Milyen házimunkák adhatók gyerekeknek? Magabiztosabbak és önálóbbak lesznek az életkorhoz illő feladatoktól

A házimunka a mindennapok része, és a gyerekek bevonása csak előnnyel jár.

GettyImages-1152609358
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok szülő számára nem feltétlenül egyértelmű, mi a megfelelő feladat, amit egy kisgyereknek adhat a ház körül.

Hasznos lehet már 2 éves kortól bevonni őket, hiszen ezzel a szülők az életre és a mindennapokra szoktatják a gyerekeket, amit lehet játékosan és korhoz illően is tenni.

A házimunka a gyerekeknél

A 21. században az emberi élet hihetetlenül felgyorsult. Éppen ezért hasznos, ha a házimunkák rutinná és észrevétlen részévé válnak a mindennapjainknak, hiszen minél gyakorlottabb valaki, annál gyorsabban végez. A szülők pedig azzal, hogy kötelességeket - házimunkákat - jelölnek ki gyerekeiknek, önsegítő képességeket és önbecsülésük építését tanítják nekik, ösztönzik önállóságukat, hogy egy napon ők is meg tudjanak birkózni a társadalom követelményeivel. A házimunkák arra is jók, hogy rutint alapozzanak meg.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden gyermek a saját ütemében fejlődik, így egyes gyerekek készen állnak a házimunkára, míg mások csak segítséggel tudnak feladatokat ellátni. A szülőnek érdemes egy- vagy kétféle házimunkával kezdeni, és csak egy-két feladatot adni egyszerre. Egy szülő sem akarja túlterhelni gyermekét, vagy nyomást gyakorolni rá, és nagyon fontos is elkerülni ezt. A fő célja a házimunka kiosztásának az, hogy a gyerek ügyesnek érezze magát, nem az, hogy túlterhelt legyen.

GettyImages-159317010
Fotó: RyanJLane / Getty Images Hungary

Kisgyermekkorában az a fontos, hogy a szülő jutalmazza a gyermek erőfeszítéseit. Türelme és gyengéd irányítása meghozza majd a gyümölcsét. Az egyszerű házimunkák mellett a kisgyermeknek adhatók olyan feladatok is, melyek saját tisztaságuk, ápoltságuk, ruhájuk és játékaik vigyázására vonatkoznak.

Kicsiknek kiosztható házimunkák

A játékok és könyvek elpakolása jó feladat lehet. Ehhez azonban fontos, hogy minden holminak kijelölt helye legyen. A gyerek beteheti a piszkos ruhákat a szennyeskosárba. Ez elvégezhető fürdés után, reggel és lefekvés előtt is.

GettyImages-1308148747
Fotó: Manu Vega / Getty Images Hungary

Étkezés után letörölhetik az asztalt. Ez nemcsak könnyű feladat, de sok gyerek nagyon szereti. Egy élelmiszerboltból hazaérve hagyni lehet, hogy a kisgyermek kipakolja a bevásárlózacskókból az élelmiszercikkeket, és a szülőnek adogassa, aki elrakja őket a helyükre. A kisgyerek segíthet az asztalterítésben. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy biztonságos, eltörhetetlen tárgyakat adjon a szülő kisgyermekének.

Segíteni tud az ágyazásban - bár ez tipikusan az a házimunka, ami egy ponton átcsap hancúrozásba. A növények öntözése is remek elfoglaltság lehet egy kisgyereknek. Ehhez a munkához biztosíthat a szülő mérőpoharakat vagy egy vödör vizet, majd hagyhatja, hogy a kisgyermek gyönyörködjön abban, ahogy a víz a cserépbe ömlik. A seprésben is tudnak segíteni - ehhez érdemes beszerezni egy kisgyermekméretű seprűt. Bár ez a házimunka általában több munkát jelent, a gyerekek szeretnek segíteni és oda-vissza sepregetni a port.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyerekek imádják a nyomógombokat. Jó buli számukra, ha ők indíthatják el a mosogatógépet, a mikrohullámú sütőt, a mosógépet, a szárítógépet vagy a kávéfőzőt. Természetesen a szülő számára ez nem nagy segítség, de arra tanítja a kicsiket, hogy utasításokat kövessenek. Arra is megtanítja őket, hogy képesek rá, meg tudják csinálni, ez pedig szintén erősíti önállóságukat és magabiztosságukat.

A konyhában segíthetnek a gyümölcsmosásban, süteménysütésnél jó szórakozás, ha a tojássárgáját a cukorral összekeverhetik, a pogácsaszaggatás ugyancsak kedvelt elfoglaltság, a túrógombóc készítése pedig kicsit olyan, mint a gyurmázás. A kisgyermekeknek adott megfelelő házimunkák lehetővé teszik számukra, hogy közreműködjenek a családi életben, gondoskodjanak magukról és személyes tárgyaikról. Ez minta és tanulási idő lehet számukra, ami megkönnyíti a felnőttség felé vezető utat.

8 olcsó és kreatív játék, ami fejleszti a gyerekek szenzomotoros képességét

A szenzomotoros - érzékszervi mozgásos - játékok fejlesztő hatással vannak a kicsi és nagyobbacska gyerekek agyi és mozgásfejlődésére egyaránt. Otthon is könnyen elkészíthető játékötleteket mutatunk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük