magával ragadni a nézőket.

A Jégvarázzsal kapcsolatban a pro és a kontra tábor ugyanazt az érvet hozza fel, azaz a betétdalok sokaságát és azok mondanivalóját. Heléna, akinek a kislánya hatalmas Jégvarázs-rajongó, kifejtette, a magyar fordítás egyszerűen kisemmizi az eredeti mondanivalót a főszereplő személyiségfejlődéséről, „hóról pedig szó sincs benne”.

Saci abszolút Harry Potter-rajongónak vallja magát, és egyetért azokkal, akik úgy gondolják, hogy a J. K. Rowling hétkötetes könyvsorozatából készült filmeket szinte korlátlanul újra lehet nézni, az pedig csak pluszt ad, ha ezt gyerekeinkkel együtt tehetjük meg. A varázslóvilág hatását jelzi, hogy néha mi magunk is elmerengünk a hoppanálás és a varázspálca gyakorlati alkalmazási területei felett egy zsúfolt napon. De nem csak erről van szó.

„A gyerekeim, és én is, imádjuk együtt nézni a Harry Potter-filmeket. Kamaszkorú voltam akkoriban, amikor a mozikba került a Bölcsek köve. Sokunk szereti, amikor egy teljes "univerzum" van felépítve a filmek köré, egy teljes fantáziavilág saját szabályokkal, történelemmel, hagyományokkal, kultikus helyekkel és olyan szereplőkkel, akiknek egész életútját nyomon követhetjük (néha még a gyermekeikét is). A cselekmény hihetetlenül izgalmas, sokrétű és fordulatos, valósággal "magába szippantja" a nézőt. Én mégis leginkább azt szeretem benne, hogy akárhány fordulat és új cselekményszál van a történetben, mégis végig ott van tisztán és félreérthetetlenül az üzenet, amire a teljes cselekmény épül: a gonoszt végtelenül sebezhetővé teszi, hogy nem ismeri fel a szeretetben rejlő erőt. A gyerekeim is imádják ezeket a filmeket, izgalmas és bensőséges program együtt megnézni őket” - mondja Saci.

harry potter és az azkabani fogoly
Fotó: HBO MAX

Míg a Harry Potter alapvetően népszerű kicsik és nagyok között, más varázsolni is képes mesefigurák ennyire nem közkedveltek. A neonszínű unikornisok történetét, az Én kicsi pónim karaktereit felnőttfejjel nehéz szeretni, mert hiába cuki Rainbow Dash és Pinkie Pie, valahogy túl cukik, túl nyafkák.

„Tulajdonképpen ez egy Barátok közt, csak egyszarvúakkal, és nyávognak benne” - állapította meg Kati. Ettől persze megveszi kislánya kérésére akár a sellőunikornist is. A fiatal anyuka további problémáit is megosztja a mesével kapcsolatban. „Az Én kicsi pónimat sose szerettem, és ez a mai napig így van. Soha nem értettem ezt a szépségjegyes dolgot, annyira egysíkúan ábrázolja a személyiséget, furcsa, hogy valaki egyenlő azzal például, hogy nagyon finom almás pitét süt."

Van, ami örök. Vagy mégsem?

Manapság ezernyi csatorna közül lehet válogatni, vannak kifejezetten gyerekcsatornák, és a kedvenc streamingszolgáltatóink gyerekmenüje is tele tengernyi mesefilmmel, sorozatokkal. Őszintén szólva több olyan alkotás is napvilágot látott ezeken, ami finoman szólva sem arat osztatlan sikert a szülők között, ilyen például a Cápakutyi vagy a Félénk kiscicák, de még ezek sem vehetik fel a versenyt a Varjúdombi mesékkel, ami egyszerűen rémisztő - a megkérdezett szülők 100%-a rettenetesnek ítéli.

spongya bob kockanadrág
Fotó: HBO MAX

Vannak viszont abszolút közös kedvencek, mint a SpongyaBob vagy a Legokaland-filmek, amelyek rendelkeznek egy olyan „összekacsintós” értelmezési réteggel, amin felnőttként könnyesre tudjuk nevetni magunkat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek a kategóriának egy továbbvitt példája a Macitesók, amely a közkedvelt és felnőtteknek szóló Cartoon Network-ös Medvetesók gyerekeknek szóló verziója. A karaktereket, a látványvilágot és a szinkronhangokat is „megfiatalították”, viszont a témák feldolgozásakor, illetve a párbeszédekben még mindig bőven van a felnőtteket célzó „kiszólás”, mint például az új otthon keresésekor felmerülő lakbér és főbérlő kérdése.

Ha pedig a klasszikusokat nézzük, a régi, imádott rajzfilmek közül ma is elérhető a Bolondos dallamok. Tapsi Hapsi egy igazi humorbomba, Csőrike imádni való, a Prérifarkast pedig őszintén sajnáljuk, amikor pórul jár, pedig igazán kreatív. Bár sokan ugyanilyen nosztalgiával tekintünk vissza Tom és Jerry végeláthatatlan macska-egér párharcára - egyébként az újabb részekben már barátok -, de meglepetésre nem mindenki.

„A Tom és Jerry viszont végképp kiborít, hiszen nagyon szeretem a macskákat, és emiatt rossz nézni, hogy "poénként tálalják" egy állat folyamatos szadizását” - fejti ki Saci az ellenvetéseit.

Az eltérés a két generáció ízlésében a másik irányból is érvényesül. Amikor a szülők alig várják, hogy a gyerekek végre annyi idősek legyenek, hogy megmutassák nekik a kedvenc mesefilmjüket, azonban ha az nem tetszik nekik, unják, azt akár csalódásként is megélhetik a szülők. Mert „hogy is lehet lefitymálni a Macskafogót - panaszkodik Orsi - vagy a Scooby Doo-t, generációk kedvenc meséjét?”

Természetfeletti jöhet?

A fantasy műfaj bár nem mindenkinek jön be, de ha igen, akkor a Lego marveles filmjei vagy a Ben10 biztosan családi kedvencek - különösen az apukák rajonganak érte, és Norbi szerint több ilyen mesét kellene gyártani.

A vámpíros-szörnyes mesék két nagy klasszikusa az Addams Family és a Hotel Transylvania. Mindkét franchise különleges hangulatú, és a családi összetartozást, a szülő-gyerek kapcsolatot boncolgatja, csak egy kis csavarral.

hotel transylvania 1.
Fotó: HBO MAX

De ezekről a mesékről is megoszlanak a szülői vélemények. Ági falra mászik a vizuális poénoktól a Hotel Transylvaniában, Orsi viszont nevetve nézi végig a részeket.

Nem egyszerű kiválasztani azt a tartalmat, ami igazán maradandó élményt adhat a gyerekekkel közös tévézős vagy mozizós kikapcsolódásra, de az HBO Max Kids kínálatában a legkritikusabb szülő is megtalálhatja azt a mesefilmet, amit neki és a gyerekének is öröm (és későbbi kedves emlék) lesz együtt megnézni.

Te emlékszel a legjobb bábfilmekre?

Tedd próbára emlékezeted: tíz kérdést teszünk fel gyerekkori kedvenc bábfilmjeidről. Vajon hányra válaszolsz helyesen?

Ezt is szeretjük