A csecsemőkori hasfájás 5 típusa és kezelésük

Kezdő anyaként ijesztő lehet, amikor a pici keservesen sír, mert fáj a pocakja. Általában azonban könnyedén kezelheted.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden babának megfájdul időről időre a pocakja. A probléma hátterében általában nem súlyos betegségek állnak, többnyire ugyanis akkor sajog a pici hasa, ha túl sokat evett, vagy valami megterhelte. Ezek természetesen házilag is egyszerűen és hatékonyan kezelhető problémák, bizonyos esetekben azonban nagyobb lehet a baj. Ismerd meg a különböző hasfájásokat, és tudd meg, mikor kell orvoshoz fordulnod!

Kemény has, puffadás

A pici gyomra gyakran, különféle okokból megtelhet levegővel. Ez igen erős fájdalmat okoz, azonban szinte soha nem utal aggasztó betegségekre. Tudd meg, mi állhat a háttérben, és hogyan kezelheted természetesen!

Levegőt nyel

A baba a táplálékkal együtt általában levegőt is nyel, ami a hasán keresztülhaladva éles fájdalmat okoz neki. Valószínűleg ez a probléma áll fenn, ha röviddel az etetés után kezd sírni, és megtapogatva úgy találod, hogy kőkemény a hasa. Ezt megelőzendő érdemes már szoptatás közben, és nemcsak azt követően megbüfiztetni - lehetőleg nem a válladon, hanem felültetve. Ha ezzel a módszerrel nem sikerül teljes mértékben megszabadulni a légbuborékoktól, az orvos három hónapos kortól görcsoldót rendelhet.

Még több panaszt okozhatnak a belekben felgyülemlett gázok. Távozásukat elősegítheted, ha a babát kissé megrázogatod, a pocakját finoman megmasszírozod, a lábait pedig óvatosan a hasa felé tolod, illetve körözöl velük. Az ily módon előidézett hasüregi nyomás a belekre helyeződik át, ezáltal mozgásba hozza a megakadt szeleket. Mivel a fokozott gázképződés nemritkán a szorulással áll kapcsolatban, figyeld azt is, hogy rendben van-e a baba széklete.

Kólika

A kólikát a hasfájás szinonimájaként is használják, holott minden összefüggés ellenére két önálló tünetről van szó. Négy-hat hetes kortól öt hónapos korig fordulhat elő, és a babák mintegy 20%-át érinti. Jellemzően születési trauma vagy a családban uralkodó feszültség váltja ki. Kólikára utalhat, ha a baba hetente legalább háromszor napi több órán keresztül sír, holott erre - legalábbis felnőttszemmel nézve - semmi oka. Jellemzően a délutáni vagy a kora esti órákban zendít rá, vagyis akkor, amikor a család többi tagja már fáradni kezd, netán ingerlékenyebb.

A kólikás csecsemőt szinte lehetetlen megnyugtatni: a ringatás és az altatás éppúgy eredménytelennek bizonyul, mint a tisztába tevés vagy az etetés. Sírás közben a baba sok levegőt nyel, így jól láthatóan felpuffadhat, és a hasa is megfájdulhat. A megrekedt szelek távozását a gázképződésnél bemutatott módon segítheted elő. A kólika nem betegség, így semmiféle károsodást nem okoz a baba szervezetében. Konkrét gyógymódja nincs, ám a tapasztalatok szerint a nyugodt légkör kialakításával enyhíthetők a tünetek.

Puha has, fájdalmas sírás

Ha minden külső tünet ellenére keservesen sír gyermeked, és pocakját megérintve érzékenynek bizonyul, valószínűleg éles vagy csikaró hasfájása van. Ezt gyakran kísérheti hasmenés is, az okok azonban nem mindig olyan súlyosak, mint a tünetek.

Rossz az étrended

Ha szoptatsz, elképzelhető, hogy az általad elfogyasztott ételek egyes összetevői okoznak hasfájást a babánál. Figyeld meg az összefüggést, és átmenetileg mondj le azokról a táplálékokról, melyekre a kicsi rosszul reagál! Jó, ha tudod, hogy a tejképződést fokozó édeskömény-tartalmú teáktól is megfájdulhat a hasa.

Ez esetben érdemes olyan termékre váltanod, melyben nem lelhető fel az említett gyógynövény. Azt pedig ugye, mondanunk sem kell, hogy a zsírmobilizáló-hashajtó szerek a szoptatás alatt kimondottan ellenjavalltak?

Gyomor- és bélhurut

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha a baba hány, és hasmenése van, a panaszok pedig nem enyhülnek néhány órán belül! Elképzelhető, hogy bakteriális vagy vírusos eredetű gyomor- és bélhurutról van szó. Az előbbit antibiotikummal gyógyítják, az utóbbit csak tünetek szintjén tudják kezelni.
Fordíts figyelmet arra, hogy a baba elegendő folyadékot igyon! Ennél a betegségnél ugyanis fennáll a kiszáradás veszélye, különösen láz és étvágytalanság esetén. Ha pedig gyermeked meggyógyult, csak fokozatosan szoktasd vissza a korának megfelelő normál étrendre!

Allergiás hasfájás

Ha a hasfájás általában egy bizonyos ételféleség elfogyasztása után jelentkezik, lehetséges, hogy a baba érzékeny annak valamelyik összetevőjére - különösen, ha a családban már van allergiás beteg.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Számos növényi és állati eredetű táplálék lehet allergén, például a szójatej, a tehéntej, a liszt vagy akár a hüvelyesek. A gyanús élelmiszerek kiiktatása önmagában nem oldja a problémát, a hasfájás hátterében meghúzódó okot ugyanis az orvosnak kell felderítenie, aki megfelelő diétás étrendet is javasolhat.

Ezt is szeretjük