Ha az anyaság maga a pokol - A szülés utáni depresszió 7 súlyos tünete
Felesleges szégyenkezned, hiszen a depressziótól még nem vagy rossz anya, ám fontos, hogy segítséget kérj.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szülés utáni depresszióról akkor beszélünk, ha a gyermekáldást követő első hetekre jellemző kismamadepresszió, amitől az újdonsült anyák 60-80%-a szenved, idővel nem múlik el. A valódi szülés utáni depresszió, azaz a post partum depresszió kevésbé gyakori probléma, ám így is a kismamák 15%-át sújtja, és sajnos jóval tartósabb és súlyosabb jelenség.

A szülés utáni depresszió egészen a közelmúltig rejtélyes, alig ismert probléma volt, melynek létezéséről az orvosok is alig beszéltek. A kismamák, akik átélték a betegséget, szégyellték magukat, ráadásul sebezhetőnek és rossz anyának tartották őket. Ennek következtében a nők sem voltak tisztában a betegség mibenlétével, sem hatásos gyógymódjaival.

Hajlam a szülés utáni depresszióra?

A szülés utáni depresszió hátterében a kismama testében zajló hormonális változások állnak. A betegség már a szüléssel kezdetét veheti, de rendszerint csak egy-két hónappal utána jelentkezik. Előfordulhat azonban, hogy egyes nők még később esnek depresszióba, amikor újra menstruálni kezdenek vagy, amikor elválasztották a gyermeküket.

A betegségre hajlamosabb lehet, akinél korábban is jelentkezett már a szülés utáni depresszió, esetleg a családjában is előfordult már hasonló betegség. Emellett még a súlyos premenstruációs tünetegyüttes is hajlamosító tényező.

Akkor is van okod az aggodalomra, ha már a terhesség alatt megjelennek a depresszió tünetei. Különös összefüggés, hogy gyakrabban fordul elő a betegség azoknál a kismamáknál is, akik nehezen kezelhető babát szültek.

Ismerd fel a betegséget!

A szülés utáni depresszió, vagyis a PPD tünetei a kismama-depresszióra hasonlítanak, de jóval határozottabbak. Fontos, hogy időben felismerd a betegséget, hiszen míg az előbbi a szülés utáni első néhány hétre jellemző és rendszerint elmúlik, az utóbbi esetében csak szakember segítségével gyógyulhatsz meg, és súlyos nyomokat hagyhat az anya gyerek kapcsolaton is.

A szülés utáni depresszió tünetei

  • Gyakori sírás.
  • Alvászavarok.
  • Szorongás, pánikrohamok.
  • Étvágytalanság, vagy egész napos mértéktelen evés.
  • Képtelennek érzed magad, hogy ellásd a babát.
  • Az anyai érzelmek teljes hiánya.
  • Túlzott aggódás a gyermekért.

A gyógyuláshoz vezető út

Ha a tünetek közül többet is tapasztalsz, feltétlenül fordulj orvoshoz: semmiképpen ne várj arra, hogy a PPD magától elmúljon, hiszen ez nem fog megtörténni, és maradandó károkat okozhat. Persze fontos a pozitív hozzáállás, de csak akkor segít, ha ezzel nem áltatni akarod magad, sem pedig elodázni a felismerést, hogy bizony lépned kell.

Szerencsére a ma már az orvosod előtt sem kell szégyellned a problémádat, és attól sem kell tartanod, hogy bárki rossz anyának tart, ha beszélsz az érzéseidről, hiszen csak így gyógyulhatsz meg.

Milyen vizsgálatokon vegyél részt?

Először is menj el a háziorvosodhoz, és kérj beutalót egy pajzsmirigyvizsgálatra. A pajzsmirigyhormonszint ingadozása ugyanis érzelmi instabilitást okozhat, és ez szülés után gyakran elő szokott fordulni. Ha a hormonszinted rendben van, menj tovább, és keress fel egy szakorvost, akinek a szülés utáni depresszió kezelésében klinikai gyakorlata van. Az orvos antidepresszánsokat is felírhat, illetve alternatív relaxációs technológiákat is javasolhat. Fontos azonban, hogy amikor javulást tapasztalsz, továbbra is járj el a konzultációkra és ne hagyd abba a kezelést, ez esetben ugyanis visszaeshetsz.

Ha ezeket a lépéseket megteszed, már a gyógyulás felé vezető úton jársz, és idővel érezni fogod, hogy a problémáddal nem maradtál magadra. Ha PPD-ben szenvedsz, nem vagy se rossz anya, se rossz társ, sőt, éppen családod támogatásával jöhet minden a lehető leghamarabb rendbe. Ehhez természetesen időre van szükséged, hiszen a gyógyulás nem egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni, de ha néha hullámvölgybe is kerülsz, orvosod segítségével lassan te is átélheted az anyaság örömeit!

Függetlenül attól, hogy milyen egyedi kezelési módban állapodsz meg az orvosoddal, a diagnosztizálás után nagyon fontos a gyors beavatkozás. A szülés utáni depresszió hatására ugyanis előfordulhat, hogy képtelen leszel megszeretni a babádat, nem lesz kedved törődni vele, és az anyai ösztönt sem érzed. A kezeletlen depresszió nemcsak az egészségedre és a közérzetedre lehet káros hatással, de a családoddal ápolt viszonyt is megronthatja.

Megelőzhető a probléma?

Újabb kutatások szerint az olyan anyák esetében, akik jobban ki vannak téve a depresszió veszélyének, szakszerű tanácsokkal és közvetlenül szülés után adott antidepresszánsokkal meg lehet előzni a depresszió kialakulását. Sőt, egyes orvosok úgy vélik, azoknak, akiknek már volt szülés utáni depressziója, a terhesség utolsó harmadában nem árt valamilyen enyhe antidepresszánst szedni, így nem kell újra megküzdeniük a betegséggel.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük