Harap, ütögeti a fejét, és tépi a haját a gyerek?
3 lelki ok a háttérben
A furcsa szokások olykor csak ártalmatlan gyerekhóbortok, de komolyabb okok miatt is lehetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek a fejlődés egy bizonyos szakaszában esetenként felvesznek furcsa szokásokat. A különös hóbortok igen széles skálán mozognak a haj tépdesésétől kezdve egészen a fej ütögetéséig, azonban ezek anyai szemmel gyakran ijesztőek lehetnek. Ha csemetéd dühében üti a fejét, tépi a haját, vagy szeretetteljes simogatás helyett beléd harap, az nem feltétlenül abnormális, de olykor komolyabb lelki okok is állhatnak a háttérben.

Éppen ezért nem mindegy, milyen eszközökkel próbálod romboló magatartásáról leszoktatni, hiszen a szidás csak ronthat a helyzeten. Tudd meg, mi áll a különös szokások hátterében, és hogyan állíthatod le a gyerkőcöt!

Harapdál másokat - elfojtott féltékenység

Természetes, hogy a kisgyerek minden lehetséges felületen kipróbálja az új rágószervét - a szüleit is beleértve. A harapás először játék, a kísérletezést szolgálja, és a kicsinek fogalma sincs arról, hogy bárkinek is fájdalmat okoz vele.

A legtöbb apróság akkor kezdi a fogait használni, amikor először közösségbe kerül, és három éves korára felhagy ezzel a rossz szokással, ám nem mindenki. Ha szemed fénye négy éves kora után is gyakran harap meg másokat, a háttérben komolyabb probléma állhat, amivel érdemes felkeresni egy gyerekpszichológust.

Az ok ugyanis többnyire elfojtott féltékenység vagy valamilyen negatív érzelem, melyet a gyerek ezzel a tevékenységgel próbál ellensúlyozni. Az agresszív viselkedés gyakran a nagyobb testvérre jellemző, aki nem tudja feldolgozni kistestvére érkezését, ezért a bölcsiben vagy az óvodában próbálja meg a többieket terrorizálni, hogy otthon elvesztett hatalmát visszaszerezhesse. Ha nem elég egy kis plusz szeretet, és továbbra is azt látod, hogy, bár csemetéd próbálja kedvelni és elfogadni a kistestvért, árgus szemekkel figyeli, hogy vajon többet kap-e, mint ő, feltétlenül kérd szakember segítségét.

Míg a harapást tiltással meg tudod akadályozni, amennyiben a jelenség valós oka nem szűnik meg, az nem csupán a családi kapcsolatokra, de gyermeked személyiségfejlődésére is negatív hatással lehet.

Ütögeti a fejét - frusztráció, szorongás

Amikor ütemesen ütögeti, tekergeti, hirtelen felkapja a fejét, vagy sűrűn bólogat a gyerek, voltaképpen a ritmikus mozgást gyakorolja, ami lenyűgözi az apróságokat. Abban az esetben azonban, ha porontyod lefekvéskor vagy az éjszaka közepén felébredve ütögeti a fejét, valószínűleg az egész nap felhalmozódott feszültséget próbálja levezetni. Ezt a viselkedést gyakran a kicsi életében előforduló stressz váltja ki, különösen, ha korábban túl szigorú módszerekkel próbáltad önálló elalvásra szoktatni.

Az is lehet, hogy a gyerek a napközbeni események miatt frusztrált, és önromboló magatartásának hátterében egy keménykezű óvónéni áll, netán az, hogy az apukája elköltözött tőletek. Ezek a szokások normális körülmények között néhány hónapig vagy egy évig, esetleg tovább is tarthatnak, ha azonban csemetéd három éves koráig nem hagyja abba, joggal gyanakodhatsz lelki okokra. Éppen ezért nem jó, ha szidod, csúfolod a gyereket, vagy más módon felhívod a figyelmet a viselkedésére, hiszen ez súlyosbíthatja frusztrációját és szorongását, ami miatt ebbe a pótcselekvésbe menekül.

Ha a kicsi idejének jó részében hódol különös szokásának, netán lassan fejlődik, vagy boldogtalannak tűnik, beszéld meg orvossal a problémát. Te is tehetsz azonban azért, hogy a kicsi ne ütögesse magát: ügyelj arra, hogy napközben és a lefekvés idején gyermeked több szeretetet, figyelmet, ölelést és ringatást kapjon.

Húzogatja a haját - szeretethiány

A hajhúzogatás szintén a feszültség leeresztésének egy módja. A szakemberek szerint ezzel a gyerekek azt a megnyugtató kényelmet próbálják felidézni, melyet csecsemőkorukban szoptatás vagy cumiztatás közben éreztek, amikor simogatták az anyjuk mellét vagy arcát, és húzgálták a haját. Ha gyermeked időnként pödri a haját, vagy rángatja, az nem feltétlenül kóros jelenség, de utalhat szeretethiányra is. Csemetéd lehet, hogy azért menekül ebbe a tevékenységbe, mert úgy érzi, keveset vagy mellette, ezt a jelenséget tehát nem szabad figyelmen kívül hagynod.

Amellett szokása károssá is válhat: az állandó vagy heves rángatás a haj ritkulásához vezethet, egyértelmű tehát, hogy le kell szoktatnod a kicsit erről a pótcselekvésről. Mivel azonban nem egyszerű figyelmetlenségről van szó, tiltással nem sokra mész, inkább a háttérben meghúzódó okok kezelésére fordíts figyelmet! Szakíts több időt arra, hogy a gyerekkel együtt legyél, kényeztesd, és rendszeresen tüntesd ki a figyelmeddel.

Főleg fokozott stressz idején fontos az odafigyelés: átmenetileg megoldást jelenthet, ha rövidre vágatod a haját, de ezzel a lelki problémáktól nem szabadítod meg. Beszélgess vele többet, és keressetek közösen olyan tevékenységeket, melyekkel jobban lefoglalhatja a kezét.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük